Basescu, despre "catastrofa" Pivniceru, divortul de PDL si Udrea ca dezastru mediatic

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 21:20
111979 citiri
Basescu, despre "catastrofa" Pivniceru, divortul de PDL si Udrea ca dezastru mediatic
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in prima aparitie televizata dupa ce si-a luat "adio!" de la PDL, ca "a divortat" de acest partid pentru ca, pentru o perioada destul de indelungata, s-au "inselat reciproc".

"Ne-am inselat unul pe altul in ultimii doi ani. Ne-am inselat reciproc, eu sperand ca partidul accepta procesul de reforma.

Unul din candidati, cu echipa lui, a dus o precampanie in care targetul principal a fost 'am ajuns aici din cauza lui Basescu, Boc si a masurilor de austeritate, Basescu ne face dosare', drept pentru care am spus ca, daca va iesi presedinte Vasile Blaga, inceteaza cooperarea dintre mine si PDL", a declarat Basescu, invitat la B1 TV.

Seful statului a reiterat ca el si democrat-liberalii, care au dus in interiorul partidului mesajul Antenei 3, nu mai pot colabora.

"Nu stiu daca a castigat Vasile Blaga sau nu, inteleg ca s-a renuntat la orice insistenta de a numara voturile. Multumesc tuturor organizatiilor care m-au sustinut, dar in acest moment eu si PDL nu mai putem colabora. Cand preiei mesajele Antenei 3...", a mentionat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca a fost "socat" de faptul ca a fost refuzata renumararea voturilor.

"M-a socat refuzul de renumarare a votului. Si eu am fost contestat, si CCR a spus ca fiind vorba doar de 90.000 de voturi renumaram voturile. Ca s-a descoperit pana la urma ca ei m-au furat cu 3.000 de voturi asta a fost", a mai declarat presedintele.

Acesta a dezvaluit ca, la inceput, cand Elena Udrea l-a anuntat telefonic ca va candida la sefia partidului, nu i-a dat nicio sansa sa il invinga pe Vasile Blaga.

"Elena Udrea m-a anuntat telefonic ca va candida la sefia PDL. La inceput m-a luat rasul, nu i-am dat nicio sansa, dar e politicianul tanar cu cel mai mare potential, am zis ca ii face bine sa se plimbe prin filiale", a mai declarat Basescu.

Acesta a vorbit si de o declarie "in stilul politicienilor mincinosi a lui Vasile Blaga", care acuza recent ca "la 11, presedintele ne multumea si seara se supara".

"La 11, multumeam Guvernului Boc ca a trecut tara prin criza si multumeam si lor ca au suportat acele masuri. Nu e nicio contradictie intre despartirea generata de refuzul groaznic al numararii votului si multumirile de la ora 11", a explicat Basescu.

"In ce priveste PDL, nu ma mai tem de nimic"

Seful statului a subliniat ca, in ceea ce priveste PDL, "nu mai mai tem de nimic si nu ma mira nimic". "Oamenii care constituie partidul asta mi-au fost alaturi in momente extrem de dificile, dar mi s-a parut ca ultimele declaratii erau ca si cum numai eu am datorii fata de ei. PDL este un partid care mi-a dat enorm, dar nici eu nu le-am dat putin", a punctat Traian Basescu.

"Au facut declaratii care nu au castigat nicio mana de voturi. Am vazut o rabufnire a celor fara performanta politica, mai e unul care si plecase, luase si lustra din sediul partidului si era pe drum inspre Austria si i s-a spus ca dupa a 15-a numaratoare a castigat totusi un loc in Parlament", a acuzat Traian Basescu.

Seful statului a mai reprosat ca s-a "acreditat" o minciuna "de nedescris", aceea ca el se implica in treburile interne ale PDL.

"Niciodata nu m-am amestecat in partid, nu le-am spus ce sa discute, pe cine sa puna presedinti sau pe cine sa primeasca in Biroul Permanent National. Unii confunda Guvernul cu partidul, asta e altceva. In timpul guvernarii PDL, am fost un partener zi de zi", a mentionat Basescu.

Presedintele a subliniat ca are "sentimente foarte bune" vizavi de PDL, insa nu mai exista nicio cale de impacare.

"Sentimentele mele fata de PDL sunt extraordinar de bune, iar recunostinta mea e maxima, dar parteneriatul dintre noi s-a terminat. Pentru mine ar fi fost un dezastru mediatic daca Elena Udrea ar fi castigat", a accentuat Basescu.

"Fundatia Miscarea Populara a fost ideea mea"

Seful statului a vorbit si despre Fundatia Miscarea Populara, a carei infiintare a fost anuntata, luni, de seful cancelariei prezidentiale, Cristian Diaconescu.

"Miscarea Populara e deschisa celor care nu sunt angajati politic in acest moment, iar cei care au carnet de partid sa-si vada de partidele lor! L-am rugat pe domnul Cristian Diaconescu sa anunte ca nu la Fundatia Miscarea Populara se poate refugia cineva", a completat seful statului.

Acesta a acuzat ca USL exercita "o presiune formidabila pe institutii, fie ca vorbim de Justitie sau de structuri de securitate nationala". "Or institutiile nu vor rezista la nesfarsit si trebuie sa exista o opozitie reala", a justificat Basescu.

"Fundatia a fost ideea mea, dar nu voi face parte din Miscarea Populara cat sunt presedinte, dar voi veghea ca ea sa existe. In niciun caz un consilier prezidential nu va fi presedinte. S-a oferit Cristian Diaconescu sa o lanseze. Trebuie gasit un om credibil, care sa fie o expresie a neangajamentului politic - un om cu prestigiu care poate sa fie din zona afacerilor, din zona culturii sau chiar din mass-media", a adaugat Traian Basescu.

"Nu exclud varianta ca Fundatia sa se transforme in partid"

Seful statului a explicat ca va ajuta Fundatia "cu cunostintele pe care le am".

"Voi spune gasiti un sediu, o locatie pentru filiala de la Cluj. Nu vom reusi sa antrenam nici 25-30% dintre cei care merg la vot, daca stam in fata calculatorului".

"Pot apela la oricine", a spus seful statului, intrebat daca va apela la vechile sale cunostinte democrat-liberale. Totodata, seful statului a precizat ca nu exclude ipoteza ca Fundatia Miscarea Populara sa se transforme in partid.

"Aceasta fundatie n-are decat peste un an, peste doi, peste trei sa se transforme in partid, daca va fi ceea ce vor romanii. In acel moment, misiunea mea va fi incheiata si voi pleca", a adaugat Basescu.

"Mergeti prea departe", a mai raspuns Basescu, intrebat fiind daca Fundatia Miscarea Populara ar putea da candidatul la urmatoarele alegeri prezidentiale.

Totodata, Traian Basescu a explicat ca ar fi lansat oricum Fundatia, chiar daca alegerile din PDL erau castigate de Elena Udrea si nu de Vasile Blaga.

"Eu propun o abordare de dreapta, de centru-dreapta, care vizeaza statul si cui se adreseaza: tinerilor, clasei mijlocii, agricultorilor. Am spus ca voi incerca dupa ce-mi termin mandatul sa fac o scoala politica. (...) Partidele conduse de Neamtu, MRU sunt foarte putin credibile", a adaugat seful statului.

Raspunsul lui Basescu pentru Fenechiu

In alta ordine de idei, Traian Basescu i-a raspuns si ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care a declarat recent, referindu-se la cererea presedintelui de indepartare din Guvern a ministrilor cu dosare penale, ca "nu mor caii cand vor cainii".

Fenechiu, despre cererea lui Basescu: Nu mor caii cand vor cainii

"Unii au cam luat-o in ras (cererea - n.red.), ce nu au inteles ei erau ca toate erau concluziile Consiliului Afaceri Generale, unde participase ministrul de Externe. Eu mi-am facut datoria sa le propun un plan de actiune care sa creeze conditii sa ne atingem un obiectiv, acela de a intra in Schengen", a spus Basescu.

Acesta a subliniat ca este un om care stie "cum se sustin interesele Romaniei".

"Trebuie sa ai un argument la tine acasa, dar tu, cand prin Guvernul tau recunosti ca ai sapte lucruri de facut si faci doar trei... Ce mai propun eu, propun o atitudine pro-activa. Daca ar fi agreat de cei carora le-am trimis scrisoarea, am putea distribui imediat statelor membre un plan de actiune", a mai declarat Basescu.

"Acum, eu ce pot sa mai fac? Eu pot sa mai scriu. Nu eu pot sa inlocuiesc un ministru, nu eu pot sa schimb statutul parlamentarilor. (...)

Mai e un articol - procurorii trebuie sa trimita probe concludente - aici trebuie sa fie foarte clar, singurii care analizeaza probele sunt procurorii si judecatorii, nu parlamentarii", a mai declarat presedintele Basescu.

La Frunzaverde e importanta ora la care face declaratii

In ceea ce priveste declaratiile facute de liberalul Frunzaverde, potrivit caruia Romania ar putea intampina probleme cu achitarea transei catre Fondul Monetar International, Basescu sustine ca pentru vicepresedintele liberal e importanta ora la care face o afirmatie.

Frunzaverde: Daca vom plati salariile si pensiile, sa fim fericiti. Situatia este dramatica

"La ce ora a facut declaratia? E important la Sorin Frunzaverde sa stii ora la care a facut declaratia. Declaratia e o prostie. Romania pe ansamblu are cinci miliarde de platit, din care patru miliarde BNR. In bufferul Ministerului de Finante exista circa cinci miliarde. Veniturile s-au facut putin sub prognoza pe ianuarie si februarie", a explicat Traian Basescu.

Presedintele a accentuat ca numarul locurilor de munca este cea mai mare ingrijorare din economie.

"A face investitii e nu numai o obligatie, e un act patriotic. Privatizarea CFR Marfa - Am vazut ca sunt domni veseli care spun ca CSAT a aprobat privatizarea, nu, asta aproba Guvernul. In Romania a ajuns deja o minciuna continua: ne-a obligat FMI. Sunt om care a stat in fata FMI de n ori si ce iti cere FMI este sa nu mai ai pierderi la companiile de stat si te intreaba ce solutii ai.

Spui management privat, bine, dar dupa iti spune 'pai ati pus un om de partid', si atunci iti cere alte solutii. Sunt optiunile Guvernului. Si companiile private pot fi performante", a completat seful statului.

Pivniceru, o catastrofa la Ministerul Justitiei

In alta ordine de idei, presedintele a acuzat ca Mona Pivniceru a fost o catastrofa la Ministerul Justitiei, precizand ca aceasta a refuzat numirea Codrutei Kovesi si a lui Daniel Morar in fruntea Parchetelor.

"Ce a insemnat Mona Pivniceru? O sa fiu foarte sincer, o catastrofa. Am vrut sa o conving 'hai sa-l ducem pe Morar la Parchetul General si pe Kovesi la DNA'. Ar fi fost o oportunitate extraordinara si credibilitate. Sunt vreo 30 de functii in Parchetul General si in DNA, toate pe interimate.

Nu a vrut, eu cu ea discut, nu m-am dus si la Crin Antonescu, nu l-am intrebat nici pe domnul Voiculescu. A fost o respingere totala a solutiei, care ar fi ajutat foarte mult Romania. Acum pe Morar l-am numit la CCR", a comentat seful statului.

Acesta a vorbit si despre revocarea judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica din CSM, miscare de care "Mona Pivniceru nu e straina".

"Daca va spun numai relatiile doamnei Pivniceru la Bruxelles si anumite miscari care au avut loc in CSM de care nu poate sa-mi spuna ca e straina, alaturi de asociatiile de magistrati.

Legat de schimbarea lui Danilet, si aici nu vreau sa se supere CSM, avem o problema mare din punct de vedere al credibilitatii CSM pentru urmatorul MCV", a continuat Basescu.

Desi, pe surse, au aparut miercuri informatii ca Laura Codruta Kovesi ar fi propusa pentru sefia DNA, in vreme ce Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general, Traian Basescu a refuzat sa dea vreun nume. "Cert este ca vom gasi o solutie", a asigurat pesedintele.

"Eu am un protocol cu premierul, si el si eu l-am respectat, pentru ca ne-am dat seama ca de asta tine stabilitatea tarii", a subliniat Basescu.

Atac la Oprescu: Promisiunea ca nu platim caldura, la fel ca autostrazile suspendate

Presedintele Traian Basescu a vorbit si despre o noua incercare de suspendare a sa, apreciind ca politicienii creeaza artificial situatii de criza, dupa care tot ei vin cu solutii.

"Sunt unii politicieni care fac exact aceeasi treaba, punand doi subordonati sa spuna 'hai sa-l suspendam pe Basescu', dupa care se intalnesc Crin si Ponta si spun 'a nu, trebuie sa demonstram ambasadelor occidentale ca suntem democrati'. Trebuie sa vada ambasadele cum ei sunt democrati", a comentat seful statului.

Acesta a acuzat ca si codul portocaliu de viscol si scolile inchise din cauza acestui cod au reprezentat o situatie similara.

"La fel si la codul portocaliu, creezi o tensiune, le spui inchidem scolile, cad trei zile de zapada, si spui v-am salvat de codul portocaliu. S-a mers prea departe cu jocul asta, mai bine ar crea locuri de munca", a reprosat Basescu.

"Sa nu imi spuna ca Sandu (directorul ANM - n.red.) nu stie cum e cu codul portocaliu, eu stiu ce echipamente avem. Au vrut sa ne arate cum ne salveaza dintr-un dezastru", a completat Basescu.

Oprescu promite ca bucurestenii NU vor mai plati caldura - afla in ce conditii

Presedintele a ironizat si declaratia lui Sorin Oprescu, care le-a promis bucurestenilor ca nu vor mai plati caldura in anumite conditii.

"Promisiunea ca nu vom plati caldura e la fel ca autostrazile suspendate", l-a ridiculizat Basescu pe edilul Capitalei.

Papuasul Mazare din Bamboo

Presedintele a abordat si subiectul trecerii portului Constanta in administratia primariei lui Radu Mazare.

"Ar fi cea mai mare greseala sa se dea portul Constanta. Municipalitatea e actionar minoritar, domnul Mazare vrea sa fie majoritar.

Baza de lucru si de transfer va fi portul Constanta. Avem angajamentele cu NATO, retragerea tehnicii de lupta din Afganistan, e greu sa vad pe unul care sta mai mult cu domnisoare dezbracate prin Mamaia, se imbraca in tot felul de armuri de papuas, discutand cu generalii NATO chestiuni serioase legate de transport. Mi-e greu sa-l vad discutand cu Exxon, daca ii trimite sa-l caute la Bamboo, vedeti, e acolo cu niste sirene din Marea Neagra", a glumit Traian Basescu.

In ceea ce priveste transferarea metroului la Primaria Bucuresti, Basescu sustine ca nu este deloc o solutie fericita si ca metroul va intampina astfel probleme.

"La Metrorex, daca ai bani de investitii, faci tunele complicate, cu un nivel de securitate extrem de ridicat. Experienta de la Ministerul Transporturilor nu poate fi acoperita de Primaria Capitalei. Am fost primar si venind de la Transporturi am spus ca nu vreau sa aud de metrou la Capitala", a mentionat Basescu.

Mai mult, a argumentat presedintele, personalul nu ar trece la Primarie: "cea mai mare parte a mecanicilor provine din calea ferata".

Daca nu vor Parlament unicameral, ii indemn pe romani sa nu mearga la vot

In finalul emisiunii, Traian Basescu a abordat si subiectul revizuirii Constitutiei.

"Daca nu se reduce Parlamentul, ii voi indemna pe romani sa nu mearga la vot. Au o mare problema, revizuirea Constitutiei trebuie sa treaca la referendum. Eu nu cred ca romanii renunta la unicameral cu 300 de parlamentari", a incheiat seful statului.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Basescu PDL adio, #Basescu Miscarea Populara , #PDL