Agenda ascunsa a PDL (Opinii)

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:08
4546 citiri
Agenda ascunsa a PDL (Opinii)
Foto: Jurnalul de Vrancea

Cand un partid, o coalitie castiga scrutinul, prima grija e sa cunoasca starea de fapt, iar a doua sa-si intocmeasca rapid agenda de lucru cu solutii macar la problemele presante. In timpul guvernarii, rezolvarea oricarei situatii depinde de asumarea adevarului si recunoasterea starii de fapt. Asta in caz ca vrea realmente sa faca ceva pentru binele cetatenilor.

In Romania, intre mesajele electorale si deciziile Executivului arareori exista continuitate, mai toate partidele venind la Putere cu agende ascunse. De pilda, isi promoveaza in campanii vectorii aducatori de voturi, dar odata ajunsi in fruntea tarii fac exercitii doar de imagine si notorietate, se infrupta din deliciile exercitarii functiilor si-si desfigureaza concurentii, deveniti dusmani odiosi. De aceea, Opozitia nu participa alaturi de Putere la desavarsirea cadrului legislativ.

Corabia PDL ia apa

Cand PDL a ajuns la Palatul Victoria la sfarsitul lui 2008, nu a avut un anume plan la investire de Parlament, urmand sa produca mai tarziu un astfel de document strict necesar unui Guvern legitim. De atunci, stabilirea unor minime obiective se face la intamplare, in consecinta, activitatea ministrilor s-a bazat mereu pe improvizatii.

Dar de avut e clar ca a avut o agenda ascunsa: partidul trebuia sa faca totul ca presedintele jucator sa castige cum-necum al doilea mandat la Cotroceni, daca voia sa ramana la Putere. Interesele de partid au fost primordiale, iar buna guvernare s-a aflat mereu in plan secund: reformele au intarziat mai bine de un an, ceea ce a facut ca recesiunea si criza sa prinda radacini. Acesta a fost momentul crucial, cand corabia PDL a prins a lua apa si de atunci se tot scufunda.

PDL - la rascruce

Cum de s-a intamplat? O cauza a fost perceptia proasta a adevarului si a realitatii, apoi nerecunoasterea starii de fapt: in timp ce diagnoza economistilor si a sociologilor, a comisiei nationale de statistica arata ca romanii o duc tot mai greu, ca e nevoie de reforme economice, de scaderea taxelor si a impozitelor, guvernul si presedintele faceau pe vitejii in transee electorale sustinand ca sunt singurii reformatori ai statului, ca romanii nu mai pot de bine fata de greci.

In loc de investitii, de corectii sistemice si liberalizarea mediului de afaceri, PDL si presedintele au dus o batalie fatisa pentru destructurarea Opozitiei, a leadershipului partidelor din USL. Fara legatura cu interesele publice imediate, fortele s-au concentrat pe modificarea Constitutiei si regionalizare, pe reforme cu inalt grad de risc si eroare in sanatate, educatie, niciuna pentru iesirea din criza.

O victorie cat un esec

Concomitent cu esecurile politice, partidele din arcul majoritar au devenit tot mai arogante, iar presedintele si-a sporit capacitatea de reactie negativa: consultari pur formale la Cotroceni urmate de bataie de joc si atacuri ignobile la adresa fruntasilor Opozitiei, ceea ce a taiat orice elan de negociere-parteneriat.

Acum se anunta o perioada postpascala de foc: inapta a-si fructifica sansele guvernarii, coalitia de la Putere se va confrunta cu o noua motiune de cenzura. In proasta traditie a politicarelii dambovitene, cativa noi tradatori s-au grabit sa o semneze, ceea ce face ca disputa sa ia amploare.

Din nefericire, de 4 ani astfel de preocupari macina aiurea energiile politice. Nici acum nu va fi mare lucru, indiferent daca pica sau trece motiunea. Si asta din pricina slabului apetit pentru guvernarea in interesul cetateanului, pentru respectarea regulilor de gestionare corecta a treburilor publice.

Dumnezeu - sansa lui Basescu

Insa Puterea e ravnita fara incetare. Pana si Dumnezeu e pus la treaba. Dl presedinte l-a invocat "sa ne inspire in alegerile pe care le facem si sa ne ajute sa lucram impreuna pentru binele comun".

Or dupa 8, recte 4 ani de "lucrat impreuna", in sensul ca ei s-au angajat si ceilalti au tras ponoasele, acum a venit clipa intrebarilor: cine-a ingropat partidul si reformele adevarate? Dar nivelul de trai?

Singurul castig al actualei perioade va fi cu totul altul decat mizeaza PDL si dl Basescu: viitoarea varianta constitutionala va bara definitiv accesul la statutul de jucator, traseismul va fi vestejit totalmente, iar asumarile pe legi importante vor ramane de poveste.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#PDL guvernare program, #miza electorala Basescu Guvern, #Opozitie guvernare PDL , #PDL