Basescu cere desecretizarea informarilor SRI despre dezinfectanti

Luni, 09 Mai 2016, ora 14:41
3368 citiri
Basescu cere desecretizarea informarilor SRI despre dezinfectanti
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu cere ca SRI sa faca publice informarile pe tema infectiilor din spitale transmise presedintiei, dupa ce Serviciul a sustinut intr-un comunicat ca a trimis beneficiarilor legali circa 100 de informari pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale.

"Din afirmatiile purtatorului de cuvant al SRI inteleg ca in ultimii 5 ani institutia a informat Presedintia cu privire la tratarea infectiilor din spitale, cu substante dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substantele de dezinfectie. Cred ca este corect si necesar ca informarile adresate Presedintelui Romaniei pe aceasta problema sa fie facute publice de catre SRI", scrie pe Facebook Traian Basescu.

Iohannis reactioneaza dupa anuntul SRI privind scandalul dezinfectantilor

Fostul presedinte a raspuns si unui comentariu facut pe pagina sa de un internaut care ii reproseaza ca a tacut cat timp a fost la Cotroceni.

"Eu nu am tacut. In 2008 a fost raportul unei Comisii Prezidentiale, unde, la pag. 34 se precizeaza pericolul infectiilor din spitale. Raportul a fost transmis Guvernului si a fost facut public. Mai mult, in ianuarie 2012 o lege de reorganizare a sanatatii a fost respinsa in strada. Mai mult de atat un Presedinte nu poate sa faca. Dar poate va aduceti aminte si sustinerea pe care a dat-o presa ingroparii legii", a raspuns Traian Basescu.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a stiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme si despre licitatiile trucate in favoarea liderului modial Anios, potrivit unui articol publicat luni de jurnalistii de la Gazeta Sporturilor, citand un medic epidemiolog care vrea sa isi pastreze anonimatul. Acesta sustine ca, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzatoare a unor dezinfectanti folositi in spitale si despre "cum se multiplica bacteriile".

In replica, Serviciul Roman de Informatii a anuntat, luni, ca stia despre situatia privind infectiile intraspitalicesti, mentionand ca a transmis o suta de informari in ultimii cinci ani decidentilor legali. O reactie a venit si de la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis, actualul presedinte, precizeaza doar ca "informarile pe care le primeste presedintele sunt secrete si strict secrete".

D.R.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Traian Basescu informari SRI dezinfectanti, #scandal dezinfectanti SRI , #presedinte