Basescu: In perioada 3-6 iulie s-a comis un lant de abuzuri (Video)

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:28 4898 citiri
Foto: Digi24

Delegatia Comisiei de la Venetia, sosita luni la Bucuresti, a fost primita la Palatul Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu. In deschiderea discutiilor, seful statului a dat asigurari ca delegatia va primi toate informatiile de care are nevoie.

"Vizita noastra a fost pregatita astfel incat sa stam de vorba cu toate autoritatile statului. Este foarte important ca secretarul general al Consiliului Europei sa isi dea seama ce s-a intamplat in aceasta tara si daca s-a respectat legea fundamentala si statul de drept (...) Suntem aici sa ascultam si suntem foarte interesati sa auzim analiza pe care ati facut-o dumneavoastra si care sunt perspectivele pentru viitor", a declarat Thomas Markert, seful Secretariatului Comisiei de la Venetia, in deschiderea discutiilor.

"Stiu ca ati fost rugati de Comisia Europeana sa faceti o analiza in legatura cu activitatea institutionala in Romania in ultimele luni", a subliniat presedintele la inceputul intalnirii, in cele cateva minute in care presa a avut acces la discutii.

Presedintele si-a exprimat speranta ca toate institutiile solicitate vor coopera si vor pune la dispozitie toate informatiile necesare pentru ca Delegatia sa poata trage "concluzii corecte".

"Sa incep cu concluziile si mai tarziu va voi prezenta si analiza", a punctat presedintele, exprimandu-si apoi convingerea ca "intr-un fel sau altul", institutiile din Romania, printre care CCR, Parchetul General si DNA, au dovedit in aceasta perioada de criza ca pot rezista presiunilor politice.

"In cele din urma au reusit sa isi pastreze independenta", a subliniat presedintele Basescu, adaugand ca acest fapt a reprezentat pentru el "un motiv de mare satisfactie".

"In acest moment Romania are institutii care sunt capabile sa reziste presiunilor politice(...)Daca a fost o surpriza pentru unii, pentru mine a fost o confirmare ca in Romania se respecta statul de drept, iar institutiile pot sa isi faca datoria", a precizat Traian Basescu, afirmatiile fiind similare cu cele facute saptamana trecuta la intalnirea cu ambasadorii romani prezenti la Reuniunea Diplomatiei de la Bucuresti.

Traian Basescu a continuat acuzand faptul ca guvernul si majoritatea parlamentara au comis un "lant de abuzuri", de la momentul in care i-au luat puterea Avocatului Poporului, trecand apoi prin ordonantele de urgenta date in domenii in care nu se puteau da si ajungand la blocarea institutiilor care ar fi putut sa reactioneze si sa opreasca acest sir de abuzuri.

"Astfel de actiuni s-au petrecut in perioada 3-6 iulie si parte din abuzuri au fost ulterior corectate de alte institutii, precum Curtea Constitutionala. Daca aveti nevoie, va pot oferi si detalii", a declarat Traian Basescu.

"Este un punct de vedere interesant. Ca si capitan de nava, asa cum a fost si tatal meu, nu pareti ingrijorat pe vreme furtunoasa", a raspuns razand unul dintre membrii delegatiei Comisiei de la Venetia, in timp ce presa era invitata sa iasa din sala.

Delegatia Comisiei de la Venetia, din care fac parte experti din Finlanda, Italia si Polonia, a sosit luni la Bucuresti pentru a culege informatiile necesare intocmirii unui raport cu privire la evenimentele petrecute in ultimele trei luni in Romania.

Membrii delegatiei s-au intalnit timp de doua ore cu judecatorii Curtii Constitutionale.

Tot dimineata a avut loc o intalnire si cu conducerea CSM. "Discutiile au vizat aspecte privind recentele evolutii din Romania si consecintele acestora asupra sistemului judiciar. Expertii Comisiei au fost informati in legatura cu pozitia adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii fata de unele ingerinte ale politicului la adresa autoritatii judecatoresti", se precizeaza intr-un comunicat remis de CSM Ziare.com.

Dupa intrevederea cu presedintele, delegatia este asteptata la Ministerul de Externe, apoi la guvern. Seara se va incheia cu o discutie cu presedintele Senatului, Crin Antonescu, urmand ca marti sa aiba loc discutii cu reprezentantii formatiunilor politice.

Concluziile acestei vizite se vor regasi intr-un raport care va fi supus la vot in Consiliul Europei la reuniunea din octombrie. Romania nu poate fi sanctionata de forul european, dar va primi recomandari cu privire la respectarea institutiilor si normelor statului de drept.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News