Alianta ce ar putea spulbera USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 14:24
16556 citiri
Alianta ce ar putea spulbera USL (Opinii)
Foto: radupress.wordpress.com/

Dinu Patriciu si Traian Basescu par sa pregateasca o schimbare seismica pe scena politica romaneasca, iar interviul acordat de magnatul liberal pentru Evenimentul Zilei este plin de semnale in acest sens. Din nefericire, acest eventual seism nu ar putea corecta decat in mica masura dezastrul provocat de aceiasi protagonisti prin razboiul care a distrus Alianta DA.

Intrebat daca ar fi dispus la conciliere cu Traian Basescu, magnatul liberal a dat un raspuns neasteptat si chiar transparent: "Eu am un pragmatism al meu, care ma face sa trec peste orice. Daca scopul pentru care o fac corespunde atat propriului cod etic, cat si unui scop general. De aceea, niciodata n-am considerat adversitatile dusmanii. Dar nimic nu ma indreptateste sa cred ca, deocamdata, presedintele Basescu, care-si face dusmani cat cuprinde, cu o viteza incredibila, gandeste la fel".

Chiar daca Dinu Patriciu pretinde ca nu le vede, semnalele de pace venite dinspre Traian Basescu catre domnia sa sunt cat se poate de vizibile. Recent, presedintele ii recunostea magnatului meritul de a fi un autentic liberal. Dar dincolo de acest compliment, ar putea exista si amabilitati mult mai serioase. Ati mai auzit in ultimele luni ceva despre datoria Rompetrol fata de statul roman, dupa ce ani de zile a fost unul dintre caii de bataie preferati ai lui Traian Basescu?

Ati mai auzit sintagma "petroliberali"? Dimpotriva, fosti adversari de moarte ai presedintelui, cuprinsi in aceasta definitie, au devenit frecventabili, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu. Fratele lui Ludovic Orban este consilier prezidential si, foarte probabil, din toamna va deveni ministru. Dar amabilitatea e reciproca. Ziarul Adevarul, foarte preocupat sa-l urmareasca cu precizie si tenacitate de "sniper" pe Crin Antonescu, l-a menajat in ultima vreme pe presedinte, asa ca lui Dinu Patriciu nici nu prea mai are de ce "sa-i fie rusine".

De ce s-ar concilia cei doi? Pentru ca nimic nu uneste mai mult decat un dusman comun. Traian Basescu vede in Crin Antonescu nu doar un potential succesor indezirabil, ci si principalul obstacol in calea unei impacari intre PDL si liberali, care sa guverneze impreuna cel tarziu din 2012. Dinu Patriciu vrea sa-si recupereze partidul confiscat de Crin Antonescu, care da dovada de o independenta insultatoare, si este enervat de raporturile de forte din USL.

"Eu nu cred ca alianta struto-camila intre socialisti si liberali poate aduce ceva bun acestei tari astazi, daca nu este dominata de liberali. Folosirea PSD-ului ca masa de manevra ar fi ceea ce PNL-ul ar fi trebuit sa faca. Ca e in stare sau nu, asta este cu totul alta problema", spune domnul Patriciu in interviul din EVZ.

Si cei doi mai au un adversar comun - statul asistential pe care PDL inca nu l-a rapus, iar USL promite sa-l revigoreze. Traian Basescu si-a asumat deja masuri extrem de nepopulare, care au lovit profund in acest tip de stat. Iata ce spune acum si Dinu Patriciu: "gandirea de tip socialist nu mai are ce cauta in Europa astazi. Nimeni in lume nu are nevoie de inca un stat esuat. Nimeni nu va ajuta, atata vreme cat imprumutam un model care e muribund. Nimeni nu are nevoie sa isi ia inca o bataie de cap in momentul in care e de finantat un stat cvasicomunist, cum a fost Grecia".

Sigur ca, dupa cat sange a curs intre cei doi, concilierea pare de neconceput. Insa amandoi sunt extrem de pragmatici si parcursul politic al lui Traian Basescu, cel putin, este plin de impacari uimitoare. Nu va fi cu lacrimi si imbratisari, insa de plans tot ar putea plange cineva.

Caci semnalul lui Dinu Patriciu a mai avut cu siguranta un destinatar in afara lui Traian Basescu. Pe Crin Antonescu. Magnatul i-a dat un avertisment, poate ultimul, in privinta sortii ce-l asteapta daca nu schimba strategia. Si l-a lovit unde-l doare mai tare pe presedintele PNL. Intrebat cine va castiga prezidentialele, Dinu Patriciu a raspuns: "Niciunul dintre candidatii care au inceput sa alerge inainte de vreme".

Momentul acestui avertisment e cum nu se poate mai prost pentru Crin Antonescu, care, impreuna cu Victor Ponta, se chinuie sa tina cat mai bine capacul pe oala USL, incinsa de fierbinteala impartirii candidaturilor. Povestea de la Iasi, chiar daca a fost amortizata pe moment, e departe de transare si ar putea fi doar inceputul unor convulsii. Este clar ca din imparteala asta vor iesi si multi nemultumiti si, la cum functioneaza USL, acestia nu vor fi social democrati.

In aceste conditii, ar fi oare greu pentru Dinu Patrciu sa atraga si sa finanteze nemultumitii, din care sa formeze masa critica pentru inalturarea lui Crin Antonescu sau pentru ruperea PNL? Si apoi, liberalii n-ar putea sa se alature unei aliante de dreapta cu PDL, in locul unui UDMR devenit prea nazuros sau alaturi de un UDMR care sa nu se mai simta insa indispensabil? Si oare noua alianta de dreapta nu ar putea sa dea un alt candidat la prezidentiale care, nu-i asa, sa inceapa alergarea exact la timp?

Deocamdata am un singur raspuns: Never say never.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#impacare Basescu Patriciu, #candidat prezidentiale USL, #interviu Patriciu Basescu , #presedinte