Basescu: Cei care semneaza proiectul privind Portul Constanta vor raspunde in fata legii

Joi, 08 Mai 2014, ora 19:13
8608 citiri
Basescu: Cei care semneaza proiectul privind Portul Constanta vor raspunde in fata legii
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu i-a dat replica premierului Victor Ponta, joi, enumerand cateva noi "minciuni" spuse de acesta in ultimele zile, printre care motivul pentru care a refuzat decorarea sefului STS sau ce crede el cu adevarat despre activitatea DNA si ANI.

Intr-o declaratie de presa tinuta la Palatul Cotroceni, presedintele le-a cerut scuze in numele statului roman lui Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies pentru acuzatiile nedrepte de fascism aduse de Victor Ponta si s-a aratat dispus sa se prezinte ca martor in instanta, daca se va ajunge pana acolo.

Legat de decorarea generalului Marcel Opris, pe care Ponta a spus ca a refuzat sa o contrasemneze din cauza ca STS nu si-a indeplinit obligatiile in cazul accidentului din Apuseni, presedintele a dezvaluit ca refuzul a venit in luna noiembrie a anului trecut, cu doua luni inainte de tragicul accident.

Traian Basescu l-a acuzat pe Victor Ponta ca ori ii minte pe romani, ori minte Bruxelles-ul, cata vreme intr-un raport adoptat in guvern si trimis la CE este laudata activitatea DNA, ANI si ICCJ, in conditiile in care, in tara, premierul acuza "slugile lui Basescu" din justitie si se solidarizeaza cu baronii trimisi in judecata.

Pe de alta parte, presedintele le-a transmis un mesaj celor care intentioneaza sa semneze HG prin care statul roman va pierde pachetul majoritar de actiuni la Portul Constanta, spunandu-le ca acest lucru este ilegal si vor raspunde pentru ceea ce fac.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Cateva reactii la ultimele intamplari din spatiul public, prima e legata de intentia de a decora fosta conducere a ICR.

- Le multumesc pentru calitatea muncii desfasurate. Ma refer in primul rand la Horia Roman Patapievici, Mircea Mihaies, Tania Radu si Daniel Croitoru. Au ridicat ICR la un nivel pe care nu l-a atins niciodata pana cand acestia au condus aceasta imstitutie.

- Victor Ponta a utilizat "maciuca" - Corpul de Control, pentru a justifica decizia abuziva de a-i schimba din functie. Afirmatiile legate de neregulile de la ICR sunt minciuni. Ele sunt un mod de guvernare pentru Ponta.

- Si eu am avut rapoarte mincinoase in timpul guvernului Nastase facute de Corpul de control condus de Ponta, care atunci era un obedient care executa dispozitiile. A mostenit modul de a face control. Aceeasi practica pe care a utilizat-o in foarte multe actiuni pana acum.

- Le multumesc celor din fosta conducere a ICR si, pentru ca sunt niste oameni de valoare, le cer si scuze in numele statului, pentru ca au fost jigniti de premier.

- Acuzatia de fascism adusa lui Mihaies este un abuz inimaginabil pe care numai un om profund si lipsit de scrupule putea sa o faca. Acelasi om se tinea de gat cu Radu Mazare prin Constanta, primar care nu demult umbla cu o uniforma fascista cu toate insemnele SS.

- Cand e Ponta responsabil? Cand ataca gratuit un om de cultura valoros, dar neiertator cu erorile administratiilor, sau cand umbla de gat cu un om care pana de curand era prezentat in toata splendoarea lui in uniforma SS? E proba de cinism pe care acest om o da si capacitatea lui de a minti.

- La Victor Ponta, tot ce nu intelege e fascism, pentru ca atat il duce capul. Etichetarea e cu atat mai grava din partea unui premier UE si NATO.

- Voi fi un sprijin pentru oricine incearca sa isi castige dreptatea in instanta pe acuzatiile mincinoase ale premierului legate de conducerea ICR. Ma pot chema ca martor, am fost la consiliile de administratie cand timpul mi-a permis, stiu cu cata grija s-au cheltuit banii. Institutia a dobandit un prestigiu extraordinar in mandatul acestor oameni.

- Le cer scuze in numele statului pentru acuzele nedrepte.

Refuzul de a-l decora pe seful STS

- Decorarea generalului Marcel Opris, directorul STS - Ponta a pus-o pe seama accidentului din Apuseni. Minte. Decorarea a fost propusa in 19 noiembrie 2013, alaturi de multe decrete de decorare, decorari specifice sarbatorilor. Premierul nu a vrut sa contrasemneze si nu am facut atunci nicio interventie pentru ca lucrul sa se intample.

- Dar sa o puna in mod mincinos pe seama accidentului din Apuseni, care s-a petrecut peste doua luni, in februarie, face parte din modul de a minti. El a vrut de la inceput sa nu il decoreze pe generalul Opris, sa pandeasca momentul sa isi ia STS, cum a luat DGIPI, serviviciul de informatii al armatei. E goana dupa puterea absoluta a acestui individ.

- Acuzatiile aduse STS, ca trebuia sa identifice locul accidentului din Apuseni - tot o mare minciuna. Premierul are ca obiectiv sa isi aduca in subordine STS, la acea ora nu avea nicio legatura, mai urmau 2 luni pana la accidentul din Apuseni.

Laudele aduse DNA, ANI si ICCJ

- Am fost impresionat de raportul transmis CE, numit "Programul national de reforma". La pag. 25 gasim formularea: "DNA, IICJ si celelalte instante au inregistrat progrese semnificative (...) Rata de condamnare a atins 90,25%". "ANI a obtinut rezultate notabile, rata de confirmare (...) depasind 80%".

- Sub semnatura lui V.V. Ponta a plecat acest document la CE. Constatam capacitatea lui de a avea un limbaj dublu. Ma asteptam sa spuna "slugile lui Basescu de la ANI", "Procurorii lui Basescu", "judecatorii care l-au condamnat pe Nastase, Remes". Cand minte premierul? Cand face propaganda de denigrare a acestor institutii in tara sau cand scrie foarte frumos la Bruxelles?

- Nicio tara care are un astfel de premier nu are sanse sa devina credibila. E pusa sub semnul intrebarii. Se vede discrepanta uriasa, iar Romania nu poate fi etichetata bine cand exista aceste discrepante.

- De ce nu a scris: "Ori de cate ori e anchetat un baron il sprijin, Duicu, Cozma, Nicusor Constantinesc, eu ii sprijin pentru ca stiu ca DNA e al lui Basescu"? Ori minte acasa, ori a mintit CE. Documentul e aprobat in sedinta de guvern.

Portul Constanta

- Portul Constanta: Statul detine 60%, iar Consiliul Local 20% si Fondul Proprietatea 20% din actiuni. Prin proiectul unei HG trimise spre avizare, VV vrea sa transfere catre 'clownul de la Malul Marii' 13% din actiunile statului. Dl. Mazare va detine 33%, Fondul 20% iar statul ajunge la 47%, adica pierde pachetul majoritar. Acest lucru e interzis de legislatia in vigoare. Portul este declarat prin cele 9 acte normative existente, direct si indirect, infrastructura strategica.

- Legislatia precizeaza clar: Nu exista transfer gratuit de actiuni, asa cum scrie in HG, si nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%.

- Nu pot face apel la premier, pentru ca in marasmul decizional in care se afla cu privire la interesele statului roman, in mintea lui vor prevala interesele si amenintarile lui Mazare. Fac apel la cei care trebuie sa vizeze. Ii atentionez ca vor trebui sa raspunda in fata legii, riscul este foarte mare.

- Fondul Proprietatea poate sa vanda oricand si sa faca alianta cu Mazare si sa puna in dificultate statul roman.

- E un avertisment public la adresa celor care vor fi impinsi sa semneze - Min Justitiei, Transporturilor, Economiei sau alte institutii. Va asigur ca se va face urmatorul joc: vor fi delegati secretarii de stat.

- Ilegalitatea este majora si sfatul meu catre cei care vor fi impinsi sa semneze sau sa avizeze este sa nu o faca, eventual sa il llase pe VV Ponta sa semneze singur.

Intrebari

- (incidentul Nana) Nu stiu despre ce e vorba, dar spuneti-i turnatorului Voiculescu ca nu e treaba presedintelui. Daca s-a intamplat ceva cu o batrana, toata compasiunea mea. Dar turnatorul Voiculescu nu stiu de ce nu e interesat de ce am discutat, ca si celalalt mogul, Ghita. Din intamplari electorale, de multe ori PSD are obiceiul sa provoace astfel de incidente, cred ca e provocat de PSD ca sa fie preluat de Antena3. Va invit sa luati loc, salutul meu turnatorului Voiculescu.

- (incidentul Nuland - Titus Corlatean) Intrebati-l pe Corlatean ce a vorbit cu doamna Nuland, nu pe mine. (nu negati?) Nu trageti concluzii pripite. Eu nu stiu despre ce e vorba. Ce am avut eu de discutat cu doamna Nuland am facut public in comunicat.

- (aveti o intelegere cu Ponta care sa duca la marginalizarea lui Crin Antonescu) Luati-o ca pe o analiza gresita, a oricui ar face-o. Premierul minte in fiecare zi si eu trebuie sa ripostez. Nu eu mi-am facut tinta de campanie din el, eu nu sunt in campanie. Eu nu candidez. El si-a facut tinta din mine si Elena Udrea. Un adevarat barbat.

- (daca nu trimiteati decretul pentru Opris inainte de accident, o mai faceati dupa?) Pe 19 noiembrie am trimis acest proiect de decret la contrasemnat la premier. Ce as fi facut daca.... e greu sa va spun. STS nu a avut nicio vina in stabilirea pozitiei avionului cazut in Apuseni.

- (Oprea a schimbat onorul militar) Si protocolul pentru institutii militare are rostul lui, pleaca din esenta Constitutiei - comanda unica. Presedintele e comandantul armatei. Politia e civila, dar jandarmeria e militara, garda e militara. E o chestiune marunta, esenta inclinarii drapelului in fata unui demnitar are si esenta comenzii unice. Va asigur ca militarii dezavueaza introducerea unor elemente de depreciere a simbolisticii militare. Mi-as imagina ca vin 5 ministri, cei 4 demnitari (premier, presedinti de camere si presedinte) va dati seama de cate ori canta imnul oamenii aceia? Sa incercam sa nu fim penibili cand vorbim de simbolistica miliara. Daca Gabi Oprea are framantari metafizice, mai bine ar fi sa desfiinteze acest moment, pentru ca il impinge in ridicol. Aplecarea drapelului, intonarea imnului sunt lucruri sfinte pe care niciun alt stat nu le-a banalizat.

- (veti participa in 21 mai la sedinta CCR dupa sesizarea premierului pentru tricoul PMP?) Nu stiu, trebuie sa ma pregatesc, sa ma gandesc, ca eram pe plaja. Pot fi reprezentat de departamentul juridic. (exista limita de exprimare pentru un presedinte?) Sigur, sunt convins ca nu am incalcat-o. Si presedintele are dreptul la imagine. Cand salariatii unui turnator, Voiculescu, si cei ai profitorului Ghita, denigreaza presedintele, trebuie sa tina cont ca si presedintele are dreptul sa se apere, sa isi apere imaginea.

Aparitii aproape zilnice

Presedintele Traian Basescu a aparut public de mai multe ori in ultimele zile, ultima oara lansand un atac dur la adresa premierului Victor Ponta, despre care a spus ca nu merita sa fie presedintele Romaniei pentru ca este mincinos, las, corupt si subordonat baronilor si trusturilor media.

Miercuri, presedintele a sesizat Curtea Constitutionala reclamand un conflict institutional cauzat de faptul ca premierul Ponta a refuzat sa contrasemneze nemotivat mai multe decrete de decorare, printre cei nominalizati fiind Horia Roman Patapievici, Mircea Mihaies si directorul STS Marcel Opris.

In replica, Victor Ponta a explicat ca refuza sa semneze decorarea unor persoane cu atitudini anti-romanesti, numindu-l pe Mircea Mihaies "fascist batran" si "neonazist".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu Patapievici Mihaies, #Basescu Ucraina , #presedinte