Basescu intervine iar in scandalul SRI: Un ghiveci al ambitiilor! Iata solutia rapida

Sambata, 12 Martie 2016, ora 11:46
6825 citiri
Basescu intervine iar in scandalul SRI: Un ghiveci al ambitiilor! Iata solutia rapida
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu critica solutia gasita, vineri seara, in problema ridicata de decizia CCR de a interzice interceptarile SRI in dosare penale.

Basescu nu este multumit de ceea ce s-a hotarat in CSAT si sedinta de guvern, si anume modificarea legii SRI, astfel incat serviciul sa fie "organ de cercetare penala speciala", in dosarele care privesc siguranta nationala, dupa cum a anuntat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

"Un ghiveci al ambitiilor! Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor a devenit un ghiveci de ambitii al sefilor institutiilor de forta ale statului. Toti vor sa dobandeasca puterea data de dreptul de supraveghere tehnica.

Parchetul General, DIICOT, DNA, Politia, SIE si SRI vor opera fiecare independent si secret, platforma de interceptare a comunicatiilor, operata pana in prezent numai de SRI. Nu va functiona, iar daca asta s-a vrut, s-a reusit", a transmis pe Facebook Traian Basescu.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Fostul sef al statului a adaugat ca se va constata acest lucru atunci cand se vor face regulamentele si protocoalele de partajare a utilizarii platformei.

"Mai mult, in practica adesea se va constata ca si unii si altii au in supraveghere aceleasi persoane, iar regulamentele, crearea de specialisti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocatii il vor exploata nemilos in instante", a punctat el.

Basescu are si solutia

Fostul presedinte considera ca solutia corecta este ca Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor sa devina o unitate independenta, care sa fie condusa de judecatori si procurori numiti de CSM, care presteaza servicii pentru toate institutiile cu drept de ancheta penala sau responsabile de securitatea nationala.

"Tot personalul care actualmente deserveste platforma (operare, intretinere si securitate tehnica) trebuie trecut in rezerva, iar oamenii reangajati ca functionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Si in sfarsit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare si acces la platforma, tinind cont si de urgentele care pot sa apara pe securitate nationala. Aceasta solutie era rapida si garanta deplina continuitate in procedurile penale", sustine fostul sef de stat.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: 4 legi modificate, DNA si DIICOT primesc personal

Acesta considera ca prin solutia adoptata de Guvern si CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicatiilor de catre o singura institutie, SRI, la un numar mult prea mare de institutii cu drept de interceptare.

"Pana la urma, in loc sa fie servit interesul national, prin solutia adoptata au fost servite ambitiile si interesele sefilor institutiilor de forta. Iar daca presedintele si premierul nu au fost in masura sa gaseasca solutia corecta, este obligatia Parlamentului s-o faca urgent", a incheiat Traian Basescu.

Iohannis a anuntat ca CSAT a avizat favorabil ordonanta privind interceptarile

Vineri seara, la finalul sedintei de guvern in care a fost adoptata ordonanta de urgenta legata de activitatea SRI pe interceptari, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca a fost modificata legea serviciului, astfel incat acesta va putea fi "organ de cercetare penala speciala" in dosarele care privesc siguranta nationala.

"Am mai modificat un articol in legea 14 pe 1992 si anume articolul care prevede, si ramane asa, ca 'organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive, si nici dispune de spatii proprii de arest'.

(...) Prin exceptie de la aceasta regula, organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciala, in sensul prevazut expres de CPP, si anume art. 55 alin. 5 si 6, pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica, conform prevederilor aceluiasi cod", a spus ministrul Justitiei.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu SRI intercetari, #ordonanta SRI intercetari, #SRI intercetari CSAT, #ministru SRI intercetari , #presedinte Miscarea Populara