Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si "Biserica Turnatorul Voiculescu"

Luni, 13 Iulie 2015, ora 16:37
9124 citiri
Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si "Biserica Turnatorul Voiculescu"
Foto: Digi24

Traian Basescu a explicat, luni, ca de 14 ani se poarta discutii in legatura ca constructia moscheii din Bucuresti, dar cel care a cedat e Victor Ponta.

"De peste 14 ani se poarta o discutie la nivel bilateral intre Romania si Turcia, ce vizeaza constructia unei geamii sau moschei la Bucuresti, simultan cu o biserica la Istanbul, care sa se numeasca 'Constantin Brancoveanu'. Nimeni nu s-a gasit sa cedeze, singurul care s-a gasit e Victor Ponta", a spus fostul presedinte.

Traian Basescu: Victor Ponta sa-si dea demisia din fruntea Guvernului, alta cale nu are

Intrebat cand se va ridica biserica ortodoxa la Istanbul, Traian Basescu a raspuns ironic: "Va fi pusa in aplicare cand ni se va da terenul la Istanbul".

"Poate facem Biserica Turnatorului Voiculescu", a adaugat el, intrand intr-o disputa cu o ziarista de la Antena 3.

"Agresivitatea dvs. arata ca sunteti la scoala lui Felix. Ce va linisteste?", i-a spus fostul presedinte jurnalistei. "Va explic pentru Turnatorul Voiculescu", a continuat el, oferind explicatiile vizavi de planurile constructiei moscheii.

Printr-o Hotarare de Guvern s-a decis ca un teren de langa Romexpo, de peste 11 mii de metri patrati si in valoare de 4 milioane de euro, sa fie cedat gratuit, pe o perioada de 49 de ani, Muftiatului cultului musulmanilor pentru construirea unei moschei impresionante, cu o capacitate de 2.000 de persoane.

Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com

Departamentul turc al afacerilor religioase (DIB) are in plan constructia a peste 100 de moschei in intreaga lume, in 38 de locuri lucrarile fiind deja in curs. Insa constructia unei astfel de moschei nu este lipsita de implicatii, multi pomenind despre riscul terorist generat de extremisti musulmani.

Dezbaterile legate de constructia unei moschei sunt vii intr-o tara in care doar 0,3% dintre cetateni se declara musulmani (cei mai multi locuind in Dobrogea) si in care exista peste 80 de moschei.

Premierul Ponta nu a oferit pana acum argumente in favoarea deciziei sale, impingand dezbaterea in zona disputelor politice si acuzand existenta unor campanii de presa impotriva minoritatii musulmane.

Unul dintre cei mai vehementi contestatari s-a dovedit fostul presedinte Traian Basescu, care a adus in atentie riscul terorist si a cerut ca hotararea sa fie discutata in CSAT.

In schimb, seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a oferit cateva explicatii, spunand ca moscheea va permite "indeplinirea adevaratei meniri a Muftiatului Cultului Musulman din Romania, de a organiza ritualurile religioase in spatii autorizate, cu personal autorizat si scolit in institutii de educatie oficiale si nu pe stadioane sau in case de rugaciune clandestine, de catre asa-zisi imami, nerecunoscuti de noi, despre care nu se stie ce invataturi propavaduiesc".

"Aceasta moschee, conform traditiei islamice, dar si crestine, deopotriva, ar urma sa beneficieze de anexe precum o cantina sociala de o suta de locuri si doua sali de curs pentru predarea Coranului la cursurile scolii de duminica", a mai explicat imamul, citat de Agerpres. Acesta a adaugat ca si el, cat si ceilalti romani adepti ai islamului sunt cetateni "loiali" Romaniei, prin urmare nu intelege de ce "trebuie analizata in CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Basescu moschee Bucuresti, #Basescu Ponta constructie moschee, #Basescu biserica ortodoxa Istanbul, #Basescu biserica Constantin Brancoveanu Istanbul , #stiri Traian Basescu
Comentarii