Basescu cere reexaminarea legii privind profitul Loteriei Romane

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 13:26
1743 citiri
Basescu cere reexaminarea legii privind profitul Loteriei Romane

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, spre reexaminare, un act normativ potrivit caruia, incepand cu 2009, salariatii Loteriei Romane primesc o cota de pana la 10% din profitul contabil, ramas dupa deducerea impozitului pe profit.

Seful statului considera ca legea prin care se da posibilitatea salariatilor Companiei Nationale "Loteria Romana" ca, incepand cu exercitiul financiar al anului 2009, sa participe la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de 10 la suta din profitul contabil, ramas dupa deducerea impozitului pe profit, "nu este oportuna", informeaza Newsin.

Seful statului considera ca este necesar sa se cunoasca cuantumul profitului realizat de Loterie in ultimii ani, precum si situatia personalului acestei companii pentru a se putea stabili ceea ce presupune repartizarea catre salariati a unei cote de 10 la suta din profitul contabil, ramas dupa deducerea impozitului pe profit.

Motivarea initiatorilor acestei legi, conform careia "Prin prezenta propunere legislativa se va realiza eliminarea caracterului discriminatoriu aplicat Companiei Nationale "Loteria Romana" - S.A. si alinierea acestei companii la schema general valabila pentru toti ceilalti agenti economici din economia nationala, in ceea ce priveste participarea salariatilor la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de pana la 10% din profitul net..." nu este pe deplin sustenabila, arata seful statului, deoarece Loteria Romana desfasoara o activitate monopol de stat, fara a avea concurenta pe piata.

Pe de alta parte, impozitarea acestor categorii de venituri urmeaza un regim fiscal diferit fata de celelalte venituri din salarii, acest lucru determinand o contributie mai mica la bugetul asigurarilor sociale de stat si, in consecinta, diminuarea veniturilor bugetare.

Legea initiata de sase deputati conservatori prevede repartizarea a 10% din profitul contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit, dar nu mai mult decat nivelul unui salariu de baza mediu lunar realizat la nivelul Loteriei Romane in exercitiul financiar de referinta, pentru participarea salariatilor la profit in baza mandatului acordat adunarii generale a actionarilor de conducerea Ministerului Economiei si Finantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Traian Basescu, #reexaminare, #lege, #Loteria Romana, #repartizare, #profit , #presedinte