2014 - anul schimbarilor? (Opinii)

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 21:56
3821 citiri
2014 - anul schimbarilor? (Opinii)

Ca istoria se repeta nu este o constatare de azi, de ieri. Iar in 2014 oricum erau planificate doua evenimente care pot si trebuie sa schimbe fata politicii europene si stilul celei romanesti: alegerile europarlamentare in care popularii europeni ar putea pierde majoritatea in PE si alegeri prezidentiale in Romania.

Daca UE nu si-a putut scoate economia si societatea din criza in ultimii 5 ani, va trebui sa o faca in urmatorii 5, altfel actualele tendinte centrifuge si dezagregationiste i-ar putea fi fatale. E valabil si pentru Romania: daca nu va reusi sa convinga in politica externa printr-o mobilizare interna fara precedent in domeniile economiei si al bunei administratii, sansele de a ne apropia de standardele civilizatiei occidentale vor ramane un vis pe cat de frumos, pe atat de utopic.

Nastase / Basescu

Doua sunt evenimentele romanesti cu valoare de fenomene politice care au trezit atentia specialistilor, dar fara a li se releva corect semnificatiile si consecintele: condamnarea lui Adrian Nastase si pierderea accentuata a credibilitatii, deci si a puterii, a lui Traian Basescu. Intre cele doua fenomene poate exista o legatura, dar nu in sensul politizarii a tot ce misca in Romania. Si asta intrucat cea mai mare parte a puterii presedintelui, cea simbolica, o constituie increderea si influenta asupra propriului popor.

Da, istoria se repeta. Nu neaparat fiindca noi nu invatam aproape nimic din ea, ci fiindca fenomenele, inclusiv cele politice, au o anumita ciclicitate, iar anul 2014 este anul scadentelor si al platirii politelor. Pe plan intern. Pe cel extern, vom asista, din cat se vede, complet pasivi, la "checks and balances" in ceea ce priveste apartenenta noastra la NATO, mai intai, si apoi la UE, inclusiv prezenta noastra in CE si in celelalte organisme de la Strasbourg si Bruxelles. Vom asista complet pasivi, deoarece, fiind an electoral, se vor consuma toate resursele in batalia interna.

Pastorul si turma

Politica se facea si pe vremea Vechiului si a Noului Testament, a anticelor Atena si Roma, de unde ne vine un proverb discutat de majoritatea politologilor si a filosofilor moderni: "Bate-voi pastorul si se va risipi turma". Se ascunde si in alte proverbe, are si alte denumiri.

Adrian Nastase a fost prim ministru intre anii 2000 si 2004, de aceea, condamnarea sa, indiferent de motive, functioneaza ca un barometru al miscarilor politice, adversarii anticipand doua urmari: pe langa desfiintarea carierei sale politice, (idee greu de luat in considerare in conditiile in care puscaria a ridicat din neant cateva personaje arhicunoscute), spargerea unitatii PSD si a USL, sau macar demobilizarea acestora. Si asta pentru ca in Romania politica nu functioneaza dupa ideologii si programe, ci dupa oameni: oamenii lui Iliescu, ai lui Basescu, ai lui Ponta...

Vocea Rusiei si colonia

Refuz sa iau in considerare o idee lansata de Vocea Rusiei, idee care face furori pe forumuri, site-uri de socializare si bloguri conform careia pedepsirea lui s-ar desfasurat leit obiceiurilor americane si ritualului folosit in fidelizarea supusilor din colonii. Din pacate, lansarea acestei interpretari incerca sa compromita parteneriatul intre cele doua popoare, dar si recenta vizita a Victoriei Nuland la Bucuresti...

Al doilea fenomen este scaderea accentuata a puterii lui Traian Basescu: dupa ce rateaza recastigarea influentei si a leadershipului PDL, nu reuseste sa impuna nici Partidul Miscarii Populare, nici alte formatiuni din propria dreapta, ca atare nu poate spera la castigarea alegerilor prezidentiale de vreun comiliton. De aici accesele sale de nervozitate, de aici unele actiuni politice discutabile.

O evolutie necontrolata

In plus, odata cu inceperea lucrarilor comisiei parlamentare legate de achizitia terenurilor din Nana, Calarasi, nu e zi sa nu apara noi elemente compromitatoare, atat asupra sa, cat si a familiei sale. Dezastrul de imagine pandeste de dupa colt.

Nu-mi dau seama daca a fost anticipat sau nu. Din aparitiile sale tot mai frecvente la televizor, se pare ca nu. Iata ca ceea ce i s-a intamplat lui Adrian Nastase dupa pierderea puterii vine de la sine si in cazul lui Traian Basescu. Diferenta e ca vine mai devreme.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu Adrian Nastase, #2014 anul schimbarilor politice, #Europa Romania alegeri , #presedinte