Basescu in epoca post - PD-L (Opinii)

Joi, 03 Februarie 2011, ora 12:44
10210 citiri
Basescu in epoca post - PD-L (Opinii)
Foto: Arhiva

"Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destula vechime in partid incat sa mai tin cont de sfaturile cuiva. Eu in transee am fost mereu", se otaraste Vasile Blaga la "baciul" sau. Cu aceasta declaratie, PD-L intra in epoca post-PD-L.

Ma cam oboseste prostia cu partidul care a intrat in epoca post-Basescu. Adevarul e ca Basescu a intrat in epoca post-PD-L. PD-L-ul pe care il stim acum trebuie sa dispara sau sa se metamorfozeze in alt partid.

Epoca post-PD-L e acea perioada in care "stelele" partidului aduna saci de gips si isi fac grupuri statuare in curte la Modrogan. In rest, nimic in jur. Totul impietrit. Vechimea se eternizeaza in roca.

Tehnic, PD-L, chiar aflat la 15% in sondaje, poate sa mai prinda un mandat la guvernare. Cu parghiile majoritatii de acum, PD-L poate veni in pozitie castigatoare in 2012.

Sunt tot felul de "trucuri" logistice, care tin de organizare, prin care partidele la putere isi creeaza avantaje pentru a-si prelungi sederea in fotoliile capitonate din executiv. Dar, fiind trucuri, ele au ceva artificial si nedurabil.

Asta ar trebui sa inteleaga si statuia secretarului-general care nu mai primeste sfaturi.

Daca un partid politic este simpatizat de 15% din populatie si mai recruteaza inca 15% electori fara optiuni, cumparati cu o galeata sau un sac de faina, atunci, odata ajuns la guvernare, acel partid va simti imediat lipsa legimitatii. Cei 30% erau de fapt nisipuri miscatoare.

Daca un partid ia 1 milion de voturi in tara si inca un milion din diaspora si vine la guvernare, el va simti o stare de nemultumire inca din prima zi. Daca un partid aflat la guvernare isi creeaza un avantaj din decupajul electoral, care il aduce de la 30% din optiuni la 60% din mandatele parlamentare (perfect posibil), atunci acel partid va guverna intr-o atmosfera ostila, daca nu incendiara.

Ce vreau sa spun este ca PD-L are majoritate si parghii executive ca sa isi creeze avantaje suficiente cat sa il dubleze artificial si sa trimita alianta PSD-ACD in Opozitie. Dar daca s-ar intampla asa, s-ar confrunta probabil cu o revolta in strada inca din prima zi de la investire.

PD-L trebuie sa recastige cat mai mult din electoratul pierdut si sa aiba un scor care sa ii permita sa foloseasca pe cat mai putin din "trucurile" tehnice ale partidelor aflate la putere (avantaje artificiale de maxim 20%).

Ca sa recastige electoratul pierdut, PD-L are nevoie de schimbari radicale in interior. Deocamdata se comporta ca un condamnat la moarte. Liderii sai se ascund, militantii se rusineaza, inovatia lipseste, dialogul cu publicul a disparut cu desavarsire.

In plus, clientela prospera in jurul filialelor, ceea ce ii creeaza imaginea de "al doilea PSD" in materie de coruptie, motorul economiei nu a pornit inca, iar birocratia continua sa sufoce platitorii de taxe.

Adversarii sunt mai vocali si, desi fac eroare dupa eroare, inca reusesc sa isi invaluie neputinta si stangaciile intr-o mantie mediatica favorabila.

Recunoscand aceasta realitate, planul de actiune e simplu.

In primul rand, schimbarea radicala a garniturii de conducere. E nevoie de oameni competenti si curajosi care nu au nimic de pierdut si, deci, nu vor juca la doua capete.

In al doilea rand, e nevoie de creativitate in mesaj si comunicare. Balteala si inertia in care se complace acum majoritatea pedelistilor nu le baga in sac nici un vot, dimpotriva, ii arunca la marginea politicii. Odata ce la varf partidul se va inviora, si militantii vor capata o alta vigoare.

In al treilea rand, aplicarea nemiloasa a criteriilor de integritate, cu riscul de a trimite la plimbare jumatate din clientela. Voturile pe care le aduce cu o mana clientela sunt luate cu doua maini de perceptia de partid corupt. In plus, clientela va pleca oricum atunci cand partidul va fi in Opozitie.

In al patrulea rand, e nevoie de o mai mare deschidere catre societate. Multe idei bune se pierd atunci cand partidele se inchid in sedii si planuiesc politici pentru categorii imaginare. Sa apleci urechea la public este pana la urma esenta democratiei. Si democratia n-a omorat pe nimeni.

In al cincilea rand, partidul trebuie sa promoveze o identitate clara si valori in care oamenii sa creada. Chiar daca va ramane in Opozitie urmatorul mandat, va fideliza pe termen lung categorii intregi de votanti.

Toate acestea sunt valabile si pentru PSD si PNL. Doar ca cele doua partide asteapta sa le cada nemultumirile in traista si se pregatesc de miscari in forta pentru a rasturna actuala putere chiar inainte de termen.

PD-L ar fi primul partid care se transforma drastic in timp ce se afla la guvernare. Ceea ce, sa recunoastem, ar fi o performanta. Dar e si primul partid aflat la guvernare care a cazut atat de jos incat de acum inainte nu mai poate merge decat in sus. Dar nu asteptand miracole.

Deocamdata nu da semne de viata. Iar logica salvarii individuale domina actiunea rationala de salvare colectiva. Si asta se intampla atunci cand o organizatie se transforma intr-o turma panicata. Adica nu are cap.

Pentru transformarea partidului nu exista decat o sansa la viitorul congres. Ca fostul PD-L sa il aleaga, ca si in 2005, tot pe Basescu presedinte al noului PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu epoca post PDL, #reforma interna PDL, #criterii integritate PDL , #PDL