Antonescu: Proclamatia de la Timisoara il scoate pe Basescu din politica

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 13:38
3236 citiri
Antonescu: Proclamatia de la Timisoara il scoate pe Basescu din politica
foto: Realitatea TV

Daca se aplica punctul opt din proclamatia de la Timisoara, Traian Basescu pleaca din politica, a declarat marti, liderul liberal Crin Antonescu.

"Daca am fi aplicat proclamatia de la Timisoara si punctul opt acum 20 de ani, am fi fost departe. Daca am aplica acum punctul opt nici Radu Sarbu, nici Crin Antonescu, nici Mircea Geoana si nici Klaus Iohannis nu ar trebui sa plece din politica, stiti cine ar trebui sa plece: Traian Basescu. Va pleca oricum, fara aplicarea punctul opt de la Timisoara, prin votul romanilor", a declarat Antonescu.

Punctul opt din proclamatia de la Timisoara, adoptata pe 12 martie 1990, cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securitatii sa nu aiba dreptul de a lucra in functii publice pe o perioada de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punand accent mai ales pe functia de presedinte. Aceasta interdictie se numeste lustratie.

In ultimii cinci ani, confuzia, pericolul si ofensiva populista de cea mai joasa speta a presedintelui si a sustinatorilor sai au pus in pericol fundamentul democratiei, mai crede presedintele liberalilor.

"La 20 de ani de la Revolutia din '89 se intampla astazi, de Ziua Nationala la Timisoara cateva gesturi politice semnificative care, dupa separanta mea, sunt destinate a marca sfarsitul tranzitiei, dezordinii, confuziei si momentul in care tot ce ne-am dorit acum 20 de ani sa fie indeplinit", a declarat Crin Antonescu. El a adaugat ca pactul cu PSD inseamna pluralism politic adevarat si un sistem in care diferentele mari de ideologie intre partide pot fi depasite pentru construirea unui proiect comun.

Liderul liberal a mai declarat ca solutia Iohannis a majoritatii parlamentare se dezvolta intr-o cooperare mai ampla si de durata, iar alegerea lui Mircea Geoana drept presedinte va insemna indreptarea cu pasi hotarati catre o Europa "unde exista loc si pentru stanga, si pentru dreapta".

Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Iohannis au fost prezenti marti, la Timisoara, pentru semnarea "Pactului pentru Timisoara", care statueaza sustinerea lui Mircea Geoana de catre PNTCD. La manifestare au fost prezenti si membri de marca ai PSD, precum Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea, Ion Bazac, Ilie Sarbu si Marian Sarbu, fosti ministri in cabinetul demisionar Boc.(L.S.)

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#semnare pact pentru Timisoara, #Crin Antonescu pact Timisoara , #Crin Antonescu