Trimisul lui Hillary Clinton: Ne-a ingrijorat Romania

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 15:13
6264 citiri
Trimisul lui Hillary Clinton: Ne-a ingrijorat Romania

Philip H. Gordon, adjunctul secretarului american de Stat, Hillary Clinton, a povestit ca Romania i-a ingrijorat pe americani in perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu, in ceea ce priveste amenintarile la adresa democratiei si independenta justitiei.

Afirmatiile au fost facute cu ocazia U.S. - Central Europe Strategy Forum, organizat de Center for European Policy Analysis (CEPA) la Washington, in perioada 20-21 septembrie, potrivit unui comunicat al ambasadei SUA la Bucuresti remis redactiei Ziare.com.

"Abilitatea noastra de a lucra impreuna cu Europa Centrala pentru a promova tranzitiile democratice in strainatate isi are radacinile in angajamentul nostru comun penru valori democratice acasa. Deoarece alianta noastra este bazata pe aceste valori impartasite, nu ne-am dat inapoi de la a aminti partenerilor nostri ce obligatii au pentru promovarea si protejarea principiilor democratice", a explicat Philip Gordon .

In Romania, "ne-am exprimat ingrijorarile cu privire la amenintarile la adresa institutiilor democratice si independentei justitiei" a continuat acesta, amintind ca ingrijorarile au fost in special declansate de "organizarea referendumului de demitere a presedintelui, intrucat guvernul a parut sa schimbe regulile in timpul procesului si erau acuzatii credibile cu privire la fraude electorale si incercari de fortare a Curtii Constitutionale".

"Am fost multumiti sa vedem ca guvernul si-a tinut angajamentul de a respecta deciziile Curtii. Speram ca Romania va iesi din aceasta criza cu o dedicare reinoita de a pastra puterea si independenta institutiilor sale democratice", a afirmat Gordon, care a vizitat Romania in perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu, pentru discutii cu mai multi oficiali.

In discursul tinut la forumul CEPA, Gordon Philip a facut o trecere in revista a relatiilor SUA cu statele din Centrul Europei, facand o analogie intre revolutiile din Orientul Mijlociu si cele din fostul bloc sovietic.

"De la luptatorii pentru libertate din Ungaria care si-au dat vietile in 1956 la bravii activisti ai societatii civile care au lansat Primavara de la Praga 12 ani mai tarziu. De la muncitorii care au inchis santierul Gdansk in 1980 la cetatenii Romaniei care au rasturnat o dictatura nemiloasa la un deceniu dupa aceea", toate aceste experiente arata celor care se lupta pentru libertate in Orientul Mijlociu ca "desi procesul de democratizare nu e nici rapid nici usor- sau complet - poate face progrese si avea succes chiar si in fata pasilor inapoi", a spus acesta.

SUA sunt mandre ca au sustinut asipratiile si lupta popoarelor din Centrul Europei, si chiar dupa aderarea acestora la UE, au continuat sa le sprijine pentru modernizarea in domeniul apararii.

Relatia unica cu Europa Centrala, post-Razboiul Rece, crede Phillip Gordon, a evoluat intr-un parteneriat de secol XXI bazat nu numai pe valori comune ci si pe responsabilitati impartasite - NATO, Afganistanul, Libia (unde si Romania a contribuit), scutul antiracheta. "Salutam dorinta multora din aliatii nostri sa gazduiasca elemente ale acestui sistem, inclusiv Romania si Polonia", explica Gordon.

In ceea ce priveste programul eliminarii vizelor pentru tarile din Centrul Europei, incepand cu Polonia, spune Gordon, eforturile legislative ale presedintelui Obama au ca scop largirea bazei programului si ridicarea barierelor, intarind, in acelasi timp, securitatea.

Gordon a mai aratat ca SUA isi continua eforturile, impreuna cu tarile din regiune, pentru extinderea zonei de democratie in Ucraina, Moldova si Belarus, intr-o perioada incarcata de provocari, si ca doar impreuna se poate lucra pentru a rezolva "chestiunile terminate" din Estul Europei si se poate raspunde provocarilor in plina evolutie din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Philip Gordon Romania, #Philip Gordon demitere Traian Basescu, #adjunct Hillary Clinton Romania , #referendum demitere