Basescu apara ANI si spune NU legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate (Video)

Luni, 14 Iulie 2014, ora 12:31
5153 citiri
Basescu apara ANI si spune NU legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate (Video)

Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, reexaminarea legii care protejeaza alesii locali de incompatibilitate, act normativ venit la Cotroceni pentru promulgare.

Este vorba despre actul normativ pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa, seful statului considerand ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu-si mai poate face treaba ca efect al implementarii noilor reglementari.

Documentul citat precizeaza ca Traian Basescu a semnat, luni, cererea de examinare a legii care ii protejeaza pe primari si alti membri ai administratiei locale, pe care i-a trimis-o presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Printre motivele pentru care seful statului a cerut revizuirea actului normativ se numara faptul ca acesta nu considera "oportuna" adoptarea legii, "deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara nu se justifica in mod obiectiv".

Legea ar avea un impact negativ

"Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor", se mai mentioneaza in comunicatul Presedintiei.

Mai exact, ca efect al noului text de lege, ANI "nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii".

Astfel, presedintele considera ca "o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii".

Astfel, presedintele este de parere ca, pentru combaterea coruptiei si asigurarea transparentei si a integritatii in sectorul public, se impune mentinerea incompatibilitatii intre calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al localitatilor in adunarile generale ale societatilor ce au ca obiect de activitate serviciile utilitare.

Acest lucru este necesar pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale, se explica in documentul Administartiei Prezidentiale.

"Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese.

Pe de alta parte, consideram necesar sa se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative in materie si adecvat asigurarii integritatii in sectorul public (...). Luand in considerare competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea legii trimisa la promulgare, in sensul respingerii sale", se incheie documentul citat.

Ce prevede actul normativ

Camera Deputatilor a votat, la sfarsitul lunii trecute, legea care prevede ca alesii locali nu mai sunt incompatibili daca fac parte din consiliile de administratie ale regiilor autonome, in ciuda faptului ca proiectul fusese respins de Senat, iar Agentiei Nationale de Integritate nu i s-a cerut un punct de vedere. Proiectul de lege a fost respins in forma initiala de Senat, dar Camera Deputatilor a fost for decizional in acest caz.

Deputatii au votat legea prin care ii scapa de ANI pe alesii locali din conducerea regiilor

Noua lege prevede ca "primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga", iar "consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor".

ANI: Nu am fost informati, nu suntem de acord

Agentia Nationala de Integritate a aratat, intr-un comunicat remis luna trecuta Ziare.com, ca propunerea legislativa nu i-a fost inaintata pentru formularea unui punct de vedere si subliniaza faptul ca agentia "nu sustine adoptarea propunerii legislative anterior mentionate" din mai multe considerente, printre care afectarea interesului public.

La randul sau, presedintele Traian Basescu declara, pe 27 iunie, ca adoptarea noii legi ar afecta aderarea Romaniei la Schengen.

Seful statului a spus, dupa summit-ul Consiliului European, ca unul dintre subiectele discutate a fost cel al aderarii Romaniei la spatiul Schengen, adaugand ca in urmatorul Consiliu JAI se va discuta intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie.

Basescu, despre Schengen: Nu ne ajuta modificarea Legii alesilor locali. Parlamentarii sa se abtina!

"Pana la sfarsitul mandatului am si obiectivul de incepere a procesului de intrare in spatiul Schengen, fie ca il incepem doar cu aeroporturile.

(...) Nu ne ajuta votul dat in Parlament pentru modificarea Legii administratiei locale. Va trebui sa vorbesc sa se abtina pana se va gasi o formula cu Comisia Europeana", atentiona atunci Traian Basescu.

Basescu, de acord cu o alta lege controversata legata de alesii locali

Pe de alta parte, seful statului a salutat, in luna aprilie, o alta lege referitoare la alesii locali, despre care criticii au spus ca ii protejeaza pe acestia de DNA si ANI.

Basescu saluta legea alesilor locali: Primarii sunt taraiti prin toate procesele pamantului (Video)

Legea alesilor locali a fost adoptata in aprilie si prevede ca primarii isi pot delega atributiile viceprimarului, secretarului si altor angajati din primarie, in conditiile in care pana acum un ales local nu putea delega decat atributii minore si doar viceprimarului.

Legea a trecut tacit de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde acest articol a fost extins si la presedintii de Consilii Judetene. Asa se face ca, in prezent, un primar si un sef de Consiliu Judetean, alesi prin vot de catre cetateni, isi pot delega atributiile chiar si unor functionari angajati in institutiile respective.

Cum sunt protejati primarii si sefii de Consilii Judetene in fata DNA si ANI

Totodata, el a amintit de perioada cand era primarul Capitalei, precizand ca l-au costat foarte mult avocatii, in urma proceselor care i s-au intentat. Traian Basescu a spus ca unii primari, care "au venit in politica cu un apartement de doua camere", nu au bani sa plateasca avocatii, "in schimb sunt taraiti prin toate procesele pamantului de toti cei nemultumiti".

Ce urmeaza dupa cererea de reexaminarea

Daca actul normativ va ramane nemodificat, sute de alesi locali declarati incompatibili de catre ANI ar putea obtine sentinte definitive favorabile la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), chiar daca ANI a castigat pana acum procesele.

Presedintele poate intoarce o singura data o lege in Parlament, textul modificat al acesteia fiind promulgat in cel mult 10 zile. Daca parlamentarii nu vor raspunde la cererea de reexaminare a presedintelui, aceasta va reusi doar sa intarzie cateva luni efectele legii, mai ales ca este vacanta parlamentara pana in septembrie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu lege protejare alesi, #Basescu lege primari ANI, #Basescu reexaminare lege primari, #Basescu reexaminare lege ANI , #presedinte