Austeritatea: un fleac, v-au ciuruit de pomana! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 18:48
12758 citiri
Austeritatea: un fleac, v-au ciuruit de pomana! (Opinii)

Intr-un raport publicat chiar pe propriul site, Fondul Monetar International recunoaste - nici macar spasit - ca s-a incurcat putin mai mult in calcule cand a recomandat tarilor europene, deci impus sutelor de milioane de oameni, ajustari bugetare, reduceri si taieri.

Au gresit, asta-i viata. Stirea nu a facut valva mai deloc la noi, tara exemplu a Europei in privinta austeritatii, unde guvernantii au taiat tot ce le-a picat in fata ochilor si nici nu s-ar fi oprit, daca nu ar fi inceput sa crape cureaua.

Insa aceasta "mea culpa" post mortem a institutiei care a dus la cimitirul vesel, in trecut, mai multe state sud americane a facut furori prin alte locuri, unde masurile de austeritate nu i-au sugrumat pe cei care si asa abia mai respira.

Raportul FMI isi asuma eroarea, umana, evident, de a recomanda guvernelor austeritatea fara sa fi luat in calcul cat de grav vor afecta ajustarile cresterea economica. Titlul raportului: "Erori in prognosticul de crestere si multiplicatorii fiscali" - prea tehnic pentru Boc, dar suficient de oportunist pentru ca Ponta sa il foloseasca in tentativa sa de discurs despre starea natiunii.

"S-a subestimat in mod semnificativ cresterea somajului si scaderea cererii interne odata cu consolidarea fiscala"... se arata in raportul FMI. Si de cate miliarde de ori nu am auzit acesti termeni goi urlati din toti bojocii de la Traian Basescu incepand pana la Emil Boc si restul trompetelor de partid sau de prin presa?!

Fara ca niciunul dintre ei vreodata sa isi puna singur vreo intrebare, fara ca unul macar sa faca, macar de curiozitate, un calcul despre impactul pe care l-ar putea avea astfel de politici fiscale. Nu. Toata lumea a luat de buna obsesia Angelei Merkel, mergand pe incredere in rigurozitatea nemteasca.

Desi raportul a fost postat chiar pe site-ul FMI, el nu a fost asumat insa de institutie, ci s-a incercat a fi doar o recomandare si o atentionare pentru unele state, pentru restul considerandu-se probabil, de la sine, ca inca ar fi o optiune de luat in calcul.

Altfel spus, acum toata lumea are ce isi doreste si nimeni nu trebuie sa aiba constiinta incarcata - responsabilitatea nu mai apartine nimanui, doar cifrele mai joaca feste din cand in cand. Doar ca in Romania nu s-a facut altceva decat sa se taie, sa se reduca si sa se aplice, dincolo chiar de recomandarile FMI, o austeritate tembela, nesustinuta de niciun calcul, de nicio prognoza sau viziune pe termen lung.

Si cum sa isi dea seama politicienii ca ajustarile ar putea pune o frana reala in raport cu nivelul consumului intern si ca somajul s-ar putea sa sugrume Europa intreaga? Cand se mai trezea cate unul sa vorbeasca despre aceste posibile efecte dezastruoase, toata presa de propaganda a lui Traian Basescu si a PDL, care devenise experta in economie si in doctrinele de dreapta, asumandu-si orbeste valorile capitalismului, fara sa inteleaga in general nimic din economie, nu stiau decat sa lipeasca clisee comuniste pe fruntea a tot ce li se parea suspect si ca nu se incadreaza in poezia lor.

Evident ca dupa raportul publicat de FMI niciunul dintre jurnalistii, analistii si comentatorii de dreapta din presa romaneasca nu a considerat de bun simt macar sa discute concluziile celor doi specialisti FMI. Altfel, ce asteptari sa avem de la politicienii care si asa nu inteleg nici atat din economie si se uita la cifre doar din perspectiva decontului in propriul buzunar? Inseamna asta ca au vorbit toti ca niste simpli ignoranti, habar neavand ce rostogolesc in spatiul public? Cel mai probabil.

Tupeul cu care si ei, si politicienii si oficialii europeni au transformat "austeritatea" si "consolidara fiscala" in adevarate mantre pe care le-au impus cu religiozitate nu exprima decat irationalitatea de care s-au lasat posedati in lipsa curajului de a gandi cu propria minte in contextul specific fiecarui stat.

Costurile acestei prostii nici macar nu au inceput sa fie platite. Cel mai probabil, ele vor fi impuse de altii, care vor intelege la fel de putin din cinismul mecanismelor atat de imprevizibile ale economiei.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#FMI masuri austeritate greseala, #austeritate crestere economica FMI, #Basescu Boc masuri FMI , #Emil Boc
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
CE Liniste Asurzitoare se abatu Pa_Pisste Forumuu' lu' Z.KOM ... :))