Arestarile proorocului Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 21:42
10385 citiri
Arestarile proorocului Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Exista o categorie destul de extinsa de oameni, unii naivi, altii saraci cu duhul, iar altii pur si simplu o combinatie fatala a celor doua, care isi imagineaza ca in general presa si cei care il critica pe Traian Basescu ar purta vina pentru toate nereusitele domnului presedinte.

Daca presa nu gaseste de cuviinta sa abordeze un alt subiect mai interesant si mai important decat activitatea profesionala a presedintelui, atunci inseamna ca asta nu mai e presa cu principii, ci orice altceva.

In treacat fie spus, atat dorinta obsesiva a lui Traian Basescu, cat si configuratia politica actuala si raportul de forte existent in prezent intre puterile statului impun si obliga a-i fi acordate subiectului importanta majora pe care singur si-o revendica.

Din moment ce Traian Basescu nu rateaza nicio ocazie sa isi exprime dorinta de a comenta orice si de a controla tot mai mult - de la partidul de guvernamant si pana la Guvern - cele mai importante institutii ale statului, un raspuns din partea societatii devine necesar.

Avem din nou, bineinteles, o problema de moralitate, de onestitate profesionala si de independenta a puterilor in stat - atat cat mai este el democratic si cat timp reprezentantii sai declara ca apara valorile democratiei. Retinerea celor 77 de vamesi de la Suceava pentru trafic cu tigari.

Faptul in sine este cat se poate de laudabil. Ba chiar ar trebui generalizat, pentru o si mai buna curatare a sistemului. Si extins de la Vama si la celelalte categorii de functionari ai statului.

Pentru un strain poate ca actiunea capata accente ale unei justitii care a inceput sa functioneze intr-o tara cunoscuta si recunscuta, ba chiar refuzata in Spatiul Schengen, tocmai "datorita" acestor bube ale coruptiei si traficului cu de toate peste tot.

S-ar fi putut spune despre aceasta actiune in forta a procurorilor ca este inca un semn al schimbarii, desi actiunile lor raman de cele mai multe ori fara niciun rezultat final concret. Retineri, cateva plimbari cu catusele la maini, eventual o arestare preventiva pentru 29 de zile, iar apoi dreptatea se rezuma doar la atat.

Sa presupunem ca de aceasta data ar fi o exceptie, iar procurorii au instrumentat dosarele atat de bine, incat judecatorii vor putea imparti dreptatea usor si cu dovezi suficiente, indiferent cum ar fi ea distribuita. Sa presupunem ca aceste retineri nu vor semana cu cele ale lui Patriciu, Becali, Puiu Popoviciu, Dan Diaconescu sau S.O. Vintu - unde toti au fost plimbati cu catusele la maini doar pentru imaginea televiziunilor si prostirea celor mai saraci cu duhul.

Am putea crede ca in sfarsit justitia romana incepe sa isi faca treaba, in ciuda numarului urias de retineri ale unor vamesi dintr-o singura unitate? Asta ar putea sa ne duca cu gandul ca intreg sistemul nostru vamal este corupt in proportie de 99%. Iar acei 1% care au scapat tentatiei inca nu au avut timp sa jure credinta sistemului. Da, am putea crede toate astea.

Am fi putut sa avem speranta, daca nu ar fi existat o mica si ciudata declaratie. Facuta de presedintele tarii, Traian Basescu, cu doar o saptamana in urma, in fata Consiliului Europei.

"Romania duce o lupta constanta de combatere a coruptiei si la frontiere. In ultimii 5 ani au fost arestati si s-au facut rechizitorii pentru 51 de vamesi, au fost arestati si s-au facut rechizitorii pentru 250 de politisti de frontiera. Actiunile de intronare a legii in frontiera nu se opresc aici si merg mai departe, veti avea ocazia sa urmariti ce se va intampla undeva in luna februarie" - Traian Basescu, 27 ianurie 2011, Bruxelles.

Iar arestarile au inceput sa vina. Sa fie Basescu Traian doar un prooroc sau un trisor al democratiei, care pacaleste si incalca toate regulile separarii puterilor in stat doar pentru a incerca cu disperare sa recastige bunavointa marilor puteri europene. Daca prin "recomandarea" pe care-o facea Consiliului Europei, Traian Basescu incerca sa atraga atentia asupra justitiei din Romania care va fi pusa in curand "la munca", atunci aceasta este o dovada de fariseism si ipocrizie institutionala monumentala.

Pentru ca asta ar insemna implicit a recunoaste ca starea naturala, de exemplu, a vamesilor romani este traficul ilegal si coruptia generalizata. Ar insemna ca tu, Justitie, actionezi din cand in cand, si atunci doar la comanda, nu constant, si ca, in sfarsit, in acest stat nu exista nicio separare a puterilor din moment ce presedintele anunta avant la lettre ce va avea sa se intample intr-un domeniu de care ar trebui sa fie strain.

In rest, proorocul Basescu si-a demonstrat de prea multe ori abilitatile si calitatile de clarvazator intr-ale justitiei, pentru ca cineva sa nu il mai ia in serios. Frica de un dosar la DNA, de o descindere la sase dimineata si o plimbare prin noapte cu catuse la maini spera sa ii pazeasca unita majoritatea ce ii sustine puterea. Dincolo de acest scenariu incepe realitatea. Mult mai haotica si infricosatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte Justitie, #vamesi arestati Siret Basescu , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Leca . Inepuizabilul Leca . Asta e sarcina lui , sa zica de toate impotriva lui Basescu . Un fel de ciuvica , un fel de ciutacu , un fel de radu tudor .... specialisti formati la scoala lui sr stanescu . La Securitate , adica .
Poza patriot
patriot
rank 1
....sa aristeze tot boboru`ca-i halimos, corupt si c.u.r.v.a.s.a.r.i.t nu ca maria sa Cuza 2