Obama anunta noi sanctiuni pentru Rusia

Autor: Ana Ilie
Joi, 20 Martie 2014, ora 17:57
3697 citiri
Obama anunta noi sanctiuni pentru Rusia

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, joi, ca a semnat un nou ordin executiv care impune sanctiuni unor persoane si institutii ruse, in semn de pedeapsa pentru anexarea Crimeii.

Obama a apreciat ca actiunile Rusiei in Ucraina implica "riscuri de escaladare, amenintari la adresa securitatii" si sunt consecintele alegerilor "facute de Guvernul rus, respinse de comunitatea internationala si Guvernul ucrainean".

"Din cauza acestor alegeri SUA fac cum au spus ca vor face. Impunem sanctiuni pentru mai multi oficiali inalti din Guvernul rus, alti indivizi cu resurse si influenta care ofera sprijin material Guvernului rus, si o banca ce sustine acesti indivizi", a spus liderul de la Casa Alba, aratand ca acesta este un "raspuns la ce a facut Rusia in Crimeea".

Obama a aratat ca ordinul sau executiv "impune sanctiuni unor sectoare cheie ale economiei ruse, daca e nevoie, cu toate ca pot deranja economia mondiala". "Natiunile nu pot retrasa granitele in defavoarea vecinilor lor" si "Rusia trebuie sa stie ca actiunile sale o vor izola si mai mult".

"Lumea priveste cu ingrijorare cum si-a pozitionat Rusia armata, lucram indeaproape cu partenerii europeni pentru masuri mai severe daca Rusia escaladeaza situatia", a mai spus Obama, aratand ca sprijinul SUA pentru aliatii sai din NATO este neclintit.

Chiar si in aceste conditii, a spus Obama, "diplomatia intre SUA si Rusia continua. Rusia are inca posibilitatea de a de-escalada situatia si de a deshide dialogul. Poporul rus trebuie sa stie si Putin sa inteleaga ca ucrainenii nu trebuie sa aleaga intre Vest si Rusia. Pot avea relatii bune cu toti, cu cine vor. Se poate intampla astfel daca Rusia recunoaste dreptul tuturor ucrainenilor de a-si alege viitorul".

Sanctiunile impuse de Obama joi au fost anuntate inca de marti de vicepresedintele american, Joe Biden.

Biden, aflat la Varsovia pentru convorbiri de urgenta cu omologul Donald Tusk, dupa referendumul din Crimeea, a aratat ca actiunile Kremlinului sunt ilogice.

Biden a explicat ca Rusia se afla intr-o pozitie tot mai izolata pe plan international, si izolarea sa risca sa se adanceasca. "13 din 15 tari membre ale Consiliului de Securitate ONU au votat ca referendumul e ilegal, China s-a abtinut si Rusia se confrunta cu o izolare politica, ce va creste in viitorul apropiat".

Mai mult, "vor fi sanctiuni suplimentare. Impreuna cu premierul Tusk am discutat, vom impune sanctiuni impotriva Rusiei, si sustinem in acelasi timp Guvernul din Ucraina. SUA vor acorda un miliard de dolari si vom sprijini alegerile libere si reformele, este vorba si de un pachet de stabilizare din partea FMI", a precizat Biden.

Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a Crimeii (Video)

Declaratiile lui Biden au venit la scurt timp dupa ce presedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat legea prin care este "anexat statul independent Crimeea". El a dat asigurari ca Rusia nu va mai lua si alte teritorii. "Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea", a afirmat el.

Rusia anexeaza Crimeea. Putin: E o zona sfanta, ne-a fost furata

Parlamentul provinciei Crimeea a declarat formal independenta fata de Ucraina si a cerut alipirea la Federatia Rusa, in urma referendumului de duminica in care, potrivit rezultatelor oficiale, 96,6% dintre cetateni au cerut unirea cu Rusia.

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal si au initiat sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni.

Potrivit rezultatelor oficiale privind referendumul din Crimeea, la vot s-au prezentat 83,1% dintre alegatori, care au votat in proportie de 96,6% pentru desprinderea de Ucraina si unirea cu Rusia. Votul a fost boicotat de minoritatea tatara din Crimeea, care reprezinta 12% din populatie.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Obama sanctiuni Rusia, #Obama Rusia anexare Crimeea , #presedinte SUA