Basescu, despre scandalul Kovesi-SIE: Sefa DNA a intrat intr-un joc care nu e al ei

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 08:29
5003 citiri
Basescu, despre scandalul Kovesi-SIE: Sefa DNA a intrat intr-un joc care nu e al ei
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu a comentat, marti, declaratiile sefei DNA, Codruta Kovesi, legate de activitatea SIE, afirmand ca sefa DNA "a intrat intr-un joc care nu este al ei".

"Aici sunt doua variante, doamna Kovesi ori nu stie legea de functionare a SIE, ori a facut un joc care nu-i nici al tarii, nici al dansei. Pentru ce sa discreditezi un serviciu de spionaj? Poate trebuie sa va traduc, SIE inseamna serviciul de spionaj al Romaniei. Un serviciu de spionaj se ocupa de cu totul altceva decat sa priveasca lung dupa cei care, eventual, fac investitii cu bani fraudati de prin Romania. (...)

Doamna Kovesi a intrat intr-un joc care nu este al ei. Intuiesc (al cui este-n.rws.), dar este pacat ca s-a bagat in acest joc", a declarat fostul presedinte Traian Basescu la TVR 1, solicitat sa comenteze afirmatiile sefei DNA potrivit carora este nemultumita de lipsa de colaborare cu SIE.

Kovesi este nemultumita de SIE: De trei ani nu ne-au mai dat nicio informare

Traian Basescu a afirmat ca Laura Codruta Kovesi i-a avut "in DNA" pe Dinu Pescariu si pe Claudiu Florica, cei care "au furat cel mai mult la Microsoft si i-a lasat liberi, nu le-a pus nici macar o cautiune de un leu, i-a facut martori si i-a lasat cu zecile de milioane".

"Pe acestia i-a avut in birou, deci nu trebuia sa ii caute SIE, i-a avut dansa in DNA. Dragos Dobrescu a furat de a stins la terenuri. L-a avut in birou.. Valentin Visoiu, tot mare samansar de ternuri, a fost lasat tot de doamna Kovesi si cu toate terenurile de la ANRP si cu toti banii", a mai spus fostul presedinte.

Traian Basescu a explicat ca SIE nu da niciodata structurilor de parchete informari, ci le transfera SRI-ului sau Politiei, afirmand ca anual SIE face in jur de 30-50 astfel de transferuri.

"Nu are de unde sa stie domna Kovesi ce a transferat SIE la SRI sau la Politie", a spus Basescu.

Reactia SIE dupa criticile lui Kovesi: Informatiile de la noi nu pot fi probe, sunt secrete

Traian Basescu a afirmat ca daca SIE nu poate face operatiuni de spionaj pe teritoriul statelor NATO, UE sau ale aliatilor.

"Daca vorbim despre ce conturi au SIE ar trebuie sa isi inflitreze oameni in banci. (...) Hai, in Panama merge, dar nu poti sa faci operatiuni de spionaj pe teritoriul statelor NATO si UE sau pe teritoriul statelor aliat este interzis, din acest motiv colaborarea dintre SIE si alte servicii omoloage se face prin reprezentanti la vedere", a explicat fostul presedinte.

Traian Basescu a conchis, la solicitarea moderatorului, ca sefa DNA "a intrat intr-un joc care nu este al ei" si "este pacat ca s-a bagat".

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a acuzat, marti, SIE ca de cand se afla la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informatii Externe", precizand "ca este ilegal sa detii informatii referitoare la posibile infractiuni si sa nu sesizezi Directia Nationala Anticoruptie."

"SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate", a fost replica SIE.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Traian Basescu disputa DNA SIE, #disputa DNA Kovesi SIE , #presedinte Miscarea Populara