Presedintele Barack Obama a rostit juramantul de investitura

Autor:Ana Ilie
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 19:431852 citiri
Presedintele Barack Obama a rostit juramantul de investitura

Barack Obama a rostit, duminica la pranz, juramantul de investitura in al doilea mandat, intr-o ceremonie modesta, la Casa Alba.

Ceremonia a marcat sfarsitul unui mandat prezidential si inceputul celui de-al doilea. Potrivit celui de-al 20-lea amendament al Constitutiei Statelor Unite, mandatul presedintelui ales incepe la pranz, in data de 20 ianuarie.

Ceremoniile de inaugurare pentru noul mandat nu se organizeaza in general duminica, intrucat tribunalele si alte institutii publice sunt inchise. Anul acesta, conform prevederilor Constitutiei Statelor Unite, presedintele Obama este investit duminica, urmand ca a doua zi, luni 21 ianuarie, sa aiba loc o ceremonie de investitura deschisa publicului, pe treptele de vest ale Capitoliului.

Este pentru a saptea oara cand un presedinte depune juramantul luni, dupa ce Ziua Inaugurarii a cazut intr-o duminica.

Ceremonia de duminica a fost oficiata de Seful Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii, John Roberts.

Inconjurat de familie, prieteni si personal, presedintele a rostit juramantul de 35 de cuvinte scris in Constitutie cu mana pe Biblia familiei Robinson, special aleasa pentru acest eveniment.

Biblia este un cadou din partea tatalui Primei Doamne, Fraser Robinson III, mamei sale LaVaughn Delores Robinson, cu ocazia Zilei Mamei din 1958. Doamna Robinson a fost prima femeie afro-americana ce a condus o librarie a Institutului Moody Bible, si a citit cu regularitate aceasta Biblie.

Vicepresedintele Joe Biden a depus juramantul de investitura la Observatorul Naval, tinand mana pe Biblia familiei sale.