Basescu ataca la CCR legea prin care patrimoniul universitatilor revine fondatorilor

Vineri, 25 Mai 2012, ora 14:43
2449 citiri
Basescu ataca la CCR legea prin care patrimoniul universitatilor revine fondatorilor
Foto: Arhiva

Presedintele Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea lui Petru Filip si Catalin Croitoru privind universitatile private, considerand ca prevederea prin care patrimoniul acestora e proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice incalca dreptul la proprietate al acestor institutii.

"Invederam ca Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 44 alin. (1) din Constitutia Romaniei, potrivit carora Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate, dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Constitutia Romaniei conform carora Proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular, precum si prevederilor art. 32 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care garanteaza autonomia universitara", scrie Presedintia in sesizarea de neconstitutionalitate.

Concret, Basescu cere CCR sa se pronunte asupra articolului unic al Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care la pct. 14 stabileste ca art. 229 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 va avea urmatorul cuprins:

"(1) Patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare consta din patrimoniul initial al fondatorilor, la care se adauga patrimoniul dobandit ulterior. Acesta este compus din bunuri mobile si imobile si din creante si este proprietatea privata a fondatorilor. (2) Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare, pe durata existentei lor, dispun in mod liber de patrimoniul pus la dispozitia lor, cu acordul fondatorilor".

Presedintia aminteste ca potrivit art. 114 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 institutiile de invatamant superior, fie ca sunt de stat sau particulare ori confesionale particulare, au personalitate juridica.

"Astfel, prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice.

In acelasi timp, prevederile potrivit carora dispozitia asupra patrimoniului institutiei de invatamant superior este conditionata de acordul fondatorilor, limiteaza dreptul de dispozitie, ca parte componenta a dreptului de proprietate al persoanei juridice", se arata in sesizarea de la Cotroceni.

Presedintia aminteste si ca art. 123 alin. (2) al Legii educatiei nationale nr. 1/2011 stabileste ca "autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane".

Astfel, prevederile pct. 14 al articolului unic al legii transmise spre promulgare, prin care dreptul de dispozitie asupra patrimoniului propriu al institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este conditionat de acordul fondatorilor, incalca principiul constitutional al autonomiei universitare, atrage atentia presedintele.

Plenul Senatului a aprobat pe 23 aprilie cu 68 de voturi "pentru", 7 voturi "contra" si 21 de abtineri, propunerea legislativa a parlamentarilor PSD Petru Filip si Catalin Croitoru, privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale.

"Dizolvarea, lichidarea sau desfiintarea universitatilor de invatamant superior particulare si confesional particulare se poate face si la propunerea fondatorilor", se arata, printre altele, in textul legii. In acest caz, patrimoniul revine fondatorilor, mai prevede initiativa parlamentarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu sesizat CCr lege, #patrimoniu universitati lege CCR, #patrimoniu universitati revine fondator , #presedinte