Basescu, intrebat daca ar da bani pentru "Cumintenia Pamantului": Sincer, nu!

Vineri, 06 Mai 2016, ora 08:16 3903 citiri
Foto: Digi24Tv

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat, joi, ca procedura de achizitie publica a sculpturii lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului" nu i se pare cea mai potrivita, opera trebuind cumparata direct de catre statul roman.

Intrebat, intr-o emisiune la Digi24, daca ar fi dispus sa contribuie cu bani la subscriptia publica demarata de statul roman pentru "Cumintenia Pamantului", Traian Basescu a raspuns: "Sincer, nu!"

De luni puteti da bani pentru Cumintenia Pamantului. Cine a facut prima donatie, de 100 de euro

Fostul presedinte a spus ca Guvernul trebuia sa cumpere direct opera de arta fara a recurge la subscriptie. "Cred ca procedura trebuia facuta altfel. Trebuia o achizitie a statului", a spus Basescu.

El a amintit ca posibilitatile de vindere a sculpturii de catre proprietarii actuali erau oricum limitate. "Daca nu aveau bani (Guvernul - n.red.), opera oricum nu putea fi scoasa din Romania. Nu cred ca a fost cea mai fericita solutie. Nu spun 'nu' de zgarcit, ci din cauza principiului", a spus Basescu.

Dati un leu pentru "Cumintenia Pamantului": Statul vine cu o parte din bani, restul trebuie stransi

Pe 16 martie, ministrul Culturii de la acea data, Vlad Alexandrescu, a anuntat pe pagina sa de Facebook, ca proprietarii operei lui Constantin Brancusi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, restul, prin subscriptie publica nationala.

Sculptura "Cumintenia Pamantului" se afla, din noiembrie 2014, expusa la Muzeul Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News