In ultima conferinta de la Casa Alba, Obama l-a avertizat pe Trump cu privire la Putin: Natiunile mari nu le pot invada pe cele mici

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 07:43
6138 citiri
In ultima conferinta de la Casa Alba, Obama l-a avertizat pe Trump cu privire la Putin: Natiunile mari nu le pot invada pe cele mici
Foto: Casa Alba/Pete Souza

Presedintele Barack Obama si-a sustinut, miercuri, ultima conferinta de presa de la Casa Alba.

Obama a insistat pe o relatie constructiva intre Statele Unite si Rusia, desi asta va fi foarte greu, pentru ca la Moscova a crescut sentimentul anti-american, iar rusii nu respecta principiul ca tarile mari nu le pot invada si hartui pe cele mici.

Obama a precizat ca este important ca lumea sa nu uite ca sanctiunile economice care au fost impuse Rusiei au fost o reactie la incalcarea suveranitatii Ucrainei, iar viitorul presedinte Donald Trump nu poate pune in joc ridicarea sanctiunilor in schimbul reducerii arsenalului nuclear de la Moscova.

"In primul rand, cred ca este interesul intregii lumi si a Statelor Unite sa avem o relatie constructiva cu Rusia. Asta a fost atitudinea mea in mare parte a mandatului, iar atunci cand interesele noastre s-au suprapus, noi am lucrat impreuna. Eu am incercat sa colaborez cu presedintele rus si cu alti politicieni pentru a-i ajuta sa-si diversifice si dezvolte economia", a explicat Barack Obama.

Insa presedintele a notat ca atitudinea anti-americana a crescut considerabil la Moscova dupa revenirea la putere a lui Vladimir Putin, care a incercat o revenire la pozitia de adversari din perioada razboiului Rece.

Liderul american a comentat propunerea lui Donald Trump de a ridica sanctiunile economice daca rusii accepta sa-si reduca arsenalul nuclear, precizand ca se pleaca de la o premisa gresita cu privire la cauza reala a implementarii sanctiunilor internationale impotriva Moscovei.

Trump are o oferta pentru Putin: Ce va cere in schimbul ridicarii sanctiunilor impotriva Rusiei

"Motivul pentru care am introdus aceste sanctiuni nu are legatura cu armele nucleare, ci le-am introdus pentru ca independenta si suveranitatea unei tari au fost incalcate prin forta de catre Rusia, care continua in prezent sa ocupe teritoriul ucrainean, sa se implice in treburile interne ale tarii si sa sustina o insurgenta care a incalcat in mod repetat legislatia internationala", a declarat Barack Obama.

Presedintele american a cerut ca motivul real pentru care aceste sanctiuni economice au fost implementate sa nu fie confundat cu alte probleme de importanta pentru Washington si Moscova.

"Aceste sanctiuni tin de Ucraina. Noi trebuie sa sustinem ideea ca natiunile mari nu le pot invada si hartui pe cele mici", a transmis Obama.

De asemenea, presedintele i-a urat succes republicanului Donald Trump cu privire la redeschiderea negocierilor pentru reducerea arsenalului nuclear, dar a cerut ca aceste negocieri sa nu implice Crimeea.

"In orice cadru multilateral, Statele Unite au fost de partea corecta a lucrurilor; este corect sa ramanem asa. Suntem cea mai mare, cea mai puternica tara si democratie din lume, noi trebuie sa sustinem lucrurile corecte; altii, precum China, Rusia, nu procedeaza astfel", a subliniat Obama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Obama Trump Putin, #Obama relatie SUA Rusia, #Obama sanctiuni Rusia Trump , #presedinte SUA