Adio, dar raman cu tine? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Iunie 2013, ora 23:59
5240 citiri
Adio, dar raman cu tine? (Opinii)

Stranie violenta cu care conducerea CNAS a primit numirea lui Lucian Duta in cadrul consiliului de administratie al Casei, ca reprezentant al Administratiei Prezidentiale.

"Aceasta numire este o gafa a Administratiei Prezidentiale. Este o numire specifica organizatiilor mafiote", scrie intr-un comunicat al CNAS. Acuzatia este insotita de amenintarea ca, pana la retragerea lui Lucian Duta, CA al CNAS nu se va mai intruni.

Pana si ministrul Sanatatii a calificat aceasta reactie drept exagerata. Premierul spune si ca e nepotrivita, dar nu si alegerea presedintelui, pe care o contesta, avand in vedere, spune Victor Ponta problemele penale ale lui Lucian Duta.

Stranii mi se par cateva aspecte:

In primul rand, domnul Duta nu va fi decat unul dintre cei sapte membri ai CA al CNAS. Singur nu poate face nimic:nici bine, nici rau. Apoi, chiar daca este cu siguranta un personaj controversat, domnul Duta nu este in acest moment, nici invinuit, nici inculpat, nici condamnat in vreun dosar penal. Impotriva domniei sale exista de anul trecut o reclamatie la DNA.

Sigur, putem discuta in orice fel despre opotunitatea acestei numiri, dar ma intreb cum de domnul Ponta se arata atat de tulburat de calitatea de reclamat a lui Lucian Duta si nu are nicio problema cu calitatea de inculpat a lui Relu Fenechiu. Spre exemplu.

Mi-e greu sa cred ca sefii CNAS au sarit fix ca arsi cu ulei incins doar din cauza controverselor din jurul lui Lucian Duta. Mai degraba, am impresia ca altceva ii pune pe jar. Nu stiu daca domnul Duta a facut sau nu ceva penal, ne vom lamuri la un moment dat, dar stiu ca domnul Duta cunoaste foarte bine sistemul sanitar, cunoaste legislatia CNAS, stie unde sa se uite, ce sa caute, care sunt vulnerabilitatile si unde poate sa atace.

Asa ca mai degraba cred ca sefii CNAS sunt enervati la culme de faptul ca domnul Duta urmeaza sa-si bage nasul in afacerile CNAS si sa-i toace marunt. Un vot din 7 nu are mare valoare, dar un ochi antrenat si o gura sloboda sunt adevarate blesteme impotriva carora merita sa lupti la baioneta.

Dincolo de tulburarea provocata, numirea lui Lucian Duta in Consilul de surpaveghere al CNAS, ca reprezentant al presedintelui Romaniei, poate avea si o foarte importanta semnificatie politica, daca citim, ca sa zic asa, printre randurile deciziei.

Lucian Duta este membru PDL, si nu unul de rand, ci membru al conducerii centrale si proaspatul lider al filialei sector 1 a partidul. PDL, acel partid caruia, va aduceti aminte, presedintele i-a spus adio de la perdeluta si de care a jurat sa nu se mai apropie in aceasta viata.

In acelasi timp, nu este un secret pentru nimeni ca domnul Duta este un apropiat al lui Adriean Videanu, liderul unei, sa-i zicem, aripi puternice din PDL. Adrian Videanu, cel care recent declara ca PDL ar fi avut acum cu 10% procente in plus daca nu s-ar fi separat de Traian Basescu.

Intr-un recent interviu, Traian Basescu a declarat ca isi pune mari sperante in Partidul Miscarea Populara. Sperantele par a fi deocamdata mai mari decat anvergura noului partid care nu prea reuseste sa decoleze. De la vreo 6.000 de membri la cei 25.000 ceruti de lege pentru infiintare e cale lunga. Iar infiintarea este doar primul pas.

Ca sa te numesti partid puternic, cu sanse, ai nevoie de niste parlamentari, si deocamdata cei dispusi sa faca pasul din PDL in viitorul PMP sunt intr-un numar cu o cifra, vreo 6. Cu primarii e si mai greu, pentru ca schimbarea partidului inseamna pierderea mandatului si nu vad prea multi alesi locali dispusi la asa un sacrificiu.

Fiecare are libertatea sa stabileasca daca intre aceste fapte poate exista sau nu o legatura si daca nu cumva si PDL, si Traian Basescu ar avea mai mult de castigat decat de pierdut dintr-o, deocamdata, discreta reapropiere. Adio, dar raman cu tine?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CNAS Lucian Duta, #Traian Basescu Adriean Videanu , #presedinte