Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 22:10
3832 citiri
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
PNL și PSD își recompensează primarii și baronii locali FOTO Ambasada Marii Britanii la București

Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda intenției de a-i ajuta pe edilii cu venituri medii, caimacul este luat de baronii locali ai partidelor.

Proiectul de lege a fost votat în plenul Camerei cu 168 de voturi „pentru”, și 79 „împotrivă”. Deși inițial în propunere erau vizați și parlamentarii pentru mărire, amendamentul a fost respins. Principalele voturi au venit de la PSD și PNL, partidele de coaliție, care în ultimele luni au vorbit despre „nedreptatea” creată pentru primari odată cu înghețarea veniturilor.

”Am văzut şi eu ştirile. E complicat să explici celor de acasă, celor care se uită la noi, tehnica legislativă. Sunt de acord cu majorarea salariilor la primari, la cei aleşi, pentru că ei sunt încă ... e o diferenţă între Legea 153 şi grila demnitarilor. Au rămas încă în grila de 2017-2018, mi se pare, şi oricum nu vor fi aduşi la zi, vor fi aduşi la anul 2021”, a declarat Marcel Ciolacu marți seară, 27 septembrie.

Concret, salariile celor vizați de noua lege sa calculează în prezent în funcție de un coeficient raportat la salariul minim pe economie. Deși salariul minim în România a crescut de la 2.080 la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020, Guvernul a decis în 2019 ca indemnizațiile demnitarilor să fie calculate tot în funcție de salariul minim din 2019, de 2.080. Decizia a fost reînnoită de către guvernele Cîțu și Ciucă în 2021 respectiv 2022, astfel că indemnizațiile sunt calculate în funcție de salariul minim de 2.080 de lei, cu toate că acesta a ajuns la 2.300 de lei.

Cine primește cei mai mulți bani în plus

Astfel, conform noii legi, cel mai avantajat este primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care are un coeficient de 10. Altfel spus, de la salariul actual de 20.800 de lei, edilul Bucureștiului va primi de luna viitoare cu 4.230 de lei mai mult, adică 25.500 de lei.

Următorii principali beneficiari sunt viceprimarul Capitalei, președinții de Consilii Județene, primarii municipiilor reședință de județ, și primarii de sector, care au un coeficient de 9. Concret, aceștia au în acest moment o indemnizație de 18.720 de lei, iar de luna viitoare vor primi în cont cu 4.230 de lei mai mult, adică 22.950 de lei. Astfel, principalii beneficiari ai legii votate marți de parlamentari sunt baronii locali precum Ionel Arsene (PSD), Gheorghe Flutur (PNL), Dumitru Buzatu (PSD), Emil Boc (PNL) sau Olguța Vasilescu (PSD).

De cealaltă parte, primarii de comune primesc considerabil mai puțin bani, coeficientul venitului pentru aceștia fiind încadrat în funcție de numărul de locuitori al comunei ori orașului pe care îl conduc. Primarul unei comune care are sub 3.000 de locuitori primește un salariu de 8.320 de lei, mărită acum la 10.200 de lei

Nici primarii orașelor cu locuitori între 20.000 și 50.000 nu se bucură de o creștere a salariilor la fel de spectaculoasă cu cea a baronilor. Cu un coeficient de 6.5, aceștia au în prezent un salariu de 13.520 de lei, crescut din pix de către parlamentari la 16.575 de lei.

Unii primari se dezic de mărire

Mai mulți primari de municipiu au anunțat că nu sunt de acord cu mărirea propriilor lefuri, printre aceștia regăsindu-se și edilul general al Capitalei Nicușor Dan, principal beneficiar al măririi. Acesta a subliniat miercuri că nu este oportun acest moment pentru majorarea lefurilor

„Consider că nu e oportun pentru acest moment (…). Pe de altă parte, avem o problema în administrația publică locală, în sensul că Legea salarizării unitare corelează sau mai precis limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcționari cu salariul viceprimarului și în felul asta (…) dacă pentru pozițiile de execuție, în opinia mea, salariile din interiorul autorităților locale sunt mai bune decât cele din privat și poate nemeritat”, a afirmat Nicușor Dan.

La rândul său, primarul municipiului Bacău, Lucian Stanciu Viziteu, a afirmat că majorarea salariilor aleşilor locali nu era necesară în actualul context economic.

„Până la urmă nu meritau, pentru că nu există o muncă suplimentară pe care o fac aleșii locali în acest moment față de anul trecut și în prezent nu cred că este oportun acest lucru. Cred că trebuie ca Guvernul și Parlamentul să-și orienteze eforturile, în special spre mediul privat, acolo unde este cea mai mare activitate productivă și de unde, până la urmă, avem toți prosperitate și acolo să degreveze mediul privat de taxe suplimentare, să-i ajute să-și dezvolte afacerile care generează joburi și valoare adăugată. În administrația locală sunt suficiente resurse pentru angajați și pentru aleși pentru a putea să-și facă treaba cu bine”, spune primarul Bacăului.

Alți edili, precum cel din Iași se plâng de faptul că această creștere le creează un disconfort de imagine pentru unii primari, însă alții „sunt în situații critice”, deși cel mai mic salariu actual este de peste 8.000 de lei.

„Cunosc situația primarilor din județ și numai din județ, pentru că suntem în tot felul de grupuri în care discutăm aceste aspecte. Unii dintre ei chiar sunt în situații critice, poate nu cei mai săraci, dar nici în situația de a-și dedica toată energia pe care o au în slujba comunității. Având în vedere și rezultatele financiare ale muncii lor și salariile primarilor și a celorlalți aleși locali se plătesc tot din bugetele locale. Nu sunt alte surse de venit. (...) Pe de altă parte, există, să spunem, disconfortul de imagine pe care îl creează o asemenea situație”, a afirmat Chirica.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#baroni pnl, #baroni PSD, #salarii primair, #salarii presedinti cj , #stiri politice
Comentarii
Poza CodrinV
CodrinV
rank 2
S
SebumFrankendoctorstein
rank 1
Aii!!! Jucat!!! GROH!!! cu Banii!!!!......înkoor-unillor!!!....