11 septembrie al presedintelui, dovada independentei DNA (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 14:05
18829 citiri
11 septembrie al presedintelui, dovada independentei DNA (Opinii)

Imensul scandal Bercea Mondialu - Mircea Basescu ar trebui analizat, cred, pe mai multe planuri.

Din punct de vedere juridic, mai ales dupa retinerea lui Mircea Basescu, devine tot mai clar traficul de influenta. Se pare ca inregistrarile facute publice de Antena 3 nu sunt contrafacute. Mircea Basescu afirma ca ele sunt trunchiate, dar nu le neaga veridicitatea.

Este posibil sa fie trunchiate, dar in ele Mircea Basescu vorbeste clar despre "mersul lucrurilor" in procesul lui Bercea, despre banii pe care i-a luat, "mormanul de dolari", despre fortarea lucrurilor "de dracii le-au gasit".

Aceste afirmatii, oricat ar fi de scoase din context, sugereaza comiterea unui trafic de influenta.

Dar ceea ce il acuza grav pe Mircea Basescu este atitudinea pe care o are in aceste inregistrari. Este prea defensiv, spasit in fata fiului lui Bercea, pentru a crede ca intr-adevar nu avea o obligatie fata de el. Un om care nu a promis nimic, nu a luat nimic, care nu concepe influentarea Justitiei nu ajungea sa fie inregistrat, pentru simplul motiv ca nu purta aceasta discutie.

Simplul fapt ca a discutat despre un proces in curs, despre bani, despre mersul lucrurilor, cu un interlop, in loc sa-l dea pe usa afara dupa primele silabe este extrem de incriminant pentru Mircea Basescu, cu atat mai mult cu cat vorbim despre fratele presedintelui.

Si pentru cine spera Mircea Basescu sa obtina doar un an de inchisoare, dupa cum era aranjat mersul lucrurilor? Pentru un acuzat de tentativa de omor, nu pentru vreun amarat care furase un sac de cartofi pentru copii.

Clanul Bercea a facut bani din afaceri cu iz de atentat la siguranta nationala, a avut in jur de 100 de dosare penale, ani de zile a terorizat comunitati intregi.

Dar, pana la urma, Mircea Basescu este o persoana privata care trebuie sa raspunda in fata Justitiei. Intrebarea grea se refera la implicarea presedintelui. Ce a stiut, cand a aflat si ce a facut?

Nu exista nicio dovada a implicarii directe a presedintelui in traficul de influenta. Faptul ca fiul lui Bercea si Mircea Basescu ii invoca numele, faptul ca Mircea Basescu spune ca Traian Basescu stia nu sunt dovezi.

Condamnarea lui Bercea nu e insa neaparat un argument in favoarea neinterventiei lui Traian Basescu. Este un argument in favoarea Justitiei si a independentei ei. Cand il invoca, Traian Basescu vrea cumva sa ne spuna ca, daca ar fi intervenit, Bercea scapa? Ca avea aceasta posibilitate?

Asadar, pe datele de acum, din punct de vedere juridic, Traian Basescu nu pare a avea o vreo raspundere.

Dar o raspundere morala cu siguranta are.

Sigur, rudele nu ti le alegi, dupa cum chiar Traian Basescu spunea cu ceva vreme in urma, poti sa te aperi de dusmani, dar nu poti sa te aperi de propriul frate. Asa este. Dar este la fel de adevarat ca Traian Basescu nu poate spune ca nu stia ce face si cu cine face fratele sau.

Poate nu stia exact ce promisiuni de influentare a Justitiei si in numele cui le face, dar stia cu siguranta ca Mircea Basescu este cumatrul lui Bercea Mondialu si nu ma indoiesc ca stia cine este Bercea Mondialu.

Ma intreb daca a incercat, daca a facut tot ce putea sa faca pentru a pune capat acestor relatii absolut inadmisibile. Ma intreb daca s-a opus vehement, daca si-a somat fratele sa abandoneze acest anturaj pentru care acum il acuza. Daca a fost dispus sa rupa relatiile de familie pentru acest motiv.

Cert este ca nu a reusit, desi avea obligatia sa reuseasca nu pentru a-si proteja fratele, ci pentru a proteja institutia prezidentiala de asemenea conexiuni.

Dupa cum e cert ca Traian Basescu insusi nu a evitat acelasi anturaj.

Nu pot uita vizita pe care presedintele a facut-o in campania din 2009 la sarbatoarea rromilor de la Costesti, unde Bercea Mondialu insusi a pus la gatul Mariei Basescu, sub ochii lui Traian Basescu, un colier cu un galben.

Stia atunci presedintele cine face darul sotiei sale? Mi-e greu sa cred ca cel mai informat om al acestei tari, un om care a facut adesea apel la accesul legal pe care il are la informatii nepublice, nu stia cine este Bercea.

Daca relatia acestuia cu fratele sau l-ar fi deranjat cu adevarat, daca l-ar fi socotit absolut indezirabil pe Bercea, oare ar fi acceptat ca acesta sa atarne galbenul la gatul sotiei sale? Nu stiu ce sa zic.

Indiciile spun mai degraba ca Traian Basescu a tolerat anturajul fratelui sau, probabil si din motive electorale, fara a lua probabil in calcul ce efecte dezastruoase va avea acesta si cat de grav va expune si institutia prezidentaiala, si justitia din Romania.

Sigur ca strigatele din duba ale unui condamnat care acuza de luare de mita pe seful DNA si seful ICCJ nu sunt nici macar 1% credibile pentru un om care judeca lucid si evalueaza cu dreapta masura si pe cel care acuza, si pe cei doi magistrati cu o impecabila carte de vizita.

Dar ne aflam intr-un moment de maxima isterie si polarizare. Un moment in care parintele unui trust de presa foarte puternic este in razboi pe viata si pe moarte cu Justitia, iar vorbele aruncate din duba ar putea fi folosite ca munitie in acest razboi si credibilizate astfel in ochii multor oameni.

Tare ma tem ca scandalul Basescu va fi folosit de Dan Voiculescu in felul aceasta impotriva varfurilor Justitiei. Primele semne au aparut deja.

Si, cu siguranta, toata aceasta poveste aiuritoare cu fratele presedintelui care promite unor interlopi aranjarea unor procese sau admite ca a luat "un morman de dolari" a provocat stupoare in cancelariile occidentale.

In orice tara a lumii, un politician este decredibilizat de faptele comise de propria familie, chiar daca nu raspunde penal pentru ele. Si cu cat rangul e mai inalt cu atat exigenta creste. Iar explicatia e simpla: cum poti pretinde ca poti gestiona o tara, ca poti garanta pentru bunul ei mers, cand nu poti gestiona propria familie si nu poti garanta pentru integritatea ei?

Traian Basescu isi incheie mandatul rapus moral de fratele lui, torpilat in zona lui forte si orice ar zice, orice ar face, oricate lacrimi ar scapa, de raspunderea morala nu are cum sa scape.

Dar in tot raul presedintelui e si un imens bine pentru Justitie. Punerea sub urmarire penala si retinerea fratelui presedintelui sunt o dovada indubitabila a independentei DNA si a totalei lipse de inhibitii indiferent de statura si conexiunile infractorilor. Iar acesta este, ironie a sortii, si meritul lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Basescu trafic influenta, #Mircea Basescu retinut, #Mircea Basescu Bercea Mondial , #Mircea Basescu
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
În scurt timp urmează ca președintele să fie vinovat și pentru toate