Obama retrage 23.000 de soldati din Afghanistan

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 10:47
2079 citiri
Obama retrage 23.000 de soldati din Afghanistan
Foto: msnbc.com

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat miercuri ca 23.000 de soldati, din cei 90.000 prezenti, vor fi retrasi din Afghanistan pana la sfarsitul acestei veri.

Declaratia lui Obama vine la sfarsitul unei vizite-surpriza efectuate in Afghanistan de presedintele american. Conform CNN, el le-a promis oficialitatilor afghane ca trupele americane vor fi retrase in totalitate pana in 2014: "Nu vom construi baze permanente in aceasta tara si nici nu vom patrula prin orasele si muntii Afganistanului. Securitatea tarii va fi asigurata de catre poporul afgan". Cu toate acestea, un numar inca necunoscut de consilieri militari americani va continua sa ramana in Afghanistan.

In discursul sustinut in fata soldatilor de la baza aeriana din Bagram, Obama a mai spus ca soldatii americani "nu vor sta o zi in plus mai mult fata de cat este necesar pentru a asigura securitatea Statelor Unite". El le-a promis ca "va termina treaba" si ca "razboiul va fi finalizat intr-un mod responsabil".

Obama a dezvaluit ca administratia americana poarta discutii directe cu talibanii, in speranta ca se va ajunge la un acord de pace. "Le-am spus foarte clar ca pot face parte din viitorul Afghanistanului, dar trebuie sa rupa legaturile cu Al Qaeda, sa renunte la violente si sa respecte lagile tarii".

La scurt timp dupa plecarea lui Obama, o puternica explozie a fost auzita in capitala Kabul. Seful politiei a declarat CNN ca este vorba despre un atac sinucigas cu o masina-capcana. Atentatul a lasat in urma cel putin sase morti.

Vizita presedintelui american a coincis cu implinirea unui an de la uciderea lui Osama bin Laden si vine cu putin timp inaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite. Conform celor mai recente sondaje de opinie, peste 72% dintre americani se declara impotriva prezentei americane in Afghanistan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vizita Obama Afghanistan, #retragere soldati Afganistan, #Obama retragere Afganistan , #stiri Barack Obama