Barack Obama, la proba istoriei: Ce lasa in urma presedintele american

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 13:30
4724 citiri
Barack Obama, la proba istoriei: Ce lasa in urma presedintele american
Foto: Facebook/Barack Obama

Ajuns la Casa Alba promovand "indrazneala de a spera", Barack Obama stie ca locul sau in cartile de istorie va fi intotdeauna masurat in functie de asteptarile uriase pe care le-a starnit alegerea sa, in SUA si in restul lumii.

Dincolo de zambetul larg, de calm si de eleganta in exercitarea puterii unanim salutate, ce va ramane din cele doua mandate ale acestui presedinte democrat cu un parcurs unic, nascut dintr-un tata kenyan si care si-a petrecut copilaria intre Hawaii si Indonezia?

De la scaderea semnificativa a somajului la moartea lui Osama bin Laden, trecand prin reluarea relatiilor cu Cuba sau acordul mondial privind clima, Barack Obama, primul presedinte de culoare din istoria SUA, poate revendica progrese reale, comenteaza AFP.

Joe Biden a izbucnit in lacrimi cand Obama l-a decorat: Cat timp inca respir voi fi alaturi de tine (Video)

Insa un vis s-a pierdut pe drum: cel al unei Americi reconciliate.

Anii de blocaje caricaturale cu Congresul si alegerea soc a lui Donald Trump - pe care el nu a anticipat-o - la capatul unei campanii de o agresivitate incredibila au dovedit ca SUA sunt traversate de profunde linii de fractura.

Bineinteles, diviziuni politice, cu doua blocuri, republicani si democrati, care refuza dialogul pana in punctul in care poate afecta functionarea democratica.

Diviziunile rasiale continua

De asemenea, exista in continuare diviziuni rasiale, care au reaparut la lumina cu o vigoare neasteptata. Dornic sa nu fie doar "presedintele celor de culoare", Barack Obama, in mod paradoxal, nu a fost probabil cel mai bine plasat pentru a schimba aceste linii de fractura.

Insa realitatea l-a contrazis pe cel care afirma in 2004, intr-un discurs care avea sa il proiecteze in fata scenei, ca nu exista "o America progresista" si una "conservatoare", "o America a celor de culoare si o America a celor albi".

Michelle Obama, o Prima Doamna altfel: Momente memorabile cu sotia lui Obama (Video)

Ca si cum acest presedinte calm si rational, putin prea doct si profesoral pentru gustul detractorilor sai, nu a luat pulsul si nici nu a sesizat temerile acestei "alte Americi", cea a unei clase de mijloc albe speriate de valtoarea globalizarii.

Barack Hussein Obama, cel de-al 44-lea presedinte al SUA, paraseste Casa Alba, la 55 de ani, cu o popularitate la apogeu, similara cu cea a lui Ronald Reagan la acelasi moment.

"Yes We Can"

Pentru acest relativ novice in politica ce promisese intr-o campanie dominata de sloganul "Yes We Can" sa transforme fundamental SUA, procesul de invatare a puterii a fost dur.

Ajuns la putere la 47 de ani, cu patru ani mai mult decat John F. Kennedy, el a recunoscut de bunavoie ca a subestimat greutatea ocuparii postului de la Casa Alba.

El nu a putut decat sa deplanga blocajul sistematic al republicanilor in Congres, chiar daca i-au lipsit in mod incontestabil flexibilitatea si dibacia in relatiile cu Capitol Hill.

Confruntat la momentul ajungerii la putere cu un adevarat haos economic, financiar si imobiliar, zone intregi din industrie fiind in pragul prabusirii, el a fost nevoit sa adopte un dureros plan de relansare de 800 de miliarde de dolari.

Apoi, dupa o lunga si dificila lupta parlamentara, a reusit sa obtina votarea unei reforme a sistemului de asigurari medicale, supranumita Obamacare, in care toti predecesorii sai s-au blocat.

Aproximativ 20 de milioane de americani beneficiaza in prezent de acest program pe care Donald Trump vrea sa il anuleze.

Senatul SUA face un prim pas pentru desfiintarea Obamacare

Obamacare, revocat si de Camera Reprezentantilor - ce va pune Trump in loc?

Politica externa

In privinta politicii externe, bilantul este unul amestecat. Premiul Nobel pentru Pace primit in 2009 a fost, in acest sens, aproape un cadou otravit. Barack Obama a fost recompensat, a priori, pentru noul suflu pe care l-a adus.

Fostul senator de Illinois poate in mod legitim sa revendice o ruptura neta cu anii Bush.

El a orchestrat reducerea semnificativa a trupelor americane din Irak si Afganistan (numarul militarilor a scazut de la 180.000 la 15.000) si a interzis folosirea torturii utilizate de CIA dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Reintegrand Iranul, marele rival siit al Arabiei Saudite, in jocul diplomatic si afirmand cu fermitate ca America are si alte prioritati - Asia si Africa in special - decat Orientul Mijlociu, presedintele SUA a incercat sa reaseze cartile de joc.

Insa prudenta si pasivitatea in fata razboiului din Siria, care au provocat cea mai mare tragedie umanitara de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, arunca o umbra asupra anilor petrecuti la Casa Alba.

Desi a respins criticile, el a recunoscut in cele din urma o forma de lipsa de putere. "Ma intreb permanent: A existat vreo initiativa la care nu ne-am gandit? A existat vreo cale, dincolo de cele care mi-au fost prezentate, pe care Churchill sau Eisenhower ar fi imaginat-o?", a afirmat Obama.

Obama, ultimul discurs ca presedinte al SUA: Aparati democratia, fiti vigilenti si nu va lasati condusi de frica! (Video)

In privinta anumitor dosare, cum este cel privind clima, Obama, specialist in drept constitutional, a invatat si a stiut sa se adapteze.

Din imensa dezamagire de la summit-ul de la Copenhaga din 2009, a retinut o evidenta: nu se poate face nimic fara o axa comuna Washington-Beijing. Pe acest fapt s-a construit in buna parte succesul Acordului de la Paris de la sfarsitul lui 2015.

In alte dosare, de la conflictul israeliano-palestinian la inchisoarea de la Guantanamo, el a esuat in mod evident. La doua zile dupa venirea la putere, el a semnat un decret care viza inchiderea centrului de detentie instalat in Cuba in maximum un an. Opt ani mai tarziu, aceasta inchisoare cu reputatie sinistra numara mai putini detinuti, insa este in continuare acolo.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#mandat Barack Obama, #presedintie Barack Obama, #mostenire Barack Obama , #presedinte SUA