Republicanii blocheaza initiativa lui Obama de a taxa bogatii cu 30%

Autor:Ana Ilie
Luni, 02 August 2021, ora 11:131340 citiri
Republicanii blocheaza initiativa lui Obama de a taxa bogatii cu 30%

Republicanii din senatul american au respins una dintre cele mai importante intiative ale presedintelui Barack Obama, in plina campanie electorala, aruncand in aer o propunere legislativa a democratilor prin care bogatii Americii urmau sa fie taxati cu cel putin 30% din venitul anual.

Cu 51 de voturi contra si 45 pentru, legea supranumita "Buffett rule" (dupa investitorul Warren Buffett, care s-a plans ca plateste taxe mai mici decat secretara sa), a picat in Senat, intr-o miscare menita a aduna voturi si a pune intr-o lumina proasta senatorii care candideaza anul acesta, scrie Guardian.

Obama a criticat votul din Senat, acuzand ca "este de-a dreptul gresit ca milioane de americani din clasa de mijloc sa plateasca taxe reprezentand o cota mai mare din veniturile lor, comparativ cu milionarii si miliardarii".

Republicanii s-au aparat, insa, spunand ca legea este o tactica a democratilor, menita sa distraga atentia de la adevaratele probleme ale tarii.

Obama ceruse ca toti cei care castiga cel putin un milion de dolari pe an sa fie taxati cu cel putin 30% din venit. Aceasta intiativa s-a dovedit o mina de aur pentru ambele partide, inainte de alegerile prezidentiale si congresionale de anul acesta.

Democratii au aruncat sageti in directia posibilului candidat republican la prezidentiale, Mitt Romney. Acesta a castigat 21 de milioane de dolari in 2012 si a fost taxat cu 15% din venit, situatie comparabila cu 2011, cand a castigat la fel de mult.

Republicanii au sesizat sansa de a acuza sustinatorii democrati ai initiativei ca cer marirea taxelor, chestiune ce va redirectiona o parte din banii cu care antreprenorii ar putea angaja mai multi muncitori.