Barack Obama este ''absolut'' dispus sa se vaccineze impotriva COVID-19

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 09:12
1958 citiri
Barack Obama este ''absolut'' dispus sa se vaccineze impotriva COVID-19
Foto: facebook/ Barack Obama

Fostul presedinte american Barack Obama (2009-2017) a asigurat ca este "absolut" dispus sa se vaccineze impotriva COVID-19 cand acesta va fi disponibil pentru populatia cu risc scazut, relateaza EFE.

"Daca Anthony Fauci (principalul epidemiolog al Casei Albe) imi spune ca vaccinul este sigur si poate fi inoculat pentru a te imuniza impotriva COVID, absolut il voi face", a spus Obama intr-un interviu acordat postului de radio prin satelit SiriusXM care va fi difuzat joi, desi unele extrase au fost deja difuzate de mass media locale.

Declaratiile fostului presedinte intervin intr-un moment in care SUA se pregatesc de primirea primelor doze de vaccin impotriva noului coronavirus, inainte de sfarsitul anului. Atat Pfizer cat si Moderna au cerut administratiei lui Donald Trump sa autorizeze in regim de urgenta vaccinurile lor.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) a recomandat marti ca primele vaccinuri disponibile sa fie destinate angajatilor din sanatate si persoanelor care traiesc in caminele de batrani.

"Promit ca atunci cand va fi destinat persoanelor cu risc scazut, il voi face. S-ar putea sa-l fac la televiziune, sau cand voi fi filmat pentru ca lumea sa stie ca am incredere in stiinta", a spus fostul presedinte american.

Un sondaj realizat de Gallup in luna noiembrie a dezvaluit ca doar 42% dintre adultii americani au asigurat ca se vor vaccina impotriva COVID-19.

"Vaccinurile sunt motivul pentru care nu mai avem boli ca poliomielita, motivul pentru care nu mai avem o multime de copii care sa moara de pojar si de variola si de alte boli care decimau populatii si comunitati intregi", a precizat Obama.

El a admis ca in randul populatiei afro-americane ar putea exista un "oarecare scepticism" fata de vaccin, amintind in acest sens de studiul realizat in orasul Tuskegee, unde Serviciul de Sanatate Publica a observat evolutia sifilisului in randul a 400 de barbati de culoare din Alabama de-a lungul a 40 de ani (1932-72).

Acesti barbati nu au fost informati ca au contractat boala venerica si nici nu au fost vreodata tratati, dar au beneficiat de tratamente gratuite, au primit alimente, iar chletuielile pentru funeralii au fost acoperite. In plangerea in judecata impotriva experimentelor din Tuskegee, victimele au fost despagubite.

Pana in prezent, SUA insumeaza 13.901.477 de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2 si 273.181 de decese asociate bolii COVID-19, potrivit unui bilant independent realizat de Universitatea Johns Hopkins.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Barack Obama, #Barack Obama vaccin, #Barack Obama presedinte SUA, #Barack Obama fauci , #presedinte SUA