Basescu apara televiziunile: Ponta, mai cinic si mai brutal decat Nastase

Autor: Ana Ilie
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 19:15
8653 citiri
Basescu apara televiziunile: Ponta, mai cinic si mai brutal decat Nastase
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Palatul Cotroceni, ca premierul Victor Ponta urmareste sa tina sub control presa, la fel cum incerca si Adrian Nastase, fost premier PSD, dar intr-un mod mai cinic si mai brutal.

Declaratiile presedintelui vin dupa ce, luni, vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, pentru tentativa de frauda la referendum.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Subiectele sunt in dezacord cu tematica la zi, dar am restante la public. Incep cu acordul de colaborare constitutionala cu primul ministru. Am constatat ca a fost incalcat in capitolul privind independenta justitiei si statul de drept. Din acest motiv, am decis ca inainte de alta masura sa declansez mecanismul de consultare care este prevazut in punctul 7 al acordului, maine vom incepe discutiile la nivel tehnic pentru o analiza pe aceste puncte ca fiind incalcari grave ale acordului.

- Dincolo de ceea ce nu se stie public, va aduceti aminte declaratiile despre Kosovo, eu sunt contra, asta a iesit din politica Romaniei, care avea ca scop sa protejeze in fata Transnistriei. Sau in chestiunea Siriei, va aduceti aminte declaratiile premierului si acum Bashar sta la masa cu presedintii SUA si Rusia. Acele declaratii, "guvern ilegitim si ilegal", ne-au produs prejudicii. Azi eram in pozitie buna daca se mentinea in linia mea, de prudenta.

Basescu: Cazanciuc este tinut de ordinele primului ministru

- Un alt subiect pe care doresc sa il subliniez este legat de ce ati dezbatut public, ordonanta de urgenta 91/2013, procedurile de prevenire a insolventei si insolventa. Articolul 83 este discriminatoriu, vizeaza proceduri strict pentru audiovizual.

- Vreau sa citez din Constitutie, articolul 16: Cetatenii sunt egali in fata legii.

- In aceste radiouri, televiziuni lucreaza cetateni. Intreruperea emisiei dupa ce se declanseaza procesul de insolventa nu face decat sa aduca structurile din audiovizual in situatia de faliment in mod direct. Aceste intreprinderi traiesc din publicitate. Faptul ca li se aplica un regim discriminatoriu ma face sa spun ca, spre deosebire de Nastase, care platea presa, Ponta e la fel de hotarat sa puna sub control audiovizualul, dar mai cinic si mai brutal.

Basescu: Baieti, daca o sa va ia, o sa va ia pentru ce ati facut pana acum pe CFR Marfa

- Nu are nicio explicatie de ce aplica un regim discriminatoriu televiziunilor si radiourilor. Nu vreau sa pozez in unul care se pupa cu presa, dimpotriva, am avut conflicte si schimburi de replici cate nu a avut niciun politician. Dar de aici pana a le discrimina in procese economice de insolventa care ar avea ca obiectiv sa le readuca pe linia de plutire, iar tu iei masuri sa le scufunzi direct, este un pas urias in afara liniilor democratice, este o actiune legislativa nedemocratica si care va aduce mari deservicii Romaniei.

- Mai devreme sau mai tarziu si structurile politice si cele care tin de organizatiile internationale ale presei vor reactiona viguros la aceste abordari.

- Ma, oricare se poate supara pe o televiziune. Dar nu o inchizi, frate, las-o acolo, ca isi revine ea, iti revii tu, careva isi revine.

- Mi-as permite o speculatie. Am vazut ca exista o televiziune care se simte vizata. Am primit de la biroul de presa si declaratia de azi a lui Ponta: sa plateasca inainte. Pai asta nu face nicio firma. Nu cumva tinta este TVR-ul? Pentru ca este intr-o situatie extrem de dificila, inteleg ca a angajat investitii in masini costisitoare si ma tem ca maine aflam ca e in insolventa.

- Poate veni cineva care are lichiditati, un Ghita sau Voiculescu. Este un scenariu pe care il putem imagina.

- Tot in aceasta ordonanta se permite aplicarea retroactiva. Nimeni nu stabileste un criteriu cum se aplica retroactiv, se lasa posibilitatea ca discretionar Guvernul sa actioneze pe o firma sau alta, cum ii convine.

- De asemenea, este profund neconstitutional pentru ca la art. 15 din Constitutie se spune ca legea dispune numai pentru viitor cu exceptia celei penale si contraventionale mai favorabila. Or, articolul 348 in mod categoric infrange aceste principii.

- Daca Avocatul Poporului nu ar fi atat de indatoritor fata de Guvern, ar trebui sa reactioneze, e singura institutie care poate ataca ordonantele de urgenta. Sper sa atace.

- In aceste zile, tot vedem ca ce se intampla e din cauza DNA-ului basist. Este o minciuna fara acoperire in fapte pentru ca nu exista procuror sau judecator care sa spuna ca in 9 ani de mandat a avut discutii cu mine pe dosarul unui politician. Singurul pe care l-am urmarit, dar din punct de vedere al termenelor, a fost unul de terorism, ma interesau termenele, eram constransi de procesul de recuperare a omului.

- Orice om priveste la modul cum se deruleaza privatizarea CFR Marfa poate ajunge la concluzia ca aceasta privatizare va face obiectul unei anchete DNA. Este o privatizare in care s-au schimbat conditiile de licitatie, termenele nu au fost respectate sau intarziate pentru a crea conditii favorabile, este un castigator de licitatie pentru care se fac eforturi pentru a se prelungi termenele. Eu doar spun preventiv. Nu mai continuati modificarea conditiilor in care sa se faca plata la CFR.

- Plata avansului s-a facut conform datelor publice pe 3 octombrie, pe 3 noiembrie trebuie platita intreaga suma. N-as vrea sa mi se spuna ca ori eu am lasat de pe acu prin testament post-prezidential - luati-i pe cei care au condus pe privatizarea CFR - sau sa dea vina pe viitorul presedinte. Nu, baieti, daca o sa va ia, o sa va ia pentru ce ati facut pana acum.

Vreau sa-i previn si legat de terenul pe care l-au transferat de la Academia Agricola la Consiliul Judetean Braila. Sa ne aducem aminte sa nu dati vina pe viitorul presedinte ca lucrurile pot evolua neplacut cand Guvernul se asaza intr-o masinarie pentru favorizarea coruptiei.

- Legat de ce s-a speculat cu privire la faptul ca i-am dat procurorului general telefon sa nu faca greseala inlocuirilor intempestive la DNA. Prin ceea ce a comandat premierul Ponta, a transmis ministrul Justitiei si a executat procurorul general, s-a incalcat legea si acordul de cooperare institutionala intre presedinte si prim ministru. Dar asta vom discuta maine.

- As vrea pentru toti cei care doresc sa mai comenteze sau care au fost pacaliti de abordarea unor comentatori, ca presedintele nu are dreptul sa dea telefon la procurorul general, uneori il sun eu, alteori ma suna el pe mine, in probleme care tin de obligatiile relatiilor de serviciu.

- Acest tip de relatie exista si va functiona intotdeauna. Voi fi incorect cand voi intreba de soarta unui dosar de ancheta, dar altfel cand e vorba de coordonarea actiunilor noastre pe MCV, de corecta aplicare a regulamentului de functionare a DNA, am toata indreptatirea sa discut cu procurorul general si sa ii spun punctul meu de vedere, cu atat mai mult cu cat deja aparuse un conflict intre propunerile facute de DNA si cele facute de ministru. (Citeaza din Constitutie atributiile presedintelui Romaniei.)

- Cu un om pe care l-ai numit credeti ca il numesti si ii inchizi telefonul? Oamenii raspund de MCV, politicile generale ale domeniului samd.

- Resping orice speculatie ca a facut rau presedintele ca s-a bagat. Presedintele a facut o interventie in interesul bunei functionari a institutiilor.

- Un ultim comentariu: incepand de azi avem o respingere a unei solicitari a DIICOT pentru inceperea urmaririi penale a unui membru al Guvernului, ministrul Economiei, nu fac alt cometariu pentru ca nu e treaba mea daca e indreptatita sau nu, dar cred ca aceasta blocare a accesului Parchetului la un membru al Guvernului este o greseala, cum cred ca este si mentinerea dlui Dragnea in Guvern.

- Probabil ca USL nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun. Este mai important pentru ei sa isi apere oamenii decat sa permita tarii sa aiba un raport favorabil. Este clar ca politicul este o frana in calea evolutiei Romaniei spre Schengen si o respectabilitate pe care o merita justitia noastra, dar datorita intamplarilor din Senat, Guvern, vom primi aprecieri negative pentru tot ceea ce facem aici si e pacat.

- Sunt foarte multi analisti si politicieni care mint spunand ca si cand era majoritatea Guvernului Boc s-a respins anchetarea ministrului Ridzi. Este o minciuna. Ministrul Ridzi a primit aprobarea majoritatii sa fie anchetata si a fost anchetata, acum are dosarul la Inalta Curte. S-a respins, la un moment dat s-a cerut si o perchezitie a calculatoarelor, nu a ministrului Ridzi.

- Mare parte din acest acord institutional a devenit parte a MCV, aici au fost retinerile mele in a-l denunta, dar din pacate si prevederi din acordul de colaborare institutionala, la capitolul Justitie si Stat de drept, si prevederi din MCV, au fost deja facute praf prin abordarile din ultimele zile. Iar astazi a fost un element in plus de incalcare grava.

Intrebari:

Cum apreciati activitatea procurorului Papici?

Eu nu am calitatea sa apreciez activitatea procurorilor. M-am consultat cu ministrul Justitiei pentru numirea la varful parchetelor si in continuare acesti sefi numiti si-au ales singuri echipa. Eu nu fac pledoarii pro-Papici, mai mult, va pot spune ca adesea am constatat si rateurile lor.

Noi avem o boala la romani, cand vrem sa se intample ceva intr-un anume fel, unii lauda numai ce este pozitiv in activitatea respectivului, altii prezinta numai ce e negativ. Antena 3 nu-l vrea pe Papici si Alexandrescu, prezinta esecuri din activitatea lor. Alt post ii vrea, ii prezinta ca pe monumente ale prefectiunii in parchete. Nu sunt nici asa, nici asa, ci oameni care si-au facut onest datoria si uneori au gresit. Eu am protejat parchetele de influenta politicului, prin aceste numiri, m-am informat bine. Eu nu i-am idealizat.

Lamuriri pe mecanismul de consultare declansat. Raspunde Ponta la telefon?

Eu am spus, el a confirmat, dar si atunci a mintit. N-am vorbit cu premierul daca suntem de acord sa facem cunoscute echipele. Maine se intalnesc echipele.

Va este teama de a treia suspendare?

Oameni buni, va spun ca si la prima si a doua. Bucurosi le-om duce toata de e pace, de razboi... Dar sa aiba grija ca-mi aduc aminte de Constitutie unde mandatul presedintelui este de cinci ani si vreo doua luni n-am avut servici. N-as vrea sa fiu pus in situatia sa le aduc aminte, sa nu faca vreun efort sa mi-l prelungeasca.

Regretati numirea lui Nitu la Parchet?

Trebuia sa fie o intelegere cu oameni care trebuie sa respecte un angajament scris, nu doar in fata mea, ci si in MCV.

Ce valoare va mai avea pastrarea acordului constitutional?

Trebuie sa intelegeti ca unul din rolurile mele este sa arat ca in Romania exista cineva care nu este de acord cu abuzurile. Sa trag semnalul ca nu toti si toate institutiile statului gandesc la fel.

In ce proportie a functionat acest pact?

Nu sunt pregatit cu aprecieri.

Cum raspundeti acuzatiilor ca numirea procurorilor este o lupta intre doua tabere?

Chiar daca li se pare ca un regulament este ceva ce se poate incalca daca avem 70%, acest regulament a fost respectat ad literam. Intotdeauna a fost consultat procurorul sef DNA. Exact pentru ca asta scria in regulament.

Voi fi de acord cu aceasta afirmatie daca macar unul dintre acesti mincinosi care spun ca parchetele sunt ale lui Basescu, un procuror, va spune: presedintele Basescu m-a influentat in acest dosar. Atata vreme cat nu exista, resping orice astfel de afirmatie. Obiectivul meu a fost ca prin numiri sa asiguram independenta parchetelor si izolarea lor de influenta partidelor.

Stiu precis ca in momentul de fata Cazanciuc este tinut de ordinele primului ministru. El n-are atributii, are de ce se ocupa. Iar in ceea ce priveste Justitia, nu are atributii.

Este acelasi tip de lupta care a fost de cand m-am instalat la Cotroceni: politicul sa influenteze Justitia. Aici intram in coliziune, de asta in PDL s-a castigat cu argumentul: presedintele ne-a bagat primarii la puscarie, veniti langa mine ca eu o sa-i apar pe primarii hoti. Nu e numai la PSD, acest mesaj a dus la castigarea alegerilor chiar in propriul meu partid.

Nu mi-am incarcat constiinta cu astfel de interventii.

Varujan si-a dat demisia. Cum apreciati, ce asteptari aveti de la un nou ministru?

Este un gest de bun simt. Astept sa aiba un ministru mai intai.

Ati incercat sa vorbiti cu premierul dupa aceste contradictii?

Avem un sistem de comunicare, in scris, da. Stiu eu ce a inteles premierul? In principiu nu ar trebui sa exista niciun ministru cu probleme penale in Guvern. Daca Vosganian a luat decizia, este un lucru foarte bun. Nu inteleg de ce a trebuit sa se compromita Senatul.

Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie

Antonescu, atac dur la Ponta si la Basescu: E inacceptabil ce au facut in cazul procurorului Papici

In contextul tensiunilor provocate de inlocuirea lui Lucian Papici si declaratiile prim-ministrului Victor Ponta legate de acest caz, presedintele a afirmat ca premierul este mincinos si nu respecta angajamentele luate in pactul de coabitare. Totodata, seful statului a spus ca se gandeste sa denunte pactul de coabitare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Traian Basescu decalaratii presa, #Basescu Dragnea trimis judecata, #Dragnea trimis judecata referendum , #presedinte