Basescu cere demisia lui Ponta, Antonescu si Zgonea: Niste mincinosi

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 12:04
8567 citiri
Basescu cere demisia lui Ponta, Antonescu si Zgonea: Niste mincinosi
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a cerut, vineri, demisia lui Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, acuzandu-i de lovitura la adresa justitiei. Seful statului a spus ca aceasta este calea cea mai scurta de rezolvare a crizei politice in urma careia Romania risca sa piarda dreptul de vot in UE.

Presedintele Traian Basescu a fost invitat, vineri, de la ora 11, la emisiunea "Evenimentul Zilei" difuzata de B1TV.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Inainte de alegeri faceam un apel: Dragi romani nu ii votati pe cei care au dosare penale. Romanii vad acum rezultatele, ce inseamna sa ii votezi pe cei care iti dau o galeata, o pufoaica sau sa accepti sa ii votezi pe cei care au dosare penale, probleme cu ANI. Presa a semnalat.

- Se poate spune ca asta a dat poporul - 70% USL, domnului Ponta, Antonescu si lui Voiculescu. Cu 30% risipite prin opozitie nu poti sa faci mare lucru.

- Un lucru e deranjant: cand lideri ai celui mai mare partid de opozitie, Toader si Radulescu, au semnat castrarea ANI. Cunoscandu-i, mi-e greu sa cred ca au facut-o fara binecuvantarea conducerii PDL.

- Interventia cancelariilor a fost foarte buna pentru ca a pus capat repede, altfel ne-ar fi fost foarte greu.

- (Ponta a spus in interviu presa franceza ca au existat consultari cu CSM) Omul acesta minte tot timpul. Si Crin Antonescu a mintit ieri cand s-a facut ca da inapoi. Aranjamentul pe legea amnistiei si codul penal s-a facut luni. Amandoi au stiut foarte bine. Ieri nu stiam, astazi pot confirma ca s-au inteles amandoi ca in timp ce Ponta e la Johannesburg, codul sa treaca. Niste mincinosi, au inceput sa faca pasul inapoi pe principiul scapa cine poate.

- Ei s-au discreditat anul trecut cu lovitura de stat. Alegerile le-au mai dat o sansa, la Bruxelles s-a spus hai sa le mai dam o sansa. Acum nu mai merge pentru ca sunt aceleasi personaje, tot Ponta, Antonescu, Voiculescu sunt marii aranjori ai jocului, nu va uitati ca au dat sarcini unor smenari, Zgonea si Iordache.

- Bruxelles-ul nu a spus nimic la instalarea lor la putere dupa alegeri. La 70% nu ai ce sa spui. L-au plimbat prin toata Europa pe plagiator, sperand cand vor da lovitura pe legislatie, ca merge. I-as fi spus: In nicio cancelarie nu a fost crezut, a ramas tot cel care a dat lovitura de stat si a blocat CCR. Acum s-a multiplicat, e inzecit efectul negativ.

- Nimeni nu crede ca nu au stiut, in Europa oricine rade sa afle ca liderii coalitiei nu au stiut ca se modifica codul penal, e una din politicile fundamentale ale unui stat.

- Sigur, ei sunt primiti, nu poti sa refuzi sa te intalnesti cu membrul unui stat UE, dar daca il crezi sau nu e cu totul altceva. Eu le spun inainte de aceasta incercare de distorsionare a democratiei ca nu ii crede nimeni. Au asteptat fapte, trebuie sa gasim solutii. Nimeni nu crede ca parlamentul este autonom fata de liderii politici care conduc coalitia majoritara.

- (Care sunt consecintele pentru Romania?) Grave, ne scot din criteriile de la Copenhaga cand ocrotesti coruptia la nivelul administratiei, nu doar parlamentarii, toti primarii, consilierii, judecatorii, notarii, avocatii, devin imuni! Cine in UE poate accepta o astfel de tara? Daca un avocat transfera spaga de la client catre judecatori, nu e spaga ca nu are contract de munca?!?! Nu va dati seama cum evalueaza UE actiunea asta nesabuita.

- Daca nu corectam lucrurile astea repede vor fi consecinte formidabile, inclusiv suspendarea votului. E mai grav decat ce a facut Orban in Ungaria, s-a dat liber la coruptie. Si nu numai asta, noi am ratificat conventia impotriva coruptiei la nivel ONU. Coruptia afecteaza viata sociala si piata libera.

- (ce isi imaginau?) E foarte clar ca au incercat sa faca la nivel de lider. Eu consider ca 90% din parlamentari nu au stiut ce se intampla, au fost cativa care au stiut ce se initiaza. Eu nu i-as pune pe toti in mecanismul asta ticalos care ne-a pus in situatie dificila ca stat.

- PDL, Inalta Curte au declansat o operatiune corecta, atacarea la CCR,dar se lungeste procesul. Asta inseamna ca pana la pronuntare toate cancelariile vor sta cu ochii pe Romania. Drumul mai scurt era sa trimita la mine cele doua legi spre promulgare, sa le trimit inapoi si luni sa le modifice. O sa iau legatura cu presedintele CDEP. Romania va fi monitorizata ca un stat fara busola. Cea mai buna solutie ar fi sa o rezolvam rapid, dar nu stiu daca atacata la CCR se mai poate.

- O masura ar fi dizolvarea Parlamentului, dar constitutional eu nu pot face acest lucru. Avem alta alternativa ca domnii Antonescu, Ponta, Zgonea sa demisioneze imediat. Nu radeti! Costul e atat de mare! Avem solutii politice de a ni se da o noua sansa de a ramane un stat civilizat.

- Cei care au organizat trebuie sa faca un pas inapoi. Oricat l-am plimba pe Ponta ramane, va fi primit cu flori prin Africa, dar in Europa, SUA, Canada va fi privit ca omul care are 3 mari probleme: lovitura de stat, plagiatul si lovitura la justitie data saptamana asta.

- Eu am obligatia sa spun care e solutia. Mentinandu-si guvernarea, alianta, au si alti oameni decat niste imaturi incapabili de democratie si de modul de a intelege cum functioneaza un stat democratic.

- (de unde a venit presiunea?) De la baroni, presedinti de CJ, primari. ANI ii investigheaza, sunt descinderi la CJ Dolj, ei anticipeaza ca vor mai fi.

- (vor relua tentativa?) Nu stim, deocamdata e imposibil. Daca vor persevera cu amnistia, daca nu renunta la modificatile la Codul Penal, Romania va suferi enorm. Pot sa nu renunte, dar raman cu gandul.

- (reactia PDL) Pentru mine a fost o confirmare cand am vazut ca au semnat Toader si Radulescu, ca si la PDL au aceleasi probleme.

- (daca se merge mai departe chiar si daca ni se suspenda dreptul de vot?) Putem specula, daca reactia cancelariilor a fost asta, ei trebuie sa inteleaga ca nimeni nu ii poate pacali pe partenerii nostri pentru ca regulile sunt clare. Orice incercare de a explica o abatere grosolana este neacceptata.

- Daca nu ne miscam foarte repde, e riscul sa fie prea tarziu. Vin sarbatorile si la Bruxelles, poate rezolvam lucrurile pana atunci.

- (sistemul de justitie poate sa lupte?) Da, poate sa lupte si va lupta atata timp cat ii lasi instrumentele, adica legile. Dar daca tu parlament ii iei instrumentele nu prin numiri de oameni, ci prin modificarea legii... Au incercat in vara sa isi puna presedintele.

- Ati vazut vreo reactie de la domnul Nitu? (procurorul general n.red) Eu zic bogdaproste ca DNA si DIICOT sunt asigurate cu oameni care vor stat de drept. In CSM au fost 2 membri care au spus "De ce ne bagam noi in puterea legislativa?". Adica puterea legislativa poate sa decapiteze...

- La aceasta putere sa aiba grija sa nu le adauge si presedintele la anul, trebuie sa echilibram puterea. Imaginati-vi-l pe Crin Antonescu presedinte azi, cum ar fi trecut Codul Penal si legea amnistierii.

- Crin Antonescu a spart gasca cand s-a rupt craca. El s-a inteles cu Ponta inclusiv pe Legea minelor.

- (cand ati avut informatii?) In ziua aia, am si reactionat seara. Acela a fost semnalul si pentru ambasade, si voi v-ati prins greu. Pentru statul de drept mult mai grea a fost lovitura cu CP. Eu stiam doar de una si pe vorbe ce s-a modificat. Un parlamentar de incredere mi-a spus 'Domnule presedinte, e un dezastru' Nici nu primisera documentele. Au mai vorbit unii in stanga, in dreapta.

- In 2014 sa fie un presedinte care sa nu fie omul majoritatii si sa nu depinda de ei.

- (Crin Antonescu iese in opozitie?) Trebuie sa fii si credibil.

- Romanii nu inteleg cat e de grav. Trebuie sa le explic romanilor cum sunt pacaliti de 20 de ani cu 15 lei la salariu si de ce Romania nu poate evolua cat timp politicul nu e supus justitiei.

- (Voiculescu a postat pe blog ca v-ati inteles cu Crin Antonescu sa il trimiteti la puscarie) Au fost doua elemente. Scapa cine poate, dar Dan Voiculescu se incadra in legea amnistiei, iar cu santajul la modificarile pe copul penal. Derobarea lui Antonescu de legea amnistiei, asupra careia se intelesese cu Ponta - el a vazut presiunea uriasa creata de presa, Ponta era la Johannesburg. A fost o categoric o chestiune constienta, de aia au ridicat pragul. Paun si Voicu se gandeau la rromii care fura din autobuze, dar sacalii politici au ridicat stacheta. Dan Voiculescu nu a fost la masa, la discutie, dar a fost in "to do list", cum a fost aia de la Barroso. Ponta are doua liste, una de al Barroso si una de la Voiculescu, nu stie pe care sa o rezolve. E o analiza pe care o am si se vede. Sunt oameni care cred ca presedintii ii fac televiziunile, dar daca asa va fi, vor ramane slugile lor in mandat. Uitati-va cum e la Gadea, parca sunt elevii cu profesorul.

- (declaratia lui Ponta fata de ambasada SUA si Chevron) A fost un santaj catre ambasada SUA. "Daca nu va linistiti, s-ar putea sa abandonez protectia la Chevron". Nu am putut sa cred ca se ajunge la asa ceva. Sa nu creada ca companiile se preteaza la asa ceva.

- Au refuzat procurorul european in Parlament. Modificarea la Codul penal a fost "Dom'le presedinte te-am rezolvat, judecatorilor, avocatilor, ministri, notari, senatori,deputati, si pe voi v-am scos". Ramaneau oamenii obisnuiti. Daca aceasta lege trece, raman toti cei care lucreaza cu bani publici sa nu poata fi acuzati de coruptie. Noi nu suntem functionari publici in acceptiunea legii, dar art 145 din codul penal sunt definiti cei care au atributii de functionar public.

- (Romania ofera Europei un pretext sa implementeze MCV) Am fost mult timp tentat sa incep discutii sa intram in alta formula, sa nu mai fie un MCV separat, cu conditii speciale pentru Romania. Evenimentele din martea neagra fac imposibil acest lucru. In 2012 se stabilise intrarea in Schengen si un alt mecanism. Ce s-a intamplat in vara anului trecut, reconfirmat acum....Nu imi doresc acest tip de suprabveghere, dar e clar ca nimeni nu il poate ridica dupa evenimentele din aceasta saptamana. S-a dovedit ca MCV e necesar.

- (ce faceti cu bugetul?) Nu e nevoie de taxarea pe combustibil. Am promulgat bugetul asigurarilor, sunt resurse pentru toate. Banii din taxa suplimentara pentru benzina si motorirna sunt bani furati din buzunarul romanilor pentru a fi dusi la ministerul lui Dragnea si distribuit baronilor pentru unele lucruri in vederea castigarii alegerilor. Bugetul are venituri sa acopere toate promisiunile facute de premierul Ponta.

- Ponta a propus: "Dragi romani lasati-ma sa va buzunaresc numai la buzunarul drept", la taxa pe benzina. Trebuie sa gasim o solutie sa mentinem deficitul fara sa ii furam pe romani.

- (ati avut informatii ca au existat presiuni pentru schimbarea conducerii SRI?) Nu,dar nici nu se poate pentru ca schimbarea trebuie sa o faca presedintele.

Saptamana de criza

Presedintele a avut zilnic reactii publice dupa evenimentele produse marti in Parlament, cand au fost aduse modificari Codului Penal si a fost cat pe ce sa se voteze Legea amnistiei.

Deciziile luate in Camera Deputatilor au starnit un val de reactii din partea Ambasadelor UE si SUA, precum si din partea CSM, DNA, ANI si Inaltei Curti.

De asemenea, presedintele s-a mai pronuntat zilele acestea si cu privire la numirea lui Lucian Bolcas la Curtea Constitutionala, dar si cu privire la anchetele parlamentare care o vizeaza pe fiica sa Ioana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Codul Penal, #Basescu Bolcas, #Basescu ambasade cod penal , #presedinte