Obama a anulat intalnirea cu Putin, din cauza scandalului Snowden

Miercuri, 07 August 2013, ora 17:39894 citiri
Obama a anulat intalnirea cu Putin, din cauza scandalului Snowden

Presedintele american Barack Obama a anulat inalnirea cu omologul sau rus Vladimir Putin, ce ar fi urmat sa aiba loc in cadrul unui summit din luna septembrie, din cauza deciziei Moscovei de a-i acorda azil fostului spion Edward Snowden.

Anuntul a fost facut de Casa Alba, care a precizat insa ca liderul american va participa la discutiile summit-ului G20 de la Sankt Petersburg, transmite BBC.

O sursa de la Casa Alba a transmis ca acordarea de azil lui Snowden a adancit tensiunile preexistente intre cele doua tari.

"Am ajuns la concluzia ca nu exista suficient progres recent in agenda noastra bilaterala cu Rusia pentru a organiza un summit SUA-Rusia. Credem ca ar fi mai constructiv sa amanam summit-ul pana cand vom avea mai multe rezultate din agendele noastre comune", a transmis Casa Alba.

Summit-ul va avea loc in perioada 5-6 septembrie, iar liderii celor doua tari s-au intalnit ultima oara in luna iunie, la intalnirea G8 ce a avut loc in Irlanda de Nord.

Intalnire la nivel inalt SUA-Rusia, pentru calmarea tensiunilor

Decizia de anulare a discutiilor vine in dimineata de dupa ce Obama a spus ca este "dezamagit" de decizia Rusiei de a-i oferi azil lui Snowden timp de un an.

Vorbind la emisiunea lui Jay Leno, de marti seara, Barack Obama si-a reafirmat angajamentul de a participa la discutiile G20 din Rusia, insa el nu va lua parte si la discutia intre patru ochi cu Vladimir Putin, nici la Moscova si nici in cadrul summit-ului. Casa Alba anuntase joi ca "va evalua utilitatea" unui summit intre presedintele american si cel rus.

Obama sare la gatul Rusiei: Critica extradarea lui Snowden si legile anti-homosexuali

Barack Obama a criticat marti tarile care adopta legi discriminatorii impotriva homosexualilor, dupa adoptarea de catre Rusia a masurilor impotriva "propagandei" gay si s-a declarat dezamagit de decizia Moscovei de a-i acorda azil politic lui Edward Snowden.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News