Basescu, despre Ponta si Iohannis: Doi diletanti, ii doare drept in partea de dinapoi de realitatea padurii (Video)

Duminica, 17 Mai 2015, ora 20:03
8855 citiri
Basescu, despre Ponta si Iohannis: Doi diletanti, ii doare drept in partea de dinapoi de realitatea padurii (Video)

Fostul presedinte Traian Basescu a comentat, duminica, scandalul dintre premierul Victor Ponta si seful statului Klaus Iohannis pe tema Codului Silvic.

"In problema padurilor, amandoi sunt doi diletanti, fiecare vrea sa faca scor politic si ii doare drept in partea de dinapoi de realitatea padurii", a precizat Traian Basescu, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI

In opinia sa, Iohannis incepe "sa se trezeasca" si sa isi dea seama ca are de-a face cu un premier "perfid, ce beneficiaza de o propaganda formidabila".

Basescu sustine ca Ponta l-a facut pe Iohannis direct responsabil de trafic de influenta in problema lemnului, "prin niste manevere de o perfidie incredibila", cu toate ca socrul sefului Guvernului, Ilie Sarbu, "a patronat timp de 10 ani contractul firmei austriece" Holzindustrie Schweighofer.

"Avand aceste elemente, Iohannis parca e - vorba unui domn din presa - "marele mut", adica e foarte greu sa fii batut de Ponta in partea de dinapoi cand ai aceste elemente, cand chiar familia premierului e implicata in acest jaf", a opinat Basescu.

De asemenea, fostul presedinte i-a criticat pe cei doi lideri politici ai Romaniei pentru ca nu rezolva disputa intr-un mod foarte simplu, in opinia sa, anume respectand Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene.

El a facut referire la articolul 191 din acest tratat, care precizeaza, la primul punct, ca politica UE se bazeaza, printre alte obiective, si pe "utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale".

"Am vazut ca Ponta scoate ordonanta de urgenta, prin care stopeaza exportul de cherestea si busteni, timp de trei luni. E o escrocherie de ultima speta, copacul e protejat in toata Uniunea cat timp e in picioare, in momentul in care a fost taiat, el devine marfa si la ala nu mai poti sa pui restrictii. Se vede ca amandoi au cate ceva de ascuns. (...)

Pentru Romania, ca si in restul UE, padurile sunt resurse naturale (...), ori asta e articolul (191 din Tratat - n.red.), in baza caruia Ponta putea sa faca o lege sau ordonanta sau o hotarare prin care sa stabileasca masuri de utilizare prudenta a resurselor naturale. Daca el vrea sa restrictioneze marfa - adica cheresteaua - nu va face decat sa ia palme peste ceafa de la Barroso (Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene - n.red.), ca elevul de la clasa intai care da cu prastia in ochii invatatoarei, cu bolduri indoite", a mai spus Basescu.

Exporturile de lemn, suspendate pana la 31 august (Video)

Care e adevarata problema, in viziunea fostului presedinte

Desi recunoaste ca nu e expert in Codul Silvic, cu toate ca l-a citit, Basescu crede ca adevarata problema este faptul ca s-a exagerat cu taierile ilegale de paduri.

In consecinta, el sustine ca trebuie sa se gaseasca o solutie legala, iar aceasta e in Tratatul de la Lisabona, la care fostul presedinte a lucrat si care a fost ratificat in Parlamentul Romaniei.

Basescu este de parere ca in loc sa limiteze exportul de cherestea si busteni, Ponta trebuia "sa vina cu un program de rationalizare si de folosire prudenta a padurii".

De asemenea, el a observat ca si Iohannis evita invocarea articolului 191 din Tratatul UE. "Amandoi ocolesc solutia legala, ceea ce ma face sa cred ca nici unul, nici altul nu-s atat de nevinovati", a opinat acesta.

Fostul sef al statului a atras atentia ca, daca se vor pune limite la exporturi, atunci se va incalca un alt articol din Tratat, cu numarul 35, care vorbeste despre comertul liber in spatiul comunitar. Mai mult, Romania ar fi pasibila de infringement, insa tocmai de aceea Ponta a vorbit de o sistare temporara, de trei luni, a exporturilor de lemn neprelucrat, potrivit lui Basescu.

"Ponta e de o perfidie fara limite, iar Iohannis nu vrea sa puna punctul pe i", a mai spus acesta, adaugand ca sunt "doua tabere, amandoua ticaloase", care se "feresc ca dracul de tamaie de solutia" oferita de articolul 191 din Tratat.

In alta ordinde de idei, Basescu l-a criticat pe Iohannis pentru interviul dat in limba germana.

Iohannis: E o idiotenie totala ideea ca as face lobby pentru o firma austriaca. N-are nimic de-a face cu realitatea

"E inadmisibil ca Iohannis sa vorbeasca mai mult in presa germana" decat in cea din Romania, a precizat fostul presedinte al tarii.

Replici taioase intre Iohannis si Ponta

Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca presedintele Iohannis a fost dezinformat de "binevoitori liberali" in legatura cu Codul Silvic, care ar fi facut trafic de influenta in interesul firmei Holzindustrie Schweighofer, conform unor informatii obtinute in calitatea sa de premier.

"Impresia mea personala e ca presedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste 'binevoitori liberali' pe care zilele astea ii vedeti luptandu-se cu dintii pentru interesele private ale celor de la Schweighofer (...) Din PNL! Ii vedeti zilele astea pe cei care se lupta cu toate puterile pe care le au", a insistat premierul.

Codul Silvic: Ponta acuza PNL de trafic de influenta, liberalii reactioneaza

In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineata, ca afirmatiile prim-ministrului Victor Ponta prin care acesta sugereaza un trafic de influenta la nivelul Administratiei Prezidentiale privind exportul de lemn sunt false, aratand ca a avut o discutie telefonica in acest sens si cu directorul SRI, Eduard Hellvig.

Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI

Ulterior, premierul a sustinut ca nu exista un conflict intre el si presedintele Klaus Iohannis pe aceasta tema.

Scandalul Schweighofer: Ponta isi mentine acuzatiile la adresa "unei doamne deputat, fost ministru PNL"

"Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaboram ca sa oprim un fenomen care exista de multi ani, cel al despaduririlor si pietei ilegale. Am avut niste acuzatii, pe care mi le mentin, la adresa unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL care s-a intalnit cu Schweighofer si promoveaza in Parlament interesele unei firme private. Sustin in continuare acest lucru si am si date in acest sens, pe care le are toata lumea deja, sunt publice", a spus Ponta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu Ponta Iohannis paduri, #Basescu scandal Cod Silvic , #Victor Ponta