Basescu a discutat cu Sarkozy despre R. Moldova

Luni, 18 Mai 2009, ora 18:39
1586 citiri
Basescu a discutat cu Sarkozy despre R. Moldova

Presedintele Traian Basescu si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, au discutat, luni, despre situatia din R. Moldova, context in care seful statului roman a salutat solidaritatea Frantei si a Parlamentului European.

In acest context, seful statului roman a precizat ca ar fi dorit o implicare mai ferma din partea Comisiei Europene.

Potrivit unor sursele oficiale franceze, situatia din Republica Moldova a reprezentat una dintre temele de discutie dintre Basescu si Sarkozy. Sursele citate au precizat ca seful statului roman i-a prezentat omologului sau de la Elysee situatia relatiilor diplomatice din acest moment.

Cei doi sefi de stat "au salutat" solidaritatea Frantei si a Parlamentului European. Totusi, presedintele Basescu a subliniat ca si-ar fi dorit o implicare mai puternica din partea Comisiei Europene de partea Romaniei. In replica, presedintele Sarkozy a precizat ca Franta sustine toate tarile membre ale Uniunii Europene, implicit si Romania.

In cadrul dejunului dintre cei doi sefi de stat s-a luat in discutie construirea celei de-a doua centrale nucleare in Romania, iar Sarkozy a oferit, din partea Frantei, sprijin tehnologic. In acest context, seful statului roman i-a transmis omologului sau francez ca autoritatile de la Bucuresti sunt interesate de tehnologia nucleara europeana.

Cei doi sefi de stat au discutat si despre Rusia. Sursele oficiale franceze au explicat ca presedintele roman a subliniat faptul ca Rusia are vocatia de a se impune in regiune din punct de vedere energetic, iar omologul sau francez a pledat pentru o politica europeana coerenta a energiei, prin care Europa sa se afirme. Presedintele Basescu s-a aratat de acord ca Europa trebuie sa se afirme ca un adevarat actor politic, inclusiv din punct de vedere energetic.

Un alt subiect abordat de cei doi sefi de stat este cel privind Azerbaidjan, prilej pentru presedintele Basescu de a pleda pentru stabilirea unor relatii mai stranse dintre Uniunea Europeana si tara cu deschidere la Marea Caspica.

Cei doi sefi de stat au vorbit si despre o politica agricola comuna, dar fara discutii despre persoana unui comisar european al Romaniei pe acest domeniu. De asemenea, s-a abordat subiectul crizei economice, stadiul parteneriatului strategic dintre Franta si Romania, dar si despre contractul pe tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov castigat de consortiul franco-elen Vinci.

Seful statului francez Nicolas Sarkozy i-a propus luni presedintelui Traian Basescu ajutorul Frantei pentru proiectul celei de a doua centrale nucleare, a anuntat Palatul Elysee, intr-un comunicat citat de AFP.

In cadrul unui dejun de lucru, seful statului francez i-a oferit omologului sau roman "cooperarea Frantei, experienta sa si cea a companiilor sale" pentru construirea noii centrale, pe care Bucurestiul vrea sa o finalizeze in jurul anului 2020.

Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, ale carei doua reactoare acopera in jur de 17% din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar trebui sa intre in functiune in jurul anului 2014-2015.

Mai multe mari grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale, care ar trebui sa aiba doua sau trei reactoare cu o capacitate totala de 3.000 MW. Printre aceste grupuri figureaza GDF Suez din Franta, Enel din Italia si E.On din Germania.

Basescu a confirmat, in cadrul intrevederii cu Sarkozy, ca Romania va alege o "tehnologie europena" pentru acest proiect, potrivit comunicatului Palatului Elysee. Franta si Romania au semnat in februarie 2008, cu ocazia unei vizite a presedintelui francez, un "parteneriat strategic", reaminteste AFP.

Pe langa eventuala cooperare nucleara, cei doi lideri au discutat pe larg despre "necesitatea ca Europa sa se doteze cu o politica energetica veritabila", in special pentru a negocia din pozitie de forta cu Rusia, principalul sau furnizor de gaz, a adaugat partea franceza. Sarkozy si Basescu au discutat si despre alte teme europene si despre criza economica, noteaza AFP.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu Sarkozy Moldova, #Basescu vizita Franta , #presedinte