Obama promite mai multi bani pentru armele nucleare in schimbul semnarii START

Marti, 03 August 2021, ora 00:431008 citiri
Obama promite mai multi bani pentru armele nucleare in schimbul semnarii START
Foto: politico.com

Barack Obama s-a oferit sa cheltuiasca pe arme nucleare cu patru miliarde de dolari mai mult in urmatorii cinci ani pentru a salva tratatul nuclear START incheiat cu Rusia.

Presedintele american a transformat din tratatul START una dintre cele mai importante prioritati ale noii sesiuni care incepe saptamana viitoare in Congres, potrivit Washington Post.

Republicanii au conditionat sprijinul fata de acest tratat de suplimentarea bugetului pentru industria de arme nucleare din tara. Mai multi oficiali de la Casa Alba au mers vineri in Congres pentru a anunta ca administratia Obama este pregatita sa adauge 4,1 milioane de dolari pentru instalatiile nucleare.

Casa Alba a refuzat ca confirme oferta de 4 miliarde de dolari, dar un oficial a declarat ca vicepresedintele Joe Biden le-a promis senatorilor ca administratia isi va revizui planul de cheltuieli dupa ce acestia s-au plans ca prima crestere a fost insuficienta.

Prin tratatul START, SUA si Rusia se obliga sa isi reduca numarul de rachete cu raza lunga de actiune cu 30% si introduc un sistem de supraveghere prin care fiecare din cele doua tari poate controla arsenalul celeilalte.