Scurta conversatie fara precedent intre Barack Obama si presedintele Venezuelei

Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 11:26
3440 citiri
Scurta conversatie fara precedent intre Barack Obama si presedintele Venezuelei
Foto: hepta.ro

Presedintele american, Barack Obama, a avut sambata, la Ciudad de Panama, o "scurta conversatie" de cateva minute cu omologul sau venezuelean, Nicolas Maduro, in marja Summitului Americilor, a facut cunoscut o purtatoare de cuvant a Casei Albe.

Aceasta intrevedere a fost prima dintre cei doi lideri dupa ce Nicolas Maduro i-a succedat lui Hugo Chavez in aprilie 2013.

Presedintele Obama a repetat ca "interesul nostru nu este sa amenintam Venezuela, ci sa sustinem democratia, stabilitatea si prosperitatea in Venezuela si in lume", a declarat presei Katherine Vargas, purtatoare de cuvant a presedintiei americane.

Discutia a avut loc in timp ce Barack Obama parasea summitul, a precizat Katherine Vargas.

Presedintele american a repetat, de asemenea, "sprijinul sau ferm pentru un dialog pasnic" in Venezuela, tara care se confrunta cu o criza economica si politica, mai multi opozanti ai guvernului socialist condus de Nicolas Maduro fiind trimisi la inchisoare.

Tensionate frecvent, relatiile dintre Washington si Caracas au cunoscut o deteriorare brusca dupa ce liderul de la Casa Alba a semnat la inceputul lunii martie un decret pentru impunerea de sanctiuni contra unor oficiali venezueleni cu rang inalt, acuzati de nerespectarea drepturilor omului.

Acest decret care, in plus, a calificat Venezuela ca "amenintare" pentru securitatea interna a Statelor Unite a starnit furia presedintelui Maduro, el obtinand sprijinul a numeroase tari latino-americane.

Anterior in aceeasi zi, la tribuna in fata omologilor sai, Nicolas Maduro a anuntat ca a strans 11 milioane de semnaturi pentru a solicita Statelor Unite sa anuleze acest decret "irational, disproportionat"

Semnaturile care vor fi remise "pe cale diplomatica" autoritatilor de la Washington, a mai afirmat liderul de la Caracas, sustinut sambata de colegii sai socialisti, bolivianul Evo Morales si ecuadorianul Rafael Correa.

"Nu treceti in posteritate ca (fostul presedinte) George W. Bush, sprijinind o lovitura de stat in Venezuela", a adaugat Nicolas Maduro la adresa liderului de la Casa Alba. "Va intind mana pentru a rezolva problemele", a continuat el.

Acest summit istoric la care au participat peste 30 de sefi de stat a fost marcat de o intrevedere istorica intre Barack Obama si omologul sau cubanez, Raul Castro, parafand apropierea lor istorica lansata in decembrie dupa 53 de ani de tensiuni si confruntari.

”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
#Barack Obama Nicolas Maduro, #Barack Obama presedinte Venezuela , #presedinte SUA