A venit momentul adevarului pentru Traian Basescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 21:50
20360 citiri
A venit momentul adevarului pentru Traian Basescu? (Opinii)
Foto: Facebook/Elena Udrea

Si a trecut 22 decembrie. Sampania s-a incalzit, si-a pierdut toate bulele. Florile s-au uscat. Traian Basescu nu a venit la PMP, desi Elena Udrea anunta in octombrie ca fostul presedintele se va inscrie in partid inca din prima zi dupa incheierea mandatului. A si fost asteptat, cu presa convocata si flori in prag.

E drept, pe 21 decembrie dna Udrea facea un pas inapoi spunand ca "important este mai putin daca (Traian Basescu - n.red.) devine membru al PMP cat daca va fi alaturi de noi. Este prea mare pentru a se inscrie intr-un partid politic". Dar i-a amenajat biroul unde i-a adus si lucruri personale de la Cotroceni. Biroul a ramas gol.

Tatal pare sa-si fi abandonat copilul. Si nu orice copil. Ci unul extrem de iubit, de care parintele si-a lipit imaginea cat a putut, chiar daca il stia, potrivit propriilor afirmatii, nascut prematur, pe care a incercat sa-l tracteze cat de mult posibil in toate scrutinele, chiar la limita Constitutiei, in care a investit foarte mult capital politic.

De ce? Raspunsul corect poate fi in cifre. Un recent sondaj de opinie CSOP arata o prabusire dramatica a PMP, care, daca maine ar fi alegeri, cu doar 3% cat are, nu ar mai intra in Parlament. Asadar, avem un partid ajuns din marele proiect prezidential direct in marja de eroare a cercetarilor sociologice.

Traian Basescu are mult simt politic si cred ca nicio slabiciune nu mai poate masca realitatea crunta a cifrelor care arata un proiect in coma, pe moarte, desi avea initial premise bune sa decoleze.

Iar numele asasinului politic este, cred, Elena Udrea. Nu pentru ca e femeie, nu pentru ca e frumoasa si are tinute costisitoare. Acestea nu sunt culpe. Ci pentru ca a avut ambitii cu mult mai mari decat nivelul de evolutie la care ajunsese, pentru ca a creat in jurul sau un cult al personalitatii comparabil probabil doar cu cel al lui Nicolae Ceausescu, pentru ca are imagine publica total compromisa, mai ales dupa ultimele dezvaluiri penale din dosarele Bica si Microsoft.

Pentru ca din secunda in care a descalecat oficial in PMP, si chiar mai devreme, acesta a capatat aerul unui partid-poseta. Jucaria preferata, capriciul celei careia i se spunea cu teama "doamna". Un capriciu pentru care Traian Basescu a fost dispus sa rupa PDL, adica partidul cu care a devenit presedinte, cu care a guvernat, principalul sau produs si partener politic.

Ca numai pentru acest capriciu a rupt PDL sta marturie o situatie intamplata la finalul Conventiei PDL cand Elena Udrea a fost invinsa de Vasile Blaga care mi-a fost confirmata de doi martori independenti ai momentului.

Dupa anuntarea rezultatului votului si confirmarea victoriei lui Vasile Blaga, Traian Basescu si-a sunat unul dintre apropiatii din PDL si i-a cerut ca echipa invinsa sa se duca sa stranga mana invingatorului pentru ca lucrurile sa mearga mai departe. La auzul acestui indemn, Elena Udrea a explodat si a plecat furioasa spre Palatul Cotroceni. Dupa putin timp, presedintele aparea la perdeluta si spunea adio PDL.

Si ma intreb, nu pentru prima oara, ce s-ar fi intamplat pe scena politica daca PDL nu primea lovitura atat de grea a sciziunii, daca PDL lua locul al doilea la europarlamentare? Traian Basescu a riscat atunci enorm ca, rupand principalul partid al Opozitiei, sa netezeasca drumul lui Victor Ponta spre Cotroceni. Dupa cum a riscat acelasi lucru lovind cu inversunare in candidatul ACL in speranta, cred eu, ca o va impinge cat mai sus pe Elena Udrea.

Si tot acest efort urias al presedintelui s-a naruit intr-un 5% lamentabil, obtinut cu greu de cea mai onesta dintre candidati, chiar si acest scor, dupa cum spune Monica Macovei, cu un important aport de voturi tocmai in fiefurile PSD. Si nici macar acum dna Udrea nu pare a-si constientiza situatia politica reala si isi incepe anul politic cu un atac nu la Victor Ponta, ci la Klaus Iohannis.

Biroul gol din sediul PMP arata ca este posibil ca Traian Basescu sa fi infruntat in sfarsit momentul adevarului. Nu stiu daca pot sa cred, dar in mod cert sper ca luciditatea politica a fostului presedinte sa fi invins totusi, chiar dincolo de ceasul al 13-lea, si sa il fi convins ca Elena Udrea este detestata de cea mai mare parte a electoratului sau si ca orice proiect politic atinge "doamna" echivaleaza cu sarutul mortii.

Daca mai vrea sa joace un rol in politica romaneasca si probabil ca mai are acest potential, Traian Basescu cred ca trebuie sa se desprinda definitiv si clar de Elena Udrea. Si probabil ca asta presupune intr-adevar un nou proiect politic, necontaminat.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Traian Basescu Elena Udrea PMP, #PMP scor sondaj CSOP , #Elena Udrea