Obama s-a intalnit, totusi, cu presedintele care l-a numit "fiu de catea"

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 09:19
4777 citiri
Obama s-a intalnit, totusi, cu presedintele care l-a numit "fiu de catea"
Foto: Facebook/Rodrigo Duterte

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a schimbat miercuri seara mai multe amabilitati cu liderul Filipinelor, Rodrigo Duterte (foto), inainte de a participa la o cina de gala in cadrul summit-ului ASEAN de la Vientiane.

Scurta intalnire dintre cei doi lideri are loc la scurt timp dupa ce partea americana a anulat o intalnire oficiala, ca raspuns la insulta adresata de Duterte lui Obama, pe care l-a catalogat ca "fiu de catea", scrie DPA.

Obama si Duterte au dat mana si au purtat o scurta discutie, inainte de a se indrepta spre cina care a incheiat cea de-a doua zi a summit-ului.

"S-au intalnit in sala de asteptare. Au fost ultimele persoane care au parasit camera", a declarat ministrul de Externe din Filipine, Perfecto Yasay. Diplomatul a insistat asupra relatiilor bilaterale americano-filipineze, care raman puternice si ferme.

Un reprezentant al presedintiei americane a spus ca scurta discutie a fost un schimb de amabilitati intre cei doi lideri.

Barack Obama trebuia sa participe, marti, la o intalnire oficiala cu Rodrigo Duterte, insa aceasta a fost anulata dupa ce presedintele filipinez a lansat un avertisment pentru a nu primi intrebari legate de sangeroasa campanie guvernamentala antidrog din partea celorlalti lideri prezenti la summit.

De asemenea, senatorul filipinez Alan Peter Cayetano a sustinut ca Obama si Duterte au avut "un salut calduros si o conversatie buna".

"Au existat eforturi din partea ambelor parti pentru a repara situatia", a precizat senatorul filipinez.

Rodrigo Duterte si-a exprimat regretul ca declaratiile sale controversate de luni au fost interpretate drept un atac personal la adresa lui Barack Obama.

Filipinele, o fosta colonie americana, sunt una dintre tarile cele mai apropiate de Statelor Unite din Asia de Sud-Est, mai ales in contextul diferendelor teritoriale cu China. Cele doua tari sunt aliate militar printr-un tratat.

Decizie istorica: Filipine castiga la Haga intr-un proces legat de abuzurile Beijingului in Marea Chinei de Sud

Insa de cand a ajuns la putere, in urma unei campanii scandaloase, vulgare si populiste, Rodrigo Duterte si-a multiplicat insultele la adresa ambasadorului american, a amenintat ca va retrage tara din Natiunile Unite si ca va rupe relatiile cu Washingtonul si Canberra.

Presedintele care l-a injurat pe papa si a spus ca ambasadorul SUA e homosexual

El a fost criticat dur de ONU si de catre Departamentul de Stat dupa ce si-a indemnat concetatenii sa ucida toxicomani si dealeri, intr-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor in aceasta tara.

Peste 2.400 de persoane au fost ucise - pana la 30 iunie - de politie, in cadrul unor operatiuni antidrog, si de presupusi justitiari.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Obama intalnire presedinte Filipine , #presedinte SUA