Anul politic 2011: Ce s-a realizat si ce au ratat politicienii

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 18:05
3394 citiri
Anul politic 2011: Ce s-a realizat si ce au ratat politicienii
Foto: Arhiva

Multe reprezentatii au avut loc pe scena politica romaneasca in anul 2011. Surprizele nu au intarziat sa apara, s-au format coalitii si au aparut partide noi, insa consensul si dialogul pe temele actuale si gasirea unor solutii pentru a depasi criza, intre Putere si Opozitie, a lipsit de cele mai multe ori, in detrimentul romanilor.

Ianuarie

Inca din primele zile ale lunii ianuarie liderii PNL si PC, Crin Antonescu si Daniel Constantin, au format Alianta de Centru Dreapta (ACD), care nu a fost primita foarte bine, din cauza asocierii intre "liberali" si Dan Voiculescu, invinuit ca a fost colaborator al Securitatii. Luni, 10 ianuarie, alianta PNL-PC a fost votata cu 4 voturi impotriva si cinci abtineri.

De asemenea, Romania primeste vestea ca nu va adera la Spatiul Schengen in luna martie, iar presedintele Traian Basescu este huiduit de multimea adunata sa serbeze Ziua Unirii.

PNL face alianta cu Partidul Conservator

Ziua de 24 ianuarie, aniversarea Zilei Unirii, a fost extrem de tensionata in 2011 la Iasi. Onorul primit de presedintele Traian Basescu, imnul de stat, rugaciunile prelatilor, discursul preasfintiei sale Teofan au fost acoperite de huiduieli si fluieraturi, spre satisfactia liderilor Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta prezenti in primele randuri ale multimii.

Februarie

Pe data de 5 februarie ia nastere Uniunea Social Liberala, in urma uniunii intre PSD si ACD. Crin Antonescu si Victor Ponta declarau la vremea respectiva ca "va fi o alianta cum nu s-a mai facut, o alianta cu obiective mari, care va face ca aceasta tara sa aiba o alternativa".

Dupa formarea USL, PSD mai face o miscare, mai putin vizibila, se asociaza cu PRM la nivel de judete, astfel ca Opozitie devine un grup compact. Intre timp, presedintele Traian Basescu anunta ca Romania urma sa incheie un nou acord cu FMI, unul de precautie, prin care FMI si Uniunea Europeana urmau sa puna la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde de euro de la FMI si 1,4 miliarde de euro de la UE).

UDMR isi alege un nou presedinte, cu ocazia congresului. Marko Bela pleaca din fruntea UDMR, iar locul ii este luat de Kelemen Hunor.

Alegeri in UDMR: Kelemen Hunor a castigat sefia Uniunii

Tot in luna februarie a izbucnit faimosul scandal al coruptiei din vami, care a avut ecouri si pe scena politica. In urma unor descinderii la mai multe puncte de trecere a frontierei, din Romania, sute de vamesi si de politisti de frontiera au fost retinuti pentru coruptie. Presedintele sindicatului PRO LEX, Vasile Lincu, a creat sintagma "tablii de sah a coruptiei din vami". La scurt timp dupa asta au inceput sa apara acuzatiile si la adresa unor partide si politicieni, ca acestia s-ar numara printre beneficiarii spagilor.

Presedintele Traian Basescu anunta ca isi doreste ca operatiunea de combatere a evaziunii in vami sa ajunga la "regina", facand referire la sistemul piramidal de colectare a spagilor. Nici pana in decembrie 2011 nu s-a aflat cine este "Regina".

Martie

Opozitia a depus o noua motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc, dupa ce a anuntat ca isi angajeaza raspunderea pe noul Cod al Muncii. Insa Executivul a trecut cu bine si de aceasta motiune.

Tot in luna martie, presedintele Traian Basescu anunta ca este dispus sa accepte scurtarea mandatului sau de presedinte, daca Parlamentul va conveni asupra revizuirii Constitutiei si revenirii la mandatul de presedinte de 4 ani, astfel incat sa se poata cupla alegerile parlamentare cu cele prezidentiale pentru reducerea cheltuielilor electorale.

Un alt scandal de coruptie izbucneste, iar cel vizat este eurodeputatul PSD Adrian Severin. Fostul ministru de Externe a inceput sa fie anchetat de Parlamentul European, dupa ce reporteri ai Sunday Times, care pretindeau ca sunt lobby-sti, au convins mai multi europarlamentari sa introduca un amendament intr-o lege europeana, contra unei sume ce putea ajunge pana la 100.000 de euro pe an. Severin a fost unul dintre cei trei europarlamentari care au acceptat oferta falsilor lobby-sti.

Adrian Severin, anchetat pentru coruptie la Bruxelles

Tot in martie, vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu a primit decizia finala de colaborator al Securitatii din partea magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar aliatii Puterii, PDL, UDMR, UNPR si minoritatile, au semnat un protocol prin care s-au angajat sa ramana impreuna pana in 2012.

Aprilie

PDL se pregatea de campania interna si avea mici dispute. Printre candidati s-au numarat Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu. Pe fondul tensiunilor interne ministrul Muncii, Ioan Botis, a fost implicat intr-un scandal de coruptie. Cateva zile mai tarziu si-a dat demisia, iar interimatul a fost asigurat de premierul Emil Boc.

Sebastian Lazaroiu, eliberat din functia de consilier prezidential

Consilierul prezidential pe probleme de politica interna Sebastian Lazaroiu, cunoscut drept unul dintre apropiatii lui Traian Basescu, si-a dat demisia.

Mai

PDL si-a ales noua conducere, iar presedinte a ramas tot premierul Emil Boc. Ioan Oltean a fost ales noul secretar general al PD-L, iar prim-vicepresedintii desemnati sunt Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Sorin Frunzaverde si Teodor Baconschi.

Tot in mai, candidatul USL Catalin Chereches a castigat alegerile partiale pentru functia de primar al municipiului Baia Mare din primul tur, cu 51,66% din voturi.

Procurorii DNA au trimis-o in judecata pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului, pusa sub acuzare in legatura cu organizarea Zilei Tineretului in 2 mai 2009, in statiunea Costinesti, iar presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a fost acuzat de evaziune fiscala si fals in declaratii de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, care au sesizat Parchetul General.

Iunie

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a fost desemnat de premierul Emil Boc pentru a prelua portofoliul de ministru al Muncii.

Lazaroiu, noul ministru al Muncii, a preluat mandatul de la Boc

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca isi doreste ca Romania sa fie reorganizata teritorial, fapt care a provocat reactii dure din partea partidelor politice.

Consultari la Cotroceni: PDL il sustine pe Basescu, UDMR a plecat fara sa faca declaratii

Seful statului a organizat consultari la Palatul Cotroceni, cu liderii tuturor formatiunilor politice parlamentare pe teme precum revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa a teritoriului Romaniei.

Dupa aceste discutii, Traian Basescu s-a dus si in Parlament si le-a cerut alesilor sa se gandeasca pe parcursul vacantei de vara la proiectul de reorganizare administrativa a tarii, pe care nu il considera abandonat in ciuda dezacordurilor din coalitia de guvernare.

Tot in iunie, seful statului a fost in centrul unui alt scandal, dupa ce a afirmat ca regele Mihai a savarsit un act de tradare in 1947 in momentul in care a abdicat si a parasit tara, catalogandu-l drept "sluga la rusi", spre deosebire de Ion Antonescu care in mod nedrept a ramas in istorie precum un criminal de razboi.

Iulie

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a fost banuit de trafic de influenta, intr-un dosar aflat la Directia Nationala Anticoruptie, iar Parlamentul European a deschis o investigatie preliminara in cazul eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor, acuzat ca si-a insusit 40.000 de euro reprezentand remuneratiile unuia dintre asistentii sai.

In urma unui alt scandal, reprezentantii Partidului Democrat Liberal au decis sa boicoteze emisiunile postului de televiziune Antena 3, din cauza faptului ca acesta a prezentat un act fals, prin care se spunea ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, nu ar fi luat Bacalaureatul din prima sesiune.

Emil Boc, chemat la Cotroceni de Traian Basescu

Premierul Emil Boc a fost apostrofat de presedintele Traian Basescu din cauza ratei slabe a absorbtiei fondurilor europene. In consecinta toti ministri din Executiv au fost anuntati ca vor fi evaluati pe aceasta tema, iar cei care nu vor avea rezultate satisfacatoare vor fi inlocuiti.

Tot in iunie, raportul anual al Comisiei Europene de evaluare a progreselor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privitor la reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania arata ca am facut mari progrese fata de raportul de anul trecut, dar ca trebuie sa mai depunem eforturi pentru adoptarea viitoarelor coduri in justitie, restructurarea sistemului judiciar si confiscarea averilor ilicite.

August

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a dat demisia din fruntea institutiei pe care o conducea, nemultumit de banii primiti la rectificarea bugetara, iar in locul lui a fost numit Ritli Ladislau.

Traian Basescu a starnit un alt scandal cand si-a anuntat sprijinul pentru demararea exploatarii aurului la Rosia Montana. Seful statului preciza ca proiectul de la Rosia Montana "sta ingropat din 1997" din cauza lasitatii oamenilor politici, declaratie care a starnit reactii dure din partea Opozitie, si nu numai.

In urma unor alegeri partiale, Opozitia s-a "incaierat" cu Puterea, acuzandu-i de fraudare. Candidatul USL, Florin Tataru, a castigat alegerile din Colegiul uninominal 2 Maramures, in timp ce candidatul PDL Adrian Radulescu a castigat alegerile din Colegiul uninominal 6 Neamt. Cei din USL au sustinut ca la Piatra Neamt votul a fost fraudat.

Septembrie

Seful statului a facut o vizita in SUA. Acolo s-a intalnit si cu presedintele american Barack Obama, in Biroul Oval, de la Casa Alba. In ciuda succesului de pe teritoriul american, aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou.

Basescu s-a intalnit cu Obama la Casa Alba - vezi ce au vorbit si imagini oficiale

Peter Eckstein-Kovacs, consilier prezidential pe tema minoritatilor nationale, si-a dat demisia din functie, motivand ca nu impartaseste opiniile presedintelui Traian Basescu pe tema Rosia Montana, iar premierul Emil Boc l-a revocat pe Sebastian Lazaroiu din functia de ministru al Muncii, principalul motiv invocat de liderii PDL fiind acela ca fostul consilier prezidential a facut mai multe declaratii ce au adus prejudicii grave de imagine principalului partid de guvernamant.

Sulfina Barbu a fost numita ministrul al Muncii, iar Leonard Orban a fost numit ministru al Afacerilor Europene, dupa ce premierul Emil Boc a anuntat ca membrii coalitiei de guvernare au fost de acord sa completeze structura Executivului cu un nou minister.

Octombrie

Liderii tarilor europene au decis in cadrul unei reuniuni de la Bruxelles ca Bulgaria si Romania vor adera la spatiul Schengen in doua etape, in 2012. Regele Mihai a tinut un discurs istoric in Parlamentul Romaniei, insa la acesta nu a fost presedintele Traian Basescu.

Miron Cozma si-a lansat o noua formatiune politica, care se numeste Partidul Social Democrat al Muncitorilor, iar PDL a adoptat Codul Etic al partidului, o premiera pe scena politica romaneasca, prin care democrat liberalii s-au angajat ca atunci cand apar probleme de integritate, cu sau fara conotatie penala, sa reactioneze rapid, clar si in termen scurt.

S-a infiintat o noua formatiune politica Noua Republica, coordonata de Mihail Neamtu, despre care fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu spunea ca este Alba ca Zapada.

Noiembrie

PSD il da afara pe Mircea Geoana si ramane fara sefia Senatului. Ultima "baricada" a Opozitiei a fost cucerita de cei de la Putere, iar locul lui Mircea Geoana la sefia Senatului este preluat de Vasile Blaga, care revine, iar in prim planul scenei politice, dupa esecul de la Congresul PDL, cand a pierdut in defavoarea lui Emil Boc.

Fostul presedinte al PSD anunta ca are de gand sa isi faca o noua formatiune politica.

Primarul Clujului, Sorin Apostu, este arestat si acuzat de luare de mita. In urma scandalului acesta este exclus din PDL. Elena Udrea atrage atentia dupa ce realizeaza un pictorial in revista pentru femei TABU, unde spune ca isi doreste ca femeile sa aiba mai mult influenta in functiile de conducere.

Elena Udrea, cea mai sexy femeie-ministru din Europa

Opozitia anunta ca demareaza procedurile necesare pentru suspendarea lui Traian Basescu.

Decembrie

Situatia grea din intreaga Europa se rasfrange si asupra Romaniei. Traian Basescu a anunta ca Romania va semna acordul european de guvernanta fiscala. Partidele politice au fost chemate la consultari, la Palatul Cotroceni, pentru ca noul acord european va putea fi aplicat doar daca Constitutia va fi modificata.

Opozitia si Puterea s-au pus de acord ca in 2012 sa modifice Constitutia. Puterea a decis sa comaseze alegerile din 2012, iar Guvernul si-a angajat din nou raspunderea pe aceasta lege. Opozitia a depus o noua motiune de cenzura, care a cazut la votul din Parlament.

UNPR a inghitit PIN-ul - Lavinia Sandru, vicepresedinte

Tot in luna decembrie, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a semnat un protocol privind fuziunea prin absorbtie a Partidului Initiativa Nationala (PIN) de catre UNPR.

Fostul premier PSD Adrian Nastase a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara", in care era acuzat de coruptie, iar Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Capitala, a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National pentru Merit, in grad de Cavaler.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#anul politic 2011, #Traian Basescu motiune cenzura, #Emil Boc USL Ponta Antonescu , #Emil Boc