Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii care interzice exportul de gaze

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 00:07
1697 citiri
Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii care interzice exportul de gaze
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a trimis marti Parlamentului o cerere de reexaminare asupra legii care modifica Legea gazelor, in sensul valorificarii productiei interne de gaze naturale exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import.

"Adoptarea acestei reglementari de catre Parlament constituie un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene", se arata in textul cererii de reexaminare, conform comunicatului remis presei de Administratia Prezidentiala.

In cerere se mai arata ca Parlamentul si presedintele Romaniei garanteaza indeplinirea obligatiilor rezultate din Actul de Aderare la Uniunea Europeana.

"In aceste conditii, tinand cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, consideram ca impunerea conditiei valorificarii productiei interne de gaze naturale numai in piata interna de gaze, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertatii de circulatie a gazelor in piata interna a Uniunii Europene", se mai arata in cererea de reexaminare remisa de presedinte Parlamentului.

Totodata, se semnaleaza si existenta unei solicitari de informatii suplimentare formulata de Comisia Europeana transmisa autoritatilor romane in 6 aprilie 2011.

"Solicitarea de informatii reflecta suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restrictiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul in cauza. In acest moment, Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane, o posibila urmare a acestui proces fiind declansarea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru de catre Romania", se mai subliniaza in textul cererii.

CE: Romania trebuie asigure exportul gazelor

Proiectul de lege contestat de presedinte a fost adoptat de Camera Deputatilor in 15 decembrie, fiind initiat de deputatul PSD Iulian Iancu.

In prezent, infrastructura existenta nu permite exportul de gaze din Romania, doar importuri. Fondul Monetar International a cerut Executivului sa liberalizere preturile gazelor naturale si electricitatii pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu reexaminare lege gaze, #lege gaze exporturi , #presedinte