Basescianismul lui Traian Basescu

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 12:51
7063 citiri
Basescianismul lui Traian Basescu

Basescianismul, noul termen politic inventat de deputatul PD-L Sever Voinescu a reusit sa atraga atentia, in pofida prim-planului confiscat de paruiala generalizata din PSD, si chiar sa straneasca replici in interiorul partidului. Nu este deja destul "Basescu" in PD-L s-au intrebat cand ironici, cand exasperati, liberalii, social democratii si multi dintre ziaristi. Pe europarlamentarul democrat liberal Cristian Preda l-a deranjat termenul: "Nefericita alegere! Spun asta, desi am fost la fel de uimit ca si Sever Voinescu sa descopar unele din practicile PD-L".

Dincolo de termenul ales, susceptibil, intr-adevar, de a provoca orice, de la bascalie, la iritare, vorbele lui Sever Voinescu sunt, in esenta, corecte: "Cei mai multi dintre noi am venit in partid atrasi de proiectul Traian Basescu. Am venit aici pentru ca PD-L este instrumentul politic si organizational prin care basescianismul se exprima. Surpriza unora ca mine nu a fost ca PD-L nu este de dreapta, ci ca PD-L nu este suficient de basescian. Cred ca, in termenii actiunii noastre politice, ceva mai mult basescianism s-ar cere".

Daca privim inapoi, spre anul 2004, ne vom aduce aminte ca proiectul lui Traian Basescu a fost magnetic nu doar pentru multi intelectuali, deveniti sau nu, ulterior, membri de partid, ci si pentru jumatate dintre romani. Votul primit atunci de domnia sa a fost in mult mai mare masura unul pozitiv, decat cel de anul anul trecut.

Iar romanii au votat atunci exact ceea ce Sever Voinescu numeste acum "basescianism", adica niste principii: anticoruptie, reforma, justitie libera, suprematia competentei. "Basescianismul" insemna, pe atunci, tepele din Piata Victoriei si condamnarea la disparitie a baronilor si a practicilor PSD. Si, intr-adevar, misiunea de a pune in practica aceste principii si de a le generaliza revenea, in mod logic, partidului din care provenea creatorul basescinaismului, adica PD. Atat doar ca PD-L, in loc sa ingraope practicile PSD, le-a preluat.

Dezamagirea pe care o experimenteaza acum Sever Voinescu este, in esenta, impartasita de Cristian Preda: "Decalajul dintre nivelul mediu al PD-L - asa cum am reusit eu sa il identific - si standardele definite de Traian Basescu pentru clasa politica este urias". Si Monica Macovei, chiar daca explicit a fost mai retinuta, s-a raliat criticilor formulate, mai ales in ultima vreme de Cristian Preda la adresa partidului.

In esenta, acest decalaj dintre practica si teorie este rezultatul pesedizarii galopante a PD-L. Acesta a ajuns tot un partid al baronilor prosperi, in care demagogia este la ordinea zilei, decizia politica este confiscata de cateva persoane foarte bogate si foarte puternice care isi satisfac cu prioritate propiile interese, spre frustrarea celor din teritoriu, ale caror guri sunt totusi inchise cu deconcentrate si slocari de la buget. Suspiciunile de coruptie sunt grave, reactia partidului fata de proprii corupti este extrem de blanda, iar incompetenta incepe de la guvern.

In aceste conditii, este absolut de inteles dezamagirea intelectualilor din partid. Ei se opresc la PD-l insa, corect e sa mergem mai departe si sa ne intrebam cat ,,basescianism" mai practica insusi Traian Basescu. Ma tem ca partidul s-a indepartat de proiectul initial si pentru ca insusi autorul lui l-a incalcat grav in cateva randuri.

Eba, Elena Udrea si Gabriel Oprea sunt chipurile celor mai grave concesii facute de Traian Basescu. Cele mai grave, dar nu singurele. In aceeasi galerie se inscriu, de exemplu, acceptarea PSD la guvernare, promulgarea legii populiste privind salariile dascalilor sau victimizarea Universitatii Spiru Haret.

Sigur, putem vorbi despre slabiciuni omenesti sau despre compromisuri politice inevitabile, insa rezultatul este acelasi: Traian Basescu insusi a incalcat grav basescianismul pe care l-a promovat in 2004, care l-a adus la putere si in numele caruia a primit sprijinul societatii civile. Aceasta este explicatia pentru care, daca in 2004 Traian Basescu era pentru cei mai multi dintre votantii sai o speranta, in 2009 a ajuns doar raul mai mic.

Sigur ca partidul l-a incalcat chiar mai mult si pe mai multe paliere. Este unul dinte motivele pentru care, in mod evident, relatia dintre presedinte si partidul sau s-a racit vizibil. Dar presedintele nu mai are potentialul electoral, si, mai ales, nu mai are autoritatea morala de impune principii de el insusi tradate.

Asa ca, parafrazandu-l pe Sever Voinescu, am putea spune ca daca ar fi fost mai mult basescianism in Traian Basescu, poate ar fi fost mai mult basescianism in PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#basescianism Basescu Sever Voinescu, #Sever Voinescu Preda basescianism, #Traian Basescu , #stiri Traian Basescu