Obama propune un buget de austeritate si cresteri de taxe pentru bogati

Joi, 05 August 2021, ora 17:39646 citiri
Obama propune un buget de austeritate si cresteri de taxe pentru bogati
Foto: GroundReport

Presedintele Barack Obama a prezentat, luni, propunerea sa pentru bugetul pe anul 2013, care prevede scaderea deficitului, reduceri de cheltuieli, dar si cresteri de taxe pentru bogati.

Bugetul include un deficit de 1,3 trilioane de dolari pe anul 2012, care ar urma sa scada in 2013 pana la 901 trilioane de dolari, sau 5,5% din PIB.

Bugetul face parte din eforturile presedintelui Obama de a reduce cheltuielile, in conditiile in care SUA are datorii foarte mari, iar economia este in continuare afectata de criza.

Presedintele a propus si un set de reforme ale sistemului fiscal care ar urma sa duca la cresterea taxelor pentru bogati.

"Warren Buffet plateste taxe mai mici decat secretara sa. Nu e corect. Nu are sens, intr-o perioada in care trebuie sa fim solidari pentru a ne asigura ca tara merge inainte", a spus presedintele, intr-o conferinta de presa, anunta Casa Alba.

Astfel, nicio gospodarie unde veniturile sunt de peste un milion de dolari anual nu va avea dreptul sa plateasca mai putin de 30% taxe.

Proiectul presedintelui american poate fi aprobat, respins sau modificat de Congres, unde se vor naste cel mai probabil dezbateri aprinse.