Basescu: Dorm linistit, n-o sa ajung ca Adrian Nastase

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 12:38
7753 citiri
Basescu: Dorm linistit, n-o sa ajung ca Adrian Nastase
Foto: Arhiva

Presedintele suspendat Traian Basescu a raspuns, miercuri, acuzatiilor potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea, a marturisit ce diveregente are cu PDL-ul in privinta campaniei si a asigurat ca nu va ajunge niciodata dupa gratii, ca Adrian Nastase.

Presedintele suspendat Traian Basescu a ironizat, intr-un interviu pentru Gandul Live, intentia USL-ul de a prelungi programul votului de pe 29 iulie: "Eu zic sa prelungim referendumul pana iese, ca asa s-a facut si-n '46-'47, pana a iesit cum au vrut comunistii".

Traian Basescu a precizat ca referendumul nu este problema sa, ci a Parlamentului, insa el vrea sa stie care sunt conditiile in care se va desfasura votul.

"Nu mi se pare cinstit ca, mai sunt 11-12 zile pana la referendum, iar majoritatea parlamentara incearca sa schimbe datele. Orele erau fixate, conform legii referendumului, daca mai schimba ceva acum, ma pot astepta la orice...", a adaugat Traian Basescu.

Parlamentul, in sesiune extraordinara pentru referendum - Ziare.com iti prezinta cele mai noi date

Acesta a reiterat ca referendumul reprezinta "o misiune imposibila pentru un om imposibil", avand in vedere ca, dupa opt ani de mandat, dintre care trei ani de criza, trebuie sa obtina, la referendum, acelasi scor cu care a castigat alegerile. "Sondajele nu au cum sa-mi fie favorabile, romanii au multe motive sa fie suparati pe mine", a accentuat Basescu.

"Statul de drept s-a prabusit in numai trei zile. Multi o eticheteaza drept o lovitura de stat, iar acest lucru este de neconceput in UE. Eu ma feresc sa o etichetez asa, dar cele mai prestigioase agentii de presa si analisti valorosi o caracterizeaza asa", a mentionat presedintele suspendat.

El a subliniat insa ca "referendumul nu mai este despre Traian Basescu, este despre statul de drept. Daca electoratul valideaza aceasta optiune, Romania va fi izolata. Romania are o sansa extraordinara: sa se aseze deasupra clasei politice si sa spuna ca ei inteleg mai bine clasa politica decat noi, politicienii".

Cum a inceput suspendarea

Intrebat care a fost momentul in care si-a dat seama ca USL-ul intentioneaza sa demareze procedurile de suspendare, Traian Basescu a nominalizat intoarcea lui Victor Ponta de la Bruxelles.

"Cand Ponta a chemat Parlamentul din vacanta ca sa le povesteasca ce a facut la Bruxelles, am realizat ca vor sa inceapa suspendarea. N-am crezut insa ca va fi asa rapida, e executie sumara. (...) Nu am fost umilit, insa mi-a parut rau fiindca mi-am dat seama cum se vede Romania. Mi-am dat seama ca nu am de ce sa fiu umilit, ma bat pentru Romania, nu pentru scaunul meu", a mai declarat presedintele suspendat, apreciind ca "validarea referendumului ar fi un dezastru politic pentru Romania".

Raspunzand unei critici aduse de un internaut, presedintele Basescu a precizat ca "faptul ca as fi securist face parte dintre cliseele referitoare la mine".

"Dar nu s-a gasit nicio dovada si, slava Domnului, am fost cautat si in ghete inainte. (...) Ce sa faca Securitatea cu mine? Lor le trebuiau informatii din tara, eu eram la Singapore...", s-a aparat presedintele suspendat.

"Daca Ponta nu poate coabita, sa plece"

Vorbind despre ipoteaza in care si-ar pastra scaunul de la Cotroceni, in urma referendumului, Traian Basescu a amintit de declaratiile premierului Ponta, conform carora "o coabitare ar fi imposibila".

"Suspendarea nu a dorit-o atat Ponta, cat a dorit-o Crin Antonescu. Va rog sa imi permiteti, ca om politic, sa stiu tot ce discuta oamenii politici. Dar nu am crezut ca stabilitatea tarii ar putea fi sacrificata pentru pozitii politice. Daca as fi stiut asta, nu i-as fi dat, de la inceput, mandatul lui Victor Ponta. (...) Daca Victor Ponta imi spune ca nu poate coabita, trebuie sa plece, iar USL-ul sa-mi faca o alta propunere. Daca se mentine majoritatea actuala, nu am solutii. Pentru mine, este prioritara mentinerea stabilitatii", a punctat Traian Basescu.

Presedintele suspendat le-a multumit PDL-ului si UDMR-ului ca "au asiguarat trei ani de stabilitate economica a Romaniei, le multumesc pentru asta", reiterand totodata ca "suspendarea a fost o coalitie a puscariabililor".

Cine se ocupa de campanie?

Traian Basescu a precizat ca se ocupa "personal" de campanie, insa este sustinut de consilierii sai, care si-au luat concendiu fara plata de la Cotroceni.

Desi PDL-ul il sustine, "drumurile noastre se despart" atunci cand vine vorba de validarea referendumului. "Ei vor sa nu se faca cvorum, eu vreau sa fie validat", a marturisit Traian Basescu.

Totusi, in varianta in care romanii vor vota pentru demiterea sa, dar referendumul nu va fi validat, "sunt gata sa discut aceasta problema incepand cu 30 iulie, la ora 1 dimineata".

"Dar daca poporul va vota demiterea mea, nu o voi considera umilinta, orice politician ales trebuie sa tina cont de ce spune poporul sau. Unul neales, treaba lui...", a completat Basescu.

"Dorm linistit, n-o sa ajung ca Nastase"

Amintindu-i-se de afisele cu Adrian Nastase, care impanzezau Bucurestiul la suspendarea precedenta, Traian Basescu a dat asigurari ca nu va ajunge niciodata "dupa gratii, ca Nastase", adaugand ca nu isi va face nici afise de campanie, pentru "ca ma stie lumea ca pe-un cal breaz".

"N-am nicio grija, eu dorm linistit, nu am facut acte de coruptie in 20 de ani de politica. Toata lumea zice de flota, iar eu zic de 19 ani sa mi se arate o hartie prin care eu, Traian Basescu, indiferent ce functie am avut, am semnat pentru vanzarea unui singur vapor", a declarat Basescu.

In finalul emisiunii, presedintele suspendat s-a declarat convins ca, pe 29 iulie, romanii "vor face ce trebuie: vor continua sa ma injure, dar ma vor vota".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#referendum program extins Basescu, #Basescu om imposibil campanie, #referendum demitere Basescu USL , #presedinte suspendat