Adversarii domnului presedinte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 07:51
8651 citiri
Adversarii domnului presedinte (Opinii)

Presedintele Traian Basescu ma acuza de minciuna, rea-vointa si/sau lipsa de documentare intr-un drept la replica, trimis sub semnatura purtatorului de cuvant al Administratiei prezidentiale, la articolul de opinie publicat in data de 23 aprilie sub titlul "Lasati-l in pace pe Daniel Morar!".

Lasati-l in pace pe Daniel Morar!

"In articol se sugereaza ca presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si-ar fi propus sa introduca in jocul politic institutii-cheie ale Justitiei prin nominalizarea domnului judecator al Curtii Constitutionale Daniel-Marius Morar drept posibil candidat la alegerile prezidentiale din acest an.

Drept la replica al purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale

Pentru corectarea informatiilor neadevarate si nedocumentate pe care articolul mentionat le contine facem urmatoarele precizari:

(1) - asa cum reiese fara echivoc din inregistrarea emisiunii la care face referire articolul mentionat, disponibila pe portalul www.adevarul.ro, domnul presedinte Traian Basescu nu l-a nominalizat in mod direct pe domnul judecator al Curtii Constitutionale Daniel-Marius Morar ca posibil candidat la alegerile prezidentiale din acest an, numele domniei sale fiind adus in discutie de unul dintre moderatori; in plus, domnul presedinte Traian Basescu a spus de mai multe ori pe parcursul emisiunii ca nu doreste sa nominalizeze nicio persoana anume ca posibil candidat la alegerile prezidentiale din acest an, lucru pe care, de altfel, nici nu l-a facut;

(2) - afirmatia jurnalistei Ioana Ene-Dogioiu potrivit careia domnul presedinte Traian Basescu ar lasa sa se inteleaga ca are discutii politice cu un judecator al Curtii Constitutionale pentru ca ar fi convenit cu dumnealui ca nu-l va nominaliza printre posibilii candidati la alegerile prezidentiale din acest an este complet falsa; din inregistrarea emisiunii la care face referire articolul mentionat, disponibila pe portalul www.adevarul.ro, reiese foarte clar ca domnul presedinte Traian Basescu a convenit cu moderatorii emisiunii sa nu nominalizeze posibili candidati la alegerile prezidentiale din acest an, si nu cu altcineva; aceasta vadita omisiune si insinuarile jurnalistei Ioana Ene-Dogioiu tradeaza fie o rea-vointa, fie o documentare superficiala a articolului la care facem referire".

Am sa ii raspund, la randul meu, punctual.

1. Niciunde in articolul incriminat nu afirm ca Traian Basescu l-a adus din proprie initiativa in discutie pe dl Morar. Formularea mea exacta este: Dupa ce a facut portretul robot al presedintelui ideal, intrebat de moderatorul "Adevarul live" daca Daniel Morar se incadreaza in acest portret, Traian Basescu a raspuns: "Cred ca da. Am convenit ca nu voi spune, dar cred ca Daniel Morar se incadreaza in portretul robot pe care l-am facut".

2. Conventia cu moderatorii nu este nici pe departe atat de clara pe cat ar dori probabil dl Basescu sa fi fost. Discutia despre prezidentiabili a fost deschisa de profesorul Sorin Bocancea, blogger Adevarul, care l-a intrebat pe Traian Basescu: "Candidatul dreptei face parte dintre cei care s-au anuntat sau dintre cei care nu s-au anuntat?". Traian Basescu a raspuns: "Mi-e greu sa va spun si, d-le profesor, m-am hotarat sa nu mai fac greseala sa enumar candidatii dreptei, pentru ca de fiecare data omit pe cineva. Asa ca o sa incerc un portret robot (...) ".

Dupa portretul robot, unul dintre moderatori afirma: "Unul dintre cititori intreaba daca Daniel Morar s-ar inscrie in porterul robot". Traian Basescu raspunde exact asa cum a fost citat in articol. "Cred ca da. Am convenit ca nu voi spune, dar cred ca Daniel Morar se incadreaza in portretul robot pe care l-am facut".

Simplul fapt ca domnia sa s-a hotarat sa nu mai enumere candidatii nu inseamna ca a convenit ceva cu cineva, ci ca a luat o decizie unilaterala. Sigur, primul gand este ca se refera la conventia cu moderatorii, ceea ce am si spus. Dar formularea este ambigua si in discutie fiind un judecator al CCR, cred ca obligatia presedintelui Romaniei era sa nu lase niciun dubiu.

Cat timp presedintele Romaniei lasa loc de interpretari, de intrebari, de suspiciuni, ele vor aparea. Nu cu rea credinta, cel putin nu in ceea ce ma priveste, ci pentru ca obligatia unui jurnalist este sa se intrebe si sa intrebe, sa caute in detalii, sa fie suspicios. Este o obligatie care enerveaza insa din ce in ce mai mult din ce in ce mai multi oameni politici.

Nu am trunchiat spusele presedintelui, nu le-am denaturat, nu am facut afirmatii injurioase, calomnioase. Am citat corect spusele domniei sale si, pornind de la ele, mi-am pus si am pus intrebari, poate incomode, poate enervante, poate stupide, dar nu incorecte si nu insinuante.

Daca domnia sa doreste ca intrebarile sa nu existe, ar fi poate mai corect sa elimine ambiguitatile, asa cum a fost si aceea referitoare la gasirea acasa a dlui Pandele. Incriminarea intrebarilor nu le inlatura, ci eventual, le amuteste. Nu vreau sa cred ca asta doreste dl. presedinte Basescu.

Si tot pornind de la spusele presedintelui, am exprimat o opinie. Daca ea este logica si solida, judeca cititorii. Dar opinia nu poate fi un delict. Ca ea devine, pentru unii politicieni, e o alta discutie. Traian Basescu nu este primul care replica la o opinie. A devenit o moda. Asa cum o moda este ca replica la opinie sa fie insulta, atacul personal.

Care opinie l-a deranjat pe presedinte? Aceea ca apolitismul si credibilitatea unui judecator al CCR trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune si ca nimeni nu are dreptul sa il introduca intr-o dezbatere politica?

Intrebat pe 14 aprilie de un jurnalist despre eventuala candidatura a lui George Maior la presedintie, dl. Basescu a refuzat sa comenteze: "L-as baga in dezbaterea politica, si nu vreau. Cel mai bine il vad acolo unde este acum". Foarte corect! Este exact ceea ce in opinia mea ar fi trebuit sa raspunda si in cazul judecatorului CCR Daniel Morar, din exact aceleasi motive de prezervare a imaginii apolitice. De ce George Maior trebuie tinut departe de dezbaterea politica, iar Daniel Morar poate fi adus in ea, tot la intrebarea unui jurnalist, nu din proprie initiativa?

Ar putea fi si aceasta o intrebare insinuanta, formulata cu rea-vointa? Si daca Administratia prezidentiala ma acuza de rea credinta si minciuna si eu pot acuza insulta si limitarea dreptului la libera exprimare a unor intrebari si opinii.

Dle presedinte, domnilor politicieni, nu imi cer scuze pentru ca am intrebari si nici pentru ca am opinii, nu imi cer scuze pentru ca am aceeasi masura pentru toti, ca apar acelasi principii si acelasi valori pentru care, de exemplu, in vara lui 2012 am stat pe ceea ce eu am considerat ca sunt baricadele jurnalistice ale statului de drept. E datoria mea.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Traian Basescu Daniel Morar, #Traian Basescu presa, #Daniel Morar presedinte , #presedinte