Basescu, despre arestarea fratelui: Cer scuze romanilor. Imi duc mandatul pana in ultima zi

Luni, 23 Iunie 2014, ora 18:08
19167 citiri
Basescu, despre arestarea fratelui: Cer scuze romanilor. Imi duc mandatul pana in ultima zi
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, ca isi va duce mandatul pana in ultima zi, demontand astfel ipoteza unei posibile demisii in contextul scandalului in care este implicat fratele sau.

De asemenea, seful statului a cerut scuze romanilor pentru situatia creata de arestarea lui Mircea Basescu, precizand totodata ca nu a avut informatii nici de la structurile statului si nici de la fratele sau, privind problemele cu justitia avute de acesta.

Traian Basescu a mai spus ca nu ar vorbi, in locul lui Victor Ponta, cand vine vorba despre trafic de influenta, afirmand ca "mai saptamanile trecute se facea trafic de influenta in birourile sale, cu baronul Duicu".

Nu in ultimul rand, presedintele a afirmat ca Dan Voiculescu vrea un "presedinte-marioneta" si sa scape de actuala structura de conducere a DNA, ICCJ si Parchetul General, precum si de "judecatorii incomozi".

Ginerele lui Traian Basescu, urmarit penal pentru fals si inselaciune

Declaratiile presedintelui vin in contextul in care fratele sau, Mircea Basescu, a fost arestat preventiv, vineri, pentru trafic de influenta. De asemenea, ginerele presedintelui, sotul Ioanei Basescu, este urmarit penal pentru fals si inselaciune.

Totodata, luni, Birourile Permanente ale Parlamentului discuta propunerea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de a adopta o declaratie politica in care se cere demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu.

Traian Basescu si scandalul Bercea Mondialu: Demisia de onoare sau a treia suspendare?

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am doua subiecte astazi. Primul este legat de solicitarea premierului de a-i da mandat sa reprezinte Romania in Consiliul European si al doilea despre solicitarile legate de demisia mea din functia de presedinte.

- Prim-ministrul mi-a solicitat mandat sa participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astazi l-am anuntat ca nu-i dau mandat de participare, voi participa eu, avand in vedere obligatiile constitutionale si tematica, careia cu certitudine ii voi face fata mult mai bine.

Basescu, despre Consiliul European: Nu-i dau mandat lui Ponta, fac fata mai bine tematicii

Ponta a discutat cu Basescu - Cine reprezinta Romania la Consiliul European de joi

- Am avut cu dansul experienta cand l-am trimis la Consiliul pe Energie si n-a putut sustine Nabucco.

- Inteleg ca s-a plans si la Parlament ca nu i-am cerut mandat. Presedintele nu are nevoie de mandat de la prim-ministru.

- Ceea ce am facut intotdeauna a fost sa iau punct de vedere din partea Guvernului.

- Pe 19 iunie, Ministerului de Externe i-a fost adresata scrisoare prin care se solicita punctul de vedere al Guvernului pe toata tematica Consiliului European. Dar mandatul Guvernului nu este imperativ pentru presedinte.

- Ordinea de zi o cunosc foarte bine, insa ar fi trebuit respectata procedura interna.

- Daca premierul vrea sa schimbe procedurile, la Presedintie exista departamentul de probleme europene.

- Este si un motiv sentimental pentru care vreau sa particip si nu i-am dat mandat dl Ponta. Acest motiv este legat de faptul ca se semneaza si Acordul de Asociere cu Republica Moldova, iar in cei aproape 10 ani de mandat am muncit enorm ca R. Moldova sa ajunga la acest moment. Deci as vrea sa semnez acordul in numele statului roman.

- Din tematica dezbatuta, unul dintre subiecte este energie si schimbari climatice. Stiu punctul de vedere al Guvernului, chiar daca nu am aprobat memorandumul pe care l-a transmis la Presedintie.

- Ordinea de zi este legata de cateva puncte - libertate, securitate si justitie, zona in care am convingerea ca sunt mult mai credibil decat Victor Viorel Ponta.

- Interesul meu este si sa deschid discutia legata de accesul Romaniei in spatiul Schengen.

- In probleme de crestere economica, competitivitate si locuri de munca, il invit oricand pe Ponta sa facem o dezbatere televizata.

- In aceasta ordine de zi mi-e foarte greu sa-l vad pe Victor Viorel fiind mai eficient decat sunt eu sau avand cunostinte mai bune.

Basescu: Nu am avut informatii nici de la fratele meu, nici de la structurile statului

- Legat de solicitarea unor domni din politica sa demisionez, pentru o fapta pe care n-am comis-o: Regret enorm ca fratele meu este suspectat de trafic de influenta, dar el este un om de 60 de ani care traieste la Constanta, cu familia lui. Eu si familia mea traim la Bucuresti.

- Nu am avut niciun fel de informatii sau cunostinte de la el legat de afacerea Sandu Anghel.

Basescu: Niciun serviciu de informatii nu m-a informat cu privire la relatia Anghel-Mircea Basescu

- Ne vedem o data la 2 ani si nu am avut niciun fel de informatii nici de la el si nici de la structurile de informatii ale statului.

- Orice suspiciune in ceea ce ma priveste, privind implicarea in dosarul lui Sandu Anghel, este demontata chiar de realitate.

- In numai 3 ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toata linia justitiei romanesti. Nu exista niciun motiv ca cineva sa suspecteze ca presedintele ar fi intervenit in procesul acestui domn Sandu Anghel.

- Mi-este foarte greu sa inteleg in acesti parametri logica campaniei pe care o desfasoara dl Voiculescu sau solicitarea prim-ministrului. Nici n-as vorbi in locul lui, cand discutam de o suspiciune de trafic de influenta, iar mai saptamanile trecute se facea trafic de influenta in birourile sale, cu baronul Duicu. Sau solicitarea de demisie a domnului Tariceanu care, cand era prim-ministru, imi trimitea biletele sa intervin in favoarea lui Dinu Patriciu.

Basescu, despre demisie: In biroul lui Ponta se facea trafic de influenta, Tariceanu imi trimitea biletele

- Imi vine sa rad si de solicitarea dl Iohannis, care este de parere ca ar trebui sa demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, in conditiile in care nu il vad suficient de intremat sa demareze o campanie prezidentiala. Eu ii spun din experienta ca mai are nevoie de cateva luni. Ii recomand sa nu isi doreasca atat de tare acest lucru.

- Care este insa obiectivul? Din punctul meu de vedere, intamplarea pe care nu mi-as fi dorit-o niciodata si pentru care cer scuze romanilor este arestarea fratelui meu. Ea se constituie intr-o proba care demonteaza sloganul actualei majoritati parlamentare ca presedintele dirijeaza tot. Este o minciuna care a fost demontata de aceasta intamplare nefericita si confirma ceea ce spun de ani de zile: Niciodata nu am intervenit intr-un dosar.

- N-am facut asa ceva pentru ca mi-as fi contrazis exact principiile. Am convingerile ca aceasta este o motivatie.

- Dl Voiculescu este nerabdator sa aiba la Cotroceni un presedinte marioneta care sa ii satisfaca solicitarile de numire in functii importante in justitia romana a unor oameni pe care sa-i controleze.

- Vrea sa scape de actuala structura de conducere a DNA, de ICCJ, de Parchetul General si de alti judecatori incomozi pentru cei suspectati de coruptie - si aici il introduc si pe fratele meu.

- Este o grupare importanta in politica, care isi doreste o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se intampla in justitie.

- In mandatul meu, pe care mi-l voi duce pana la ultima zi, nu vor acapara justitia.

- Dincolo de cei pe care i-am enumerat, constat ca subordonatii politici ai dl Voiculescu - Tariceanu si Ponta - au gasit cu cale sa mobilizeze majoritatea parlamentara pentru o declaratie prin care cer demisia presedintelui.

- Ce credibilitate au in fata mea, atata timp cat eu am privit ca oricare dintre dvs. la declansarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu si care l-au dus in arest preventiv?

- N-am inteles in niciun fel sa obstructionez justitia. Nici macar sa dau un telefon sa intreb pentru ce este anchetat si arestat. Am privit ca si dvs. la televizor.

- Care este inaltimea morala a acestor politicieni care s-au sustras urmaririi penale, sa vina astazi sa dea lectii?

- Evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu nu este unul fericit, dar avem abordari diferite vizavi de disponibilitatea in fata legii.

- Nu voi lua in considerare nici strigatele lor si nici declaratii ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca pana in ultima zi a mandatului meu sa continue lupta de consolidare a justitiei, lupta impotriva coruptiei si Romania sa inceapa procesul de intrare in Schengen.

- Despre Radu Pricop: Nu stiu despre ce este vorba, dar toti romanii trebuie sa raspunda in fata legii.

Ponta discuta luni varianta unei actiuni parlamentare privind demisia lui Basescu (Video)

Senatorii PNL voteaza demisia lui Traian Basescu, dar cer si demisia Guvernului Ponta

Duminica seara, prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca in sedinta de luni a coalitiei de guvernare se va discuta posibilitatea unei actiuni parlamentare privind cererea demisiei presedintelui Traian Basescu, in contextul scandalului soldat cu arestarea fratelui sau, Mircea Basescu, pentru trafic de influenta.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca Birourile Permanente ale Parlamentului vor convoca plenul reunit al celor doua Camere, miercuri dimineata, cand se va vota declaratia politica privind demisia de onoare a lui Traian Basescu.

Iohannis: Daca as fi in situatia lui Traian Basescu, mi-as da demisia

Antonescu, socat de cazul Mircea Basescu: Presedintele sa-si dea demisia!

In ce ii priveste pe presedintii PNL si PDL, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, acestia au fost rezervati in privinta acestui demers, primarul Sibiului recunoscand totusi ca si-ar da demisia daca ar fi in situatia sefului statului. In schimb, fostul presedinte liberal Crin Antonescu a cerut o demisie de onoare a presedintelui Traian Basescu, sustinand ca acest gest i-ar imbunatati imaginea publica.

Mircea Basescu, arestat preventiv pentru 30 de zile (Video)

Basescu stia de problema fratelui de anul trecut: Il acuz pentru anturajul in care a intrat

Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, vineri seara, dupa ce joi seara fusese retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.

Intr-o declaratie facuta, joi, de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a spus ca stia de problemele fratelui sau inca de anul trecut, insa a precizat ca va crede varianta finala a Justitiei si nu cea a lui Mircea Basescu, privind scandalul cu familia lui Bercea Mondialu. Seful statului a spus ca nu il acuza pe fratele sau decat pentru anturajul in care a intrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu demisie, #Traian Basescu declaratii Cotroceni, #Traian Basescu Mircea Basescu, #Mircea Basescu arestat preventiv , #Mircea Basescu