Barack Obama: As fi putut fi Trayvon Martin - tanarul ucis pe strada in SUA (Video)

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:07
2496 citiri
Barack Obama: As fi putut fi Trayvon Martin - tanarul ucis pe strada in SUA (Video)

"In urma cu 35 de ani, as fi putut fi Trayvon Martin", a spus presedintele american Barack Obama, salutand "incredibila demnitate" a parintilor adolescentului de culoare Trayvon Martin.

Acesta a fost ucis, in 2012, in Florida, de catre agentul de paza George Zimmerman, care a fost achitat in urma cu o saptamana, lucru ce a dat nastere unor ample proteste pe motive rasiale.

In timpul unei conferinte de presa desfasurate vineri la Casa Alba, Barack Obama, primul presedinte de culoare al Statelor Unite a pledat pentru reducerea tensiunilor dintre afro-americani si politie, propunand o analiza a legilor locale privind legitima aparare, precum cele aplicate in acest caz din Florida, comenteaza 7sur7.be.

Cu o voce emotionata si strecurand momente de tacere in timpul discursului, presedintele a spus ca "nu-si poate imagina prin ce trec parintii adolescentului ucis", insa trebuie acceptat faptul ca decizia in procesul lui Zimmerman a fost justa, iar verdictul a fost dat de un juriu suveran.

"Atunci cand Trayvon Martin a fost impuscat, am spus ca ar fi putut fi fiul meu. Un alt mod de a spune acest lucru este ca, in urma cu 35 de ani, as fi putut fi Trayvon Martin", a adaugat Obama, subliniand faptul ca protestele comunitatii afro-americane dupa achitarea lui Zimmerman trebuie privite prin prisma experientelor acumulate de oamenii de culoare din SUA.

"Comunitatea afro-americana filtreaza lucrurile printr-un ansamblu de experiente si o istorie care nu poate fi uitata. Exista putini barbati afro-americani care nu au trait experienta de a fi urmariti (de agentii de paza - n.red.) intr-un mare magazin unde isi faceau cumparaturile. Acesta a fost si cazul meu", a afirmat Obama.

"Comunitatea afro-americana stie ca exista o istorie de diferente rasiale in modul de aplicare a legilor penale. Iar acest lucru are efecte asupra modului in care oamenii interpreteaza acest caz", a mai spus presedintele, accentuand faptul ca protestele declansate de acest achitarea lui George Zimmerman ar trebui tolerate, atat timp cat nu devin violente.

Adolescentul Trayvon Martin, in varsta de 17 ani, a fost impuscat pe strada, in februarie 2012, de catre George Zimmerman, care pe atunci lucra ca paznic voluntar intr-un cartier din orasul Sanford, din centrul Floridei.

Adolescentul nu era inarmat, insa acuzatul a sustinut ca a actionat in legitima aparare, Trayvon Martin fiind primul care l-a lovit.

George Zimmerman a fost achitat sambata trecuta, iar cei care au protestat fata de decizia instantei au spus ca procesul a fost influentat de percepte rasiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Barack Obama caz George Zimmerman, #Barack Obama caz adolescent culoare ucis, #Barack Obama discurs diferente rasiale , #stiri Barack Obama