Basescu: Firea sa aiba grija, sa spuna cati bani a transferat in trustul lui Voiculescu

Luni, 16 Martie 2015, ora 17:42
16947 citiri
Basescu: Firea sa aiba grija, sa spuna cati bani a transferat in trustul lui Voiculescu
Foto: Digi 24

Fostul presedinte Traian Basescu spune despre senatorul PSD Gabriela Firea ca a transferat de la Crescent in trustul lui Dan Voiculescu 400.000 de euro si 1.800.000 de dolari.

Traian Basescu a facut precizari, dupa ce, luni, a fost pus sub acuzare in dosarul in care este acuzat de Gabriela Firea ca a santajat-o.

"Cred ca dna Firea ar fi foarte bine sa aiba grija - nu e santaj, nu e amenintare - sa spuna public cati bani a transferat din Crescent in trustul lui Voiculescu.

Adica daca isi aduce aminte sa fi semnat vreo hartie prin care tot imprumuta asa, an de an, si nu platea inapoi, 400.000 de euro si 1.800.000 de dolari de la Crescent si ii transfera intr-o companie care era in grupul dlui Voiculescu. Daca isi aduce aminte de lucrul asta, ar fi bine sa se spovedeasca public", a declarat Traian Basescu, luni dupa-amiaza, la iesirea din sediul PMP.

Traian Basescu, pus sub acuzare in dosarul de santaj al Gabrielei Firea

"Tot dna Firulescu a facut o plangere la CCR pentru declaratiile mele. Si, din cate stiu, CCR i-a explicat ca presedintele este liber sa faca orice declaratie politica in timpul mandatului si ca are aceeasi libertate ca si parlamentarii", a mai precizat fostul presedinte.

De asemenea, intrebat daca va merge la audieri, miercuri, la Parchetul General, Traian Basescu a raspuns: "Categoric ma duc, ca eu respect institutiile statului".

Acesta a mentiona ca organele statului "ar trebui sa se uite in Grivco sa vada cati bani au fost transferati de la Crescent in Grivco intre 2007 si 2011, cand dna Firea era administrator la o firma din grupul Grivco si dna Firea cu manuta domniei sale a semnat imprumuturi de 400.000 de euro si 1.800.000 de dolari pe care se pare ca uitat sa le dea inapoi".

Fostul presedinte acuza ca, in acel caz, "era o spalare de bani, un transfer din banii firmei Securitatii in firma Grivco".

Oreste, biletelul galben si cei 10.000 de euro ceruti Elenei Udrea

Traian Basescu a fost intrebat si cum a aflat despre faptele pentru care o acuza pe Gabriela Firea, aratand ca Elena Udrea a fost cea care a obtinut un biletel de la omul de televiziune Oreste Teodorescu, care dezvaluia aceste informatii, cerand in schimb 10.000 de euro.

"Am primit un biletel (...) primit de la dna Udrea. Era un ziarit, Oreste, care ceruse 10.000 de euro ca sa ii dea aceste documente. Dna Udrea mi le-a dat mie, ea mi le-a dat mie si eu le-am dat institutiilor statului. Udrea a refuzat sa plateasca si de-asta e suparat Oreste", a precizat fostul presedinte.

Acesta a precizat ca biletelul a fost primit in primavara anului trecut, tot atunci fiind transmis mai departe institutiilor abilitate.

"In orice caz, Oreste este un barbat care a sustras niste documente din grupul Grivco si le-a dat unui om din opozitie. Asa a scris el, 10.000 de euro, pe un biletel galben. E om cinstit, ca si dna Firea.

Cred ca e bolnavior, dar e si raspopitul ala de la Antena 3, care spune cum trec cu barca peste Lacul Floreasca. Va pun masini la dispozitie, sa vedeti ca Lacul Floreasca e secat din toamna, ca se fac constructii", a mai declarat Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, acesta a tras atentia ca "vorbeste un fost presedinte, care stie ce spune, pe parerologi lasati-i".

Basescu, audiat miercuri la Parchet - de unde a pornit acuzatia de santaj

Fostul presedinte Traian Basescu a fost pus sub acuzare de catre Parchetul General, luni, in dosarul in care este acuzat ca a santajat-o pe Gabriela Firea.

Procurorii au inceput urmarirea penala pentru amenintare, iar fostul sef de stat va fi audiat miercuri la Parchetul General, la ora 11.00, unde anchetatorii ii vor aduce la cunostinta calitatea de suspect in acest dosar.

Gabriela Firea a depus o plangere penala impotriva lui Traian Basescu, in aprilie 2014, dar ancheta a fost suspendata pana la finalul mandatului de presedinte. La sfarsitul anului trecut, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat, prin ordonanta procurorului de caz, redeschiderea dosarului de santaj.

Traian Basescu a facut, in aprilie 2014, intr-o conferinta de presa televizata, o declaratie pe care Gabriela Firea a considerat-o o amenintare.

"Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei (Florentin Pandele, primar al orasului Voluntari - n.red.), unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a avertizat Basescu la acea vreme.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Traian Basescu Gabriela Firea, #Basescu santaj Firea, #Basescu Firea Crescent, #Basescu acuzatie Firea, #Basescu bilet Oreste, #Basescu Firea Grivco , #Gabriela Firea