Obama critica dur agresiunea rusa in Ucraina: Este o amenintare pentru intreaga lume

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 11:33
3887 citiri
Obama critica dur agresiunea rusa in Ucraina: Este o amenintare pentru intreaga lume
Foto: The Guardian

Presedintele american Barack Obama a criticat dur Rusia sambata pentru implicarea ei in conflictul din Ucraina, dupa ce televiziunea de la Moscova a difuzat in cursul zilei imagini despre care pretinde ca ar dovedi ca avionul malaezian de pasageri a fost doborat in iulie de un avion de lupta.

"Agresiunea rusa" din Ucraina este "o amenintare pentru intreaga lume", a afirmat Obama in marja summitului G20 de la Brisbane, Australia, relateaza DPA.

Summit G20: Discutiile pe teme economice, eclipsate de tensiunile Rusia - Occident

Drept exemplu, el a facut referire la "doborarea" avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, prezentand condoleante pentru cei 38 de australieni care si-au pierdut viata in tragedia aviatica.

Moscova a fost intens criticata pentru presupusa sa implicare in tragedia aeriana, expertii afirmand ca avionul malaezian a fost doborat in urma unei explozii similare cu cea provocata de o racheta sol-aer. Separatistii prorusi sunt suspectati ca au doborat avionul, provocand moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, desi acestia neaga comiterea atacului.

Rusia neaga ca ar fi trimis convoaie militare in Ucraina: Propaganda anti-rusa

Rusia pretinde insa ca avionul de linie a fost doborat de un avion de lupta, iar imaginile din satelit difuzate de televiziunea de stat ar dovedi tocmai acest lucru.

Anchetatorii din Olanda nu au descoperit dovezi ca un alt aparat de zbor a zburat in apropiere de avionul de pasageri Boeing 777, care efectua un zbor intre Amsterdam si Kuala Lumpur.

Televiziunea rusa a catalogat stirea drept una "senzationala", difuzand-o chiar in perioada in care summitul G20 s-a deschis la Brisbane.

Premierul australian Tony Abbott ar urma sa discute cu presedintele rus Vladimir Putin despre tragedia aviatica in marja summitului G20, iar televiziunea rusa de stat sustine ca "dezvaluirile" sale sunt importante pentru confruntarea dintre cei doi lideri.

Rusia avertizeaza Kievul: Un nou conflict ar fi catastrofal pentru Ucraina

Moscova a fost criticata deja de Canberra pentru doborarea avionului, la bordul caruia se aflau si 38 de australieni. Premierul Abbott a pus vina pentru producerea tragediei pe umerii lui Vladimir Putin, intrucat Rusia ii sustine pe separatisti in estul Ucrainei, si a cerut ca liderul rus sa-si ceara scuze in timpul summitului G20.

"Situatia prezenta nu este sustenabila pentru pacea si economia mondiala", a declarat la randul sau la Brisbane secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, referindu-se la conflictul din Ucraina.

"Fac apel la lideri, in special la cei ai SUA, Europei si Rusiei, care se afla la G20, sa discute chestiunea", a adaugat el.

Liderii american si ai UE vor discuta la Brisbane despre criza din Ucraina, a afirmat si presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy. El a adaugat ca UE va lua in considerare luni adoptarea de noi sanctiuni impotriva separatistilor prorusi.

"Vom continua sa folosim toate mijloacele diplomatice, inclusiv sanctiunile, aflate la dispozitia noastra", a spus el in cadrul unei conferinte de presa.

"Trebuie sa evitam revenirea la un conflict la scara intreaga. Toate partile ar trebui sa respecte angajamentele asumate in septembrie", a adaugat el.

Van Rompuy a mai spus ca Rusia ar trebui sa-si foloseasca influenta asupra rebelilor pentru a implementa acordul de armistitiu semnat de Ucraina si separatistii prorusi la Minsk.

"Rusia trebuie sa puna capat afluxului de arme si trupe de pe teritoriul sau in Ucraina. Rusia trebuie sa-i retraga pe cei deja prezenti in Donetk", a mai spus presedintele Consiliului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
#razboi ucraina rusia, #Barack Omaba critica Rusia, #avion malaezian doborat Ucraina , #presedinte SUA