Basescu cere reexaminarea legii care interzice produsele etnobotanice

Vineri, 05 Martie 2010, ora 22:001952 citiri
Basescu cere reexaminarea legii care interzice produsele etnobotanice

Presedintele Traian Basescu a cerut, vineri, reexaminarea proiectului de completare a legii privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, motivand ca, la o zi dupa adoptarea in Parlament, Guverul a emis o ordonanta de urgenta cu un continut mai cuprinzator.

Potrivit solicitarii, in conditiile in care exista o ordonanta de urgenta in vigoare ce are un continut mult mai cuprinzator decat cel al legii trimise la promulgare, se impune reexaminarea acestei legi in vederea punerii sale in acord cu dispozitiile cuprinse in ordonanta de urgenta, relateaza Evenimentul Zilei.

Actul normativ trimis spre promulgare completeaza Legea 143/2000 prin incriminarea comercializarii, vanzarii, punerii in vanzare, distribuirii, livrarii produselor etnobotanice, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic, lista produselor urmand sa fie stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi.

Camera Deputatilor a adoptat, in 9 februarie, un proiect de lege care prevedea interzicerea comercializarii, punerii in vanzare, distribuirii si livrarii produselor etnobotanice, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic, proiect initiat de un grup de deputati.

Proiectul stabileste ca punerea in vanzare, distribuirea si livrarea unor astfel de produse sunt interzise si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la trei ani.
Guvernul a emis, in 10 februarie, o ordonanta de urgenta prin care s-a interzis comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.