Basescu: Grupul neocomunist din PSD a facut din Geoana o papusa cu care se joaca

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 21:56
3618 citiri
Basescu: Grupul neocomunist din PSD a facut din Geoana o papusa cu care se joaca
Foto: Ahiva

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca in PSD a ajuns sa domine grupul "conservator, neocomunist", care nu avea acest statut la momentul formarii aliantei cu PD-L, dar care acum il controleaza pe Mircea Geoana.

Seful statului a declarat ca daca primarul Klaus Iohannis ar fi fost propus de PNL pentru functia de premier ar fi fost o varianta de luat in calcul, facand din nou referire la "coalitia de la Grivco", despre care spune ca e aceeasi care a stabilit si suspendarea sa in 2007.

"Aduceti-va aminte ca dupa ce am condamnat comunismul, singura reteta pe care au aplicat-o domnul Iliescu si acolitii domniei sale a fost suspendarea presedintelui. Pentru ca acolo, presedintele Iliescu a fost unul din motoarele care au strans in jur pe Voiculescu, pe Geoana, pe Calin Popescu Tariceanu. Acum se intampla acelasi lucru, sunt aceiasi oameni care au realizat "coalitia 322", de data asta au realizat pe cea "254", au obtinut acelasi rezultat. Atunci au suspendat presedintele, acum au daramat Guvernul", a spus presedintele, la RFI.

Intrebat daca nu tot aceiasi oameni se aflau in spatele partidului cu care PD-L a format coalitia de guvernare, Basescu a spus ca acel segment s-a opus coalitiei.

"Eu nu am negociat, nu am discutat nici cu Voiculescu, nici cu Ion Iliescu, nici cu Adrian Nastase, nici cu Hrebenciuc. Discutiile mele au fost cu Mircea Geoana, cu Miron Mitrea si cu Ilie Sarbu, acestia au fost cei trei cu care eu am discutat alianta si fatis, grupul Hrebenciuc, Nastase, Iliescu, Voiculescu, au fost impotriva acestei aliante", a spus Basescu.

Seful statului a spus ca a sperat ca acest grup, pe care l-a caracterizat drept "conservator, neocomunist", nu va mai ajunge sa domine PSD-ul. "Din pacate, am facut un calcul eronat, ei au ajuns sa-l domine pe Geoana, sa-l puna sub control si sa faca din el o papusa cu care se joaca", a spus presedintele.

"Nu ei dominau partidul - Iliescu, Nastase, Vanghelie - la momentul formarii coalitiei. Ca dovada, nici nu au reusit sa impiedice formarea ei. Eu au devenit puternici intre timp; l-au pus sub control pe Mircea Geoana", a aratat Basescu. Presedintele a spus ca acest grup a inceput sa-l domine pe Mircea Geoana cand Guvernul Boc a inceput sa adopte reformele de care Romania avea nevoie.

O cadere la CCR a legilor asumate complica enorm relatia cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara ca, daca legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament vor fi declarate neconstitutionale de catre CCR, "se complica enorm relatia cu FMI", iar Legislativul va trebui sa lucreze si in campanie pentru a se respecta termenii acordului.

Basescu a atentionat, la RFI, ca fara aceste legi care vizeaza reformarea institutiilor statului, Romania ar putea sa nu mai primesca transele de imprumut de la FMI pe anul urmator.

"Va trebui ca inclusiv in perioada de campanie Parlamentul sa lucreze, nu avem alta solutie. Cu o majoritate, cu o minoritate sau in ansamblul sau va trebui sa lucreze pentru tara, si nu pentru partide, pentru ca neincasarea transelor din noiembrie si decembrie este extrem de daunatoare pentru Romania", a spus seful statului, intrebat ce se va intampla in situatia in care CCR va stabili ca legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, denuntate de PSD si PNL, sunt neconstitutionale.

"Acest pachet se intoarce in Parlament, nu la Guvern daca ceva pica la Curtea Constitutionala. Va trebui sa avem Guvern in functie, pentru ca o cadere la CCR a acestor legi complica enorm relatia noastra cu FMI", a explicat seful statului.

Basescu a aratat ca Romania risca etichetarea de "program deraiat", aratand ca, si daca vom primi transele de imprumut aferente sfarsitului acestui an, exista riscul ca acordul cu FMI sa se opreasca in acest punct.

"Transele din luna noiembrie si decembrie nu sunt legate de aceste legi, ele sunt legate de parametrii de la sfarsitul trimestrului trei, si acolo Romania este in parametrii acordului cu Fondul. (..)Transa din noiembrie decembrie ar trebui sa nu fie afectata de acest pachet de legi, dar este grav afectat programul in continuare. Totul se opreste, este extrem de grav", a atentionat Basescu.

Seful statului a spus, de asemenea, ca nici cei mai buni prieteni ai Romaniei nu ii mai pot ierta lipsa de reforma, pentru ca, avand in vedere interdependenta dintre statele UE, deficientele din Romania sunt costisitoare si pentru alte tari.

"Nimeni nu mai iarta Romania pentru lipsa de reforme, nici macar cei mai buni prieteni ai nostri nu ne mai iarta pentru ca am devenit un partener costisitor pentru ei toti. Un partener care risca, prin nereformarea institutiilor statului sa incurce si pe altii, pentru ca exista o interdependenta intre statele din Uniunea Europeana", a spus Basescu.

Basescu crede ca un Cabient Croitoru ar avea 50% sanse sa treaca

Presedintele a spus ca va avea o discutie cu FMI si legat de situatia in care se afla acum Executivul, precizand insa ca aceasta discutie va avea loc dupa votul din Parlament asupra Guvernului Croitoru.

Seful statului a apreciat ca acest Executiv ar avea 50% sanse sa treaca de Parlament, precizand ca mizeaza pe faptul ca exista si un anumit numar de parlamentari care inteleg si interesul national, nu doar pe cele legate de partid si campanie electorala. La remarca moderatorului ca ar putea exista si parlamentari dispusi sa schimbe repede tabara, Basescu a spus ca nu crede in "povestea cu parlamentarii platiti, contractati temporar sau pe termen lung".

"Si eu am fost parlamentar si stiu cum gandeste un parlamentar. De regula, pleaca cei care pleaca din cauza nemultumirilor", a apreciat Basescu.

Seful statului a spus ca nu a luat inca o decizie cu privire la pasul care ar urma invalidarii Guvernului Croitoru in Parlament, dar a prezentat alternativele pe care le are la dispozitie - desemnarea unui nou premier de la PD-L, asteptarea pana dupa alegeri, pentru ca noul premier sa fie desemnat de presedintele ales, desemnarea lui Lucian Croitoru si a doua oara.

"Aceste alternative depind de un singur lucru, de ceea ce voi reusi sa concluzionez cu FMI. Daca FMI se mentine pe pozitia de a nu face vizita de evaluare pana cand nu avem un Guvern legitim, nu voi putea evita varianta desemnarii imediate a unui nou prim-ministru. Daca reusesc sa ajung la o intelegere cu FMI sa faca vizita de evaluare cu sau fara Guvern legitim, atunci lucrurile se schimba si am o marja de manevra mai larga", a explicat presedintele.

Cat priveste componenta noului Cabinet, presedintele a opinat ca este nevoie si de ministri cu experienta pentru portofoliile cheie.

"Pe ministerele cheie, si aici vizez Finante, Interne, Economie, Agricultura, nu se poate evita pornirea de la premisa unor oameni cu o minima experienta in conducerea ministerelor. Deci cred ca trebuie o imbinare intre nou, credibil si oameni cu experienta", a spus presedintele.

Intrebat daca acest lucru poate insemna ca vor fi reconfirmati actuali ministri, Basescu a raspuns: "A unor oameni care au mai fost in minister. Poate nu neaparat ministri, poate secretari de stat, dar sa stie ce este cu institutia, sa poata intra din plin in activitate, pentru ca insesi conditiile cu Fondul sunt legate exact de Ministerul Economiei, de Ministerul de Finante, de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Muncii", a mai spus Basescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu FMI, #Traian Basescu Guvern, #Lucian Croitoru premier, #CCR constitutionalitate legi asumate , #Mircea Basescu